הזכויות שלכןם

האם ידעתןם שבתי חולים בישראל מפרים את החוק?

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962, חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996, וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אנו האפוטרופוסים של התינוק שלנו, יש לנו זכות חוקית ומשפטית ללוות אותו בכל בדיקה וטיפול, להחליט על כל הטיפולים שיקבל ולשהות איתו באפס הפרדה, ולתינוק שלנו יש את הזכות החוקית והמשפטית לשהות עם הוריו כל הזמן.

לכן, דעו כי יש לכם זכות מלאה המעוגנת בחוק לאפס הפרדה. ועדיין בחלק מבתי החולים הזכות הזו מופרת במצבים מסויימים, עליהם תוכלו לקרוא בהמשך.

חשוב לדעת: לעולם נוהל בית חולים לא גובר על חוק מדינה.

קראו את המידע, הדפיסו את מכתב העו”ד, הגיעו עם ידע לבית החולים.

אך שימו לב, דרך הפנייה שלכם לצוות בית החולים בעלת משמעות, לעיתים פנייה אל הלב של הצוות, ותקשורת נעימה איתם, תועיל יותר מאשר ציון זכויות חוקיות והצגת מכתב מעו”ד. שקלו זאת בהתאם למצב ברגע האמת.

תוכלו גם לצפות בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם.ן

גורמים להפרדה

התינוקיה

מלווה יכול להיות קריטי ליישום בטוח של אפס הפרדה.

עוד על נושא זה בקורס אונליין להכנה לאפס הפרדה שלנו.

שמירה על בטיחות תינוקך

ישנה חשיבות בטיחותית גדולה למלווה צמוד ביממה הראשונה, בעיקר ליולדות ראשונות.

מחקר מצא כי התינוקות שלהן נמצאים בסיכון מוגבר באופן סטטיסטי ביחס ליולדות שניות, לחסימת דרכי נשימה או נפילה של התינוק.

על המלווה האחראי להישאר ער בשעות שהאם ישנה או עייפה ולהשגיח על מדדי התינוק כפי שמומלץ בקובץ הטיפול בתינוקות שלנו מתוך המדריך שלנו לאפס הפרדה.

לכן, בעיקר אם זו לידה ראשונה, השתדלי שלא להישאר לבד.

עדות על מלווה שלא היה מוכן

“העבירו אותנו למחלקה שהקטנה עלי.
פה היתה נקודה מאוד לא נעימה הם אמרו שהם רק עושים זיהוי ידונים עם בעלי והם באים לחדר. בנתיים אני נכנסתי לחדר ואני שמה לב שהם לא מגיעים..
כמה זמן לוקח זיהוי ידונים..??
שלחתי הודעה לבעלי והוא מחזיר לי:
“עשו לה פה חיסונים ועכשיו מסיימים לקלח אותה…”
הרגשתי שהדם עולה לי לראש!!!!
כל כך כעסתי!
בכלל אני לא מקלחת בבית חולים רק כשחוזרים הביתה וחיסונים?? בלעדיי?
נכון שהיא היתה בעלי אבל זה לא מה שנאמר לי שחתמתי..

כשהאחות באה ממש כעסתי והיא אמרה שאין לה בעיה לעשות חיסונים על האמא פשוט כנראה היתה אי הבנה..

ופה אני רוצה לומר שחשוב מאוד לעשות תיאום ציפיות מה שהיה כל כך ברור לי כנראה לא היה ברור לבעלי.”
שירה, אוגוסט 2020

* בעקבות הפוסט בית החולים לניאדו הוסיף לטופס ההסכמה שלו סעיף שמאפשר לאמא לציין שניתן לעשות את הטיפולים לתינוק רק בנוכחותה

טריגר – עדות על הפסקת נשימה קצרה אצל תינוקת

“אחרי יום מרגש בנזוגי הלך הביתה לבשר לבנים שלנו שאחותם נולדה ואיתי נשארה חברה. אחרי שש שעות בהתאוששות הגיע הזמן לקום, להתקלח ולעבור לחדר במחלקת אפס הפרדה. המשכתי להניק, מקשקשת עם החברה, ומסתכלת על יצירת המופת שלי יונקת ומשנה את צבעה מוורדרד לכחול….צעקתי לחברה “היא מכחילה” והיא מיד לקחה אותה ממני ורצה.
איזה מזל שהייתה איתי מלווה.

רציתי לרדת מהמיטה אבל הייתי מוקפת מעקים שהגבילו לי את התנועה שגם כך הייתה מוגבלת בגלל הניתוח. אחרי נצח שנמשך שלוש דקות החברה שלי חזרה, היא ידעה שתמצא אותי בדרך לתינוקיה ובאה לעזור לי להגיע לשם. הורידה אותי לכיסא גלגלים. ולקחה אותי לתינוקיה.

התינוקת שלי שכבה בעריסה שלה עם מוניטור מחובר לכף היד, מודד סטורציה ודופק. הרופא אומר שהכל בסדר, היא ורודה, היא נושמת תקין. הסביר לי שזה די שכיח אצל תינוקות אירועים שכאלה, במיוחד אחרי ניתוח קיסרי שהריאות של התינוקת לא נסחטו במעבר בתעלת הלידה. כנראה שמדובר בפליטה של מי שפיר בשילוב עם העובדה שבדיוק ינקה, קצת יותר מדי לתינוקת בת 6 שעות. אבל צריך לחבר אותה למוניטור, לארבע שעות, לראות שאין אירועים נוספים כאלה.

אחרי ארבע שעות של ניטור ובדיקת רופא, חזרנו למחלקה. מאותו רגע היה לי ליווי כל הזמן.
עבר לילה ויום בלי אירועים מיוחדים, בלילה האחרון הגיעה מלווה חדשה.
הנקתי והלכתי לישון. המלווה העירה אותי, עברו 20 דקות. בזמן הזה התינוקת שלי הכחילה. שוב. היא רצה איתה לתינוקיה ועכשיו באה לקרוא לי.

אני בסרט בשידור חוזר, המלווה מספרת לי איך היא ישבה והסתכלה עליה, ראתה אותה מפסיקה לנשום, מכחילה….תפסה אותה ורצה לתינוקיה. בדרך פגשה את האחות שקצת הכאיבה לה והיא חזרה לנשום. לא איבדה טונוס.

הפעם שהינו בניטור כמה ימים.
התינוקת שלי לא הכחילה יותר, אמרו לי שההכחלה הנוספת היא לא אירוע שכיח, אני תוהה אם המלווה שלי נלחצה ורק חשבה שזה מה שקרה, אבל אין לי דרך לדעת בוודאות”

שריון מלווים נוספים

אנו ממליצות בחום לשריין מלווים/ות נוספים/ות מעבר לזה שיהיה בחדר הלידה, מאחר ואמהות רבות סיפרו לנו שהלידה שלהן הייתה ארוכה ומתישה והמלווה שהיה נוכח בכל הלידה היה עייף ולא מפוקס בכדי לטפל בתינוק (ולדוגמא נרדם על המיטה שלהן במקום לסייע להן). בנוסף, אנחנו ממליצות לא לשחרר את המלווה הביתה גם אם הוא עייף מהלידה ורוצה לחזור הביתה, עד שמגיע מלווה שמחליף אותו, שכן דווקא בשעות שלאחר הלידה יכולים להתרחש כל מיני בלת”מים וכדאי שיהיה מלווה לידך אם פתאום יהיה צורך להגיע עם התינוק לתינוקיה ולא תוכלי לעשות זאת לבד.

בנוסף, לפעמים נוצר מצב בו תינוקך יהיה צריך להיות בהשגחה רפואית מחובר למכשירים שינטרו את המדדים שלו ואת לא תוכלי להיות שם איתו, המלווה יהיה שם איתו, ואת תצטרכי מלווה נוסף שיהיה איתך באותו זמן, שכן גם את לא יכולה להשאר לבד אחרי הלידה. המלווה הזה גם יוכל לארגן לך כסא גלגלים ברגע שתרגישי שאת מסוגלת, ולהסיע אותך לתינוקיה.

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון, מעדויות רבות, בעיקר אם המלווה מבוגרת, שלא כדאי להכביד על מלווה אחת לשהות איתך כל הזמן ובכל הלילות, אלא לשריין כמה מלוות מראש ולארגן מעין משמרות עזרה עבורך בזמנים שתזדקקי להן. צריך לזכור שלמלווים/ות אין תנאי לינה בכלל ברוב בתי החולים, והם גם מצופים/ות להשאר עירניים בלילות.

לצערנו חלק מההמלצות האלה לא אפשריות בעידן הקורונה שכן בחלק מבתי החולים מאפשרים רק מלווה אחד במחלקה, ובחלק מהם המלווה לא יכול להתחלף, תוכלי לבדוק מה הנוהל בבית החולים שלך כאן.

הרגעים שחייבים מלווה

אמנם ההמלצה שלנו היא שיהיה מלווה אך כמובן שהמון יולדות, בעיקר יולדות מנוסות, מסתדרות ללא מלווה במהלך האשפוז והכל בסדר. אם זאת רצינו לציין מצבים נוספים בהם כן יהיה צורך במלווה.
אמהות רבות סיפרו לנו על מצבים שבהם התינוק שלהן נאלץ לשהות בתינוקיה שעות רבות, לפעמים ימים, מסיבות רפואיות שצצו בלידה או אחריה, הרבה פעמים הן נכנסו למצב הזה כשהן והמלווה שלהן בלידה היו גמורים, ולא הצליחו לתפקד עוד שעות בעירות, ברגעים האלה הם היו צריכים עוד מלווה לעזרה. אך זה היה מאוחר מדי לארגן כזה.
ישנם גם בתי חולים שמערימים מגבלות על מצבים כאלה, ומאפשרים לדוגמא רק לקרובי משפחה לשהות עם התינוק בתינוקיה, ולהחליף את האמא כדי שתוכל מעט לנוח.

לכן אנחנו ממליצות בחום לשריין לפני הלידה מלווה שבמידה ויתרחש מצב שבו תזדקקי למלווה – הוא/היא יוכלו להגיע בהתרעה קצרה.

חשיבות המלווה לאחר הלידה

בחדר הלידה

מאחר ולא ניתן לדעת כיצד תתחיל ותסתיים הלידה,  מאחר ויתכן ותהיי מותשת, כאובה, מורדמת או עסוקה מדי בתינוק החדש שלך, מלווה לאחר הלידה יוכל לעזור לך, להיות שם בשבילך, להזכיר לך מה היו הרצונות שלך לגבי הטיפול בתינוק בחדר הלידה, להיות זה שבפוקוס ולגשר בינך לבין הצוות באסרטיביות נעימה בדרישת אותם דברים.

במידה תתרחש חצי הפרדה, המלווה יוכל להיות מוכן מראש עם כל מה שצריך לדעת וידע להחליף אותך בהשגחה על תינוקכם בתינוקיה תוך כדי שהוא עושה עור לעור.

לכן חשוב שתכיני את המלווה לכל צרה שלא תבוא בנוגע לסוגיית האפס הפרדה, בעיקר בנוגע לטיפולים בתינוקיה ומה את רוצה, כדי שיבוא מוכן ולא יופתע. חשוב להתכונן גם למקרים פחות מוצלחים (קיסרי בהרדמה מלאה) שבהם המלווה לא יוכל לשאול אותך שאלות

בתינוקיה

השאיפה באפס הפרדה, היא שעד שתתאוששי מהלידה לא תאלצו להגיע לתינוקיה, אלא שכל הטיפולים לתינוק יבוצעו לידכם בחדר הלידה, בחדרכם במחלקה או בתינוקיה לאחר שתתאוששי.
אך תמיד ייתכן שכן תאלצו להגיע לתינוקיה, או ביחד כאשר את על כסא גלגלים, או ב”חצי הפרדה”, כשרק המלווה שלך נמצא בתינוקיה, ואת נשארת בלי תינוקך (הנה רשימת מצבים כזו).
במידה ושניכם נוכחים יחד בתינוקיה לאחר הלידה, יתכן שתצטרכי מלווה כדי שיתעקש היכן שצריך ויעודד אותך בהחלטותיך על מנת שהכל יקרה כפי שרצית.

במידה מאיזושהיא סיבה נוצרה חצי הפרדה, חשוב מאוד שהמלווה יכיר טוב את כל הרצונות שלך, והדברים שחשובים לך, לדוגמא אם יהיה צורך בחיבור תינוקך למכשירים שינטרו את המדדים שלו, כגון נשימה, חום או לב, הוא יוכל לעשות עור לעור עם תינוקכם בזמן הניטור (החוטים שמחוברים לתינוק מספיק ארוכים), או אם יש חשש ממשהו אצל תינוקך שדורש בדיקות כלשהן, המלווה שלך יוכל להתעקש שלא יעשו את החיסונים והטיפולים השגרתיים, אלא רק את מה שדחוף לביצוע ועם יתר שרשרת החיול ימתינו עד להתאוששות שלך. הוא יוכל גם לוודא שמשתמשים בפרוטוקול שיכוך הכאב שלנו במידה ונדרשות פעולות מכאיבות, ויהיה שם להרגיע לאחר מכן.

באשפוז במחלקה

מלווה במחלקה? ומה עם הפרטיות שלי?
אמהות רבות שיתפו אותנו בכך שהיולדת השותפה לחדר והמלווה שלה לא התחשבו בהן, הרעישו ביום ובלילה, השתמשו בשירותים בחדר, הכניסו ריחות חזקים לחדר והפכו את השהות בבית החולים ללא נעימה במיוחד.

אמהות אחרות סיפרו לנו על חברויות אמיצות שהתגבשו בינן לבין היולדת והמלווה שלה, על סיוע הדדי והתחשבות מקסימלית, על כך שהעובדה שהן לא היו לבד בחדר עזרה להן להתמודד עם הקשיים לאחר הלידה.

בעצם הבנו שמלווים יכולים להיות ערך מוסף גדול מאוד, גם לשכנים לחדר ולא רק ליולדת. שהכל תלוי באופן ההתנהגות שלהם/ן.

לכן הכנו את רשימת הבקשות למלווים ולאורחים במחלקות היולדות, ריכזנו מאות תלונות על מלווים ואורחים לרשימת בקשות אחת שתוכלי להדפיס ולתלות בחדרך במחלקה ודרכה תוכלי לפתח שיח עם שותפיך לחדר ולהנעים את השהות שלך בבית החולים.

לחצי על תמונת הרשימה כדי להוריד את כל המדריכים שלנו, ובינהם הרשימה עצמה בשפות שונות.

תפקידי המלווה במחלקה:
אחרי הלידה את תהיי זקוקה למנוחה, להחלמה, לעידוד ולתמיכה נפשית. כשיש לידך מלווה שמשוחח איתך, עוזר לך לרדת מהמיטה, מביא אלייך את התינוק ודואג לך להזנה, ההחלמה עבורך תהיה מטיבה יותר.

המלווה יוכל לעזור בטיפול בתינוק, ובמידה ואינו יודע איך, יוכל ללמוד מהצוות בתינוקיה. ישנם בתי חולים או מחלקות ספציפיות בתוך בתי חולים בהם הצוות מדריך את האמא ותומך בה בטיפולה בתינוקה, אבל בהרבה מחלקות זה לא המצב, הצוות מאוד עמוס ולא יכול להתפנות לכך.

הוא יוכל גם לדחות את האורחים שרוצים לבוא אם הם יפריעו לכם להתרכז בתינוק, לעזור לך להתמודד מול אנשי צוות לא נחמדים, כי כמו שהבנת, גם זה קורה. לדאוג לך ליועצת הנקה במידת הצורך ועוד.

תפקיד חשוב נוסף יכול להיות ארגון סביבת שהייה בטוחה עבור תינוקך, קראי כאן כדי ללמוד איך עושים את זה.

שימי לב שחשוב שהמלווה שלך ישמור על הפרטיות והשקט של היולדות האחרות בחדר. שלא ירעיש עם שיחות טלפון בשעות המנוחה ובלילה, שלא ישתמש בשירותים שבחדר היולדת, תוכלי להפנות אותו לחלק באתר שלנו עבור המלווה ללמוד על אפס הפרדה.

יש בתי חולים שלא מאפשרים מלווה גבר בלילה, במקרים כאלו מה שעבד ליולדות אחרות היה להסתתר מאחורי הוילון ולא לעשות עניין או לבקש רשות להישאר. לרוב העלימו עין.

כדאי שתורידי את טבלאות ההשוואה שלנו מתוך המדריך שלנו ותבדקי מראש מה הנוהג בבית החולים בו את מתכוונת לשהות.

יולדות שואלות

יולדות שאלו בקבוצת הפייסבוק אם כדאי ללדת ללא מלווה וקיבלו תשובות ממאות יולדות. להלן מספר תגובות לדוגמא:

“כן . לידה שניה אבל התאפשר רק בזכות האחיות המדהימות במחלקה ובזכות זה שהלידה הייתה קלה ב”ה ולא היו תפרים בלילה הראשון היה מעולה בלילה השני היה קשה כי זה לילה של קפיצת גדילה אז רק קחי את זה בחשבון אם את רוצה להניק..”

“עשיתי ביות מלא עם ילדה ראשונה לבד. היה ממש טוב. אבל, האחיות תינוקיה מאוד עזרו במידת הצורך (גם באמצע הלילה). וגם, לא הייתי מסוגלת לתת אותה ושתהיה רחוקה ממני.”

“גם אני הייתי לבד.היה ממש בסדר! כשהייתי צריכה שירותים או להתקלח הכנסתי אותו איתי.וחלק כשבעלי היה איתי הוא שמר עליו ואני התקלחתי בפינוק ונחת…”

“אפשר, אבל אם יש אפשרות, לא הייתי מוותרת. אני תפקדתי לגמרי אבל לפעמים צריך גם את התמיכה הנפשית, לדעת שיש שם מישהו איתך בעייפות, כשהבייבי בוכה או לא מפסיק לבכות וכו’.”

“אני הייתי רוב הזמן לבד. לא פשוט בייחוד בלילה השני בעיקר בגלל ביסוס ההנקה אבל בהחלט אפשרי. נהנתי מכל רגע עם פיצית אלו היו הימים שלנו.”

“אני בלידה ראשונה, היה מושלם, אין דרך אחרת אחרי שרואים את הנאונים ושומעים את הבכי מקבלים כוחות על.”

כדי לראות את יתר התגובות יש להצטרף לקבוצה.