ניתוח קיסרי באפס הפרדה

רצינו לספר לך, לכם, שיש דרך אחרת ללדת בקיסרי – ניתוח קיסרי באפס הפרדה. כך שגם אם הלידה צריכה להיות בניתוח קיסרי, לא תהיה הפרדה בינך לבין תינוקך. לא מיד לאחר יציאתו ולא לאורך כל האשפוז. זה דורש התאמות מבית החולים, אבל זה אפשרי! מאות ניתוחים כאלה התקיימו ומתקיימים במספר בתי חולים בארץ.

לא הצצה ונשיקה חטופה לאימא שנשארת לבדה עד לסיום הניתוח, אלא עור לעור והנקה ראשונה עוד בחדר הניתוח, בזמן שהרופאים מסיימים את עבודתם. לא התאוששות ארוכה לבד בזמן שהתינוקי עם אבא בתינוקיה, אלא התאוששות משותפת ומעבר יחד למחלקה עד לסיום האשפוז.

זה קורה, זה אפשרי, וגם הניתוח הקיסרי שלך יכול להיות כזה.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

ניתוח קיסרי באפס הפרדה אפשרי במספר בתי חולים

עדות מרגשת

אמא שעברה ניתוח קיסרי באפס הפרדה ולא נפרדה מהתינוק שלה לאורך כל התהליך – כמו קסם!

לניאדו, יוני 2016

“…ואז, הוא נולד. הוא הונח עליי, אדל שרה ברקע, שתי הידיים שוחררו להחזיקו והוא נשאר עליי כל הזמן, כשאבא שלו והמיילדת דואגים לחמם אותו בשרוול שמזרים אויר חם והוא מכוסה בסדין מחומם וכובע כי חדר הניתוח קר, וכל זה תוך כדי שתופרים אותי.
האמת היא שאין לי מושג מה עוד היה בשלב הזה וכמה זמן זה לקח כי התינוק  שלי היה עליי!
הכניס לי ידיים לאף ולפה תוך כדי שאני מדברת איתו וחדר הניתוח פשוט נעלם. חמש דקות לפני תום הניתוח רצו להוציא את בנזוגי שלא יראה אותי כשמורידים את הפרגוד אז הוא יצא עם התינוק ועד שעברו חמשת הדקות ונפגשנו שוב בחדר התאוששות, הם הספיקו לעבור בתינוקיה שם רק בדקו לו חום בבית השחי (כמובן שהיה תקין, הוא היה על אמא!).

בחרתי לא לקחת טשטוש כי רציתי להמשיך להיות נוכחת כל הזמן ורציתי להניק מיד לאחר הניתוח, הסכמתי למשככי כאבים אחרים שמאפשרים זאת – על פי הצורך.

בחדר התאוששות חגגנו ב”עור לעור” והנקה במהלך כל ההתאוששות (כשש שעות). חשוב לציין שבכל זה, גם בנזוגי נהנה מחווית לידה אחרת, מתקנת ומעצימה וזמן רב לחיבור ראשון עם התינוק בלי לדאוג לי תוך כדי.

אחר כך עברנו למחלקה שם היינו בביות מלא. בשני הלילות הראשונים הייתה איתי מלווה כדי להקל עליי לטפל בתינוק ולישון בלילה, זה לא פשוט לעשות ביות מלא והנקה אחרי קיסרי.

גם הכאבים שלאחר הניתוח לא היו כמו שחששתי. 24 השעות הראשונות היו לא פשוטות ואחריהן, הייתי פשוט בשוק מהמהירות שבה התאוששתי, הלכתי, ואחרי ימים ספורים, חוץ מקושי במעברים בין תנוחות כבר לא הרגשתי כמעט כלום. זה כל כך שונה ממה ששמעתי וקראתי, שאני מאמינה שפשוט זה שהייתי עם התינוק כל הזמן, מאוד מאוד עזר להחלמה שלי.”

מה זה ניתוח קיסרי באפס הפרדה?

בניתוחים קיסריים בישראל כיום, התינוק נשלף מתוך בטן האם במהירות ומונף למעלה (פעולה מבהילה כשלעצמה, ובטח שמבהילה ליילוד שלא בהכרח תכנן להיוולד עכשיו). לאחר מכן עוטפים אותו במהירות, מכיוון שבחדר הניתוח מאוד קר. מראים אותו לאמא לרגע, אולי מאפשרים לה לתת לו נשיקה ולוקחים אותו מיד לתינוקיה. האמא הטרייה נשארת לבדה בחדר הניתוח עד לסיומו, ולאחר מכן מועברת לחדר התאוששות למספר שעות, עד שהיא מועברת למחלקה. את השעות הראשונות לחייו מבלה התינוק, בלי אפשרות להנות מחום גופה, מקצב פעימות ליבה ועם הנקה ראשונה רק כמה שעות לאחר הלידה.

לעומת זאת – ניתוח קיסרי באפס הפרדה יכול להיות קרוב הרבה יותר לחוויה של לידה, מרגע הוצאת התינוק. בניתוח קיסרי באפס הפרדה התינוק נשלף החוצה בעדינות (יש ניתוחים בהם רק פותחים את הפתח ומאפשרים לתינוק לזחול החוצה), לא מורם גבוה אלא מוחזק בעדינות במקום נמוך, על הרגליים של האמא, בזמן שמשהים את חיתוך חבל הטבור, אם חבל הטבור מספיק ארוך אפשר כבר להעביר את התינוק לאמא, אם לא לאחר החיתוך של חבל הטבור (אבא יכול לחתוך). התינוק נמצא עור לעור עם אמא, כששניהם מכוסים בשמיכה. כשהתינוק מראה סימנים של רעב האם מקבלת תמיכה להנקה מהמיילדת, כאשר מסיימים את התפירה, התינוק עובר לידיים של אבא ונמצא עור לעור עליו או נשאר על האמא, וביחד כולם עוברים לחדר ההתאוששות. שם, בהתאם להרגשת האם, התינוק נמצא או עליה או על אביו עור לעור. בחדר הניתוח ובחדר ההתאוששות מיילדת משגיחה על האם והתינוק, כמו השגחה על יולדת ותינוק בחדר לידה שמוקצה לה. במקרים מסוימים אחות תינוקיה יכולה להגיע לחדר ההתאוששות לבדיקת התינוק אם יש בכך צורך, ואחות התאוששות תשגיח על האם. הן יסייעו לאמא בהנקה אם תרצה בכך. כך למעשה, התינוק ישאר איתך ללא הפרדה מרגע הלידה, כולל במהלך כל הניתוח וההתאוששות ואפשר גם עד לשחרור הביתה..

נשמע אוטופי? בהרבה מדינות בעולם זה כבר הנוהל שבשגרה

סרטוני ניתוח קיסרי ידידותי / טבעי מהעולם

עם הנחיות צפיה למי שלא רוצה לצפות בניתוח עצמו או ביציאת התינוק.

Play Video

התינוק מועבר לאמא מיד אחרי הלידה, אבא חותך את חבל הטבור על אמא.
רואים את הניתוח באופן ממשי – לא לצפייה למי שלא רוצה בכך.
16:12 – יציאת התינוק, 17:24 – העברת התינוק לאמא.

Play Video

התינוק עובר לאמא מתחת לוילון ברגע שהוא יוצא, משהים חבל טבור עד שהוא מלבין תוך כדי שהתינוק בעור לעור, ואז האבא חותך אותו.
רשנייה 56 רואים את התינוק יוצא, 1:49 התינוק עובר לאמא.

היתרונות של אפס הפרדה - חשובים במיוחד בניתוח קיסרי

כמו בלידה וגינלית, לאפס הפרדה יש יתרונות עבורך ועבור התינוק שהופכים עוד יותר משמעותיים בניתוח קיסרי אלקטיבי, כשהגוף לא התכונן ללידה והתינוק לא עבר את תהליך הלידה.
האוקסיטוצין והאנדרופינים שמופרשים בגוף בעקבות עור לעור הם משככי כאבים טבעיים מדהימים שמסייעים להחלמה, מעוררים שמחה והיקשרות ומפחיתים את הסיכון לדימום יתר. זה חשוב במיוחד בניתוח קיסרי.

גם מעדויות שקיבלנו בקבוצה מאמהות ואחיות מחלקה מנוסות, עולה שההחלמה של מי שילדה בניתוח קיסרי באפס הפרדה היא מהירה יותר וקלה יותר משל מי שנפרדה מתינוקה. הרבה אמהות שכן הופרדו, שיתפו שהן חשו כאבים רבים עד לרגע שהתינוק חזר אליהן, ואז כל הכאבים נעלמו כלא היו.
כנראה שבנוסף לכל היתרונות הפיזיים גם העובדה שאינך לבד, שתינוקך לידך ואת יודעת מה עובר עליו, ולא צריכה להגיע לתינוקיה מקלים על ההחלמה.

לאמהות שבוחרות להניק יש יתרונות נוספים בניתוח קיסרי באפס הפרדה, בניתוח אלקטיבי יתכן עיכוב בהגעת החלב כי הגוף לא עבר תהליך של לידה. ההנקה הראשונה מתרחשת בטווח זמן קריטי בו התינוק מקבל חיווט לאם דרך חוש הריח, ובהמשך דרך חוש הטעם, ואז כל האינסטינקטים הנכונים מופעלים. מצאו במחקרים שהזמן הזה שמיד לאחר הלידה מגביר את הסיכוי להנקה ראשונה מוקדמת יותר, עקב כך למוכנות יותר גדולה להנקה, דפוס יניקה מאורגן ויותר סיכוי להנקה מלאה.

מחקרים מראים שאמהות שילדו בניתוח קיסרי עם הפרדה – הצליחו פחות בהנקה מאשר אמהות שילדו בניתוח קיסרי באפס הפרדה. יש גם כמובן מקרים שזה לא משפיע.
כמובן שכל אישה תגיב אחרת, וצריך להתכונן גם למצב שאחרי הניתוח לא תהיי מסוגלת לעור לעור או להנקה מפאת הכאב או כל סיבה אחרת. למקרה כזה המלווה נמצא שם, להחזיק את תינוקך בעצמו בעור לעור, מחקרים מצאו שנוצרה תקשורת מידית בין אב לתינוק כאשר עשו עור לעור לאחר ניתוח.

אין צורך רפואי שמחייב הפרדה בניתוח קיסרי!

זה דבר שחשוב לדעת. ניתוח כשלעצמו אינו גורם רפואי שמחייב הפרדה. המערכת התרגלה לעבוד ככה במשך שנים ולכן תינוקות בניתוח קיסרי מופרדים. בפועל, בעולם ובחלק מבתי החולים בארץ כבר יש ניתוח קיסרי באפס הפרדה, כך שהדבר אפשרי ומומלץ רפואית ורק מצריך היערכות של בית החולים והצוות.