התינוקיה

הרגע לו חיכית, ייחלת, התכוננת והתרגשת ממנו כל כך, קרב מאוד או שכבר הגיע- התינוק שלך נולד! עד לפני מספר רגעים הוא היה מוגן בתוך הרחם, ועכשיו הגיח לעולם הגדול.

הסטנדרט בבתי החולים בישראל הוא שכמה זמן לאחר הלידה תינוקך יעבור לתינוקיה בלעדיך. למה? אנחנו לא באמת יודעות.

אנחנו יודעות שיש אפשרות שזה לא יטיב איתך, יש הרבה מחקרים ועדויות שמראים שההפרדה הזו לא משפרת את המנוחה, את ההחלמה ואת ההרגשה של האמהות. היא גם עלולה להשפיע על ההנקה והרגשת הביטחון שלך כאמא. ממש כך.

ואנחנו יודעות שהשהות בתינוקיה לא תועיל לתינוקך, מחקרים ועדויות מראים שעלולות להיות השפעות לא טובות על המדדים ויכולת ההנקה של התינוקות שנשארים ללא מבוגר צמוד אליהם עם אחות אחת על יותר מעשרה תינוקות.

אנחנו גם יודעות שזה לא טוב למערכת, כי רוב בתי החולים במערב עברו לעבוד בשיטת אפס הפרדה בעיקר משיקולי בריאות הציבור שמשליכה על הכלכלה. בישראל המערכת נמצאת עדיין בתהליך של שינוי.

יש לך אפשרות להשפיע ולהביא לשינוי, להפעיל לחץ גם מצידך על משרד הבריאות ובתי החולים לשפר את המצב בתינוקיות ע”י הוספת כח אדם. קראי על כך בהמשך, בנתיים, עד שהמערכת לא תשתנה, זה התפקיד שלנו ללמוד ולהבין הכל. בשבילנו ובשביל התינוקות שלנו.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

שינויים נדרשים במחלקת יילודים

קביעת תקינה למחלקת יילודים

  • יוגדר רף מקסימלי תיקני לאומי של כמות תינוקות פר אחות.
  • התקינה של מחלקת יולדות תפוצל, מחלקת יילודים תקבל תקינה רשמית ותוכר כמחלקה קיימת בבתי החולים בישראל.
  • כך ההחלטה בכמה יילודים תטפל אחות אחת לא תושפע משיקולים שאינם רפואיים.
  • תוספת כוח אדם במחלקת הילודים – יוקם מערך מתנדבות, בנות שירות לאומי ומטפלות, לסיוע במחלקות הילודים. האחיות יעסקו בבדיקות ובטיפולים הרפואיים בלבד וצוות המתנדבות והמטפלות יעסוק בטיפול השוטף בתינוקות. מערך מתנדבות לרוב לא פועל בשעות הלילה. מסיבה זו יוקצו יותר צוותים בשכר לשעות הלילה, מטפלות או אחיות, כאשר אין מתנדבות במשמרת.

אותה אחות לאם ולתינוק

  • אחות מרכזת טיפול היא אחות שהוכשרה לטפל גם ביולדות וגם ביילודים.
  • כל האחיות במחלקת יולדות ויילודים יעברו הכשרה כזו. פעולה זו תאפשר לבצע את כלל הבדיקות והטיפולים לתינוקות ליד האם. הן יבוצעו ע”י האחות שאחראית על האם והיילוד, בחדר האם.

הפסקת ההפרדה המנדטורית

  • הבדיקות והטיפולים לתינוק – הפתרון הנכון בעיננו הוא אפס הפרדה כברירת מחדל לכל היולדות ולא לפי מחלקה, מבלי לשאול אותן לגבי כך. כל הטיפולים והבדיקות לתינוקות בכל שלב באשפוז מרגע הלידה ייעשו ליד היולדות אלא אם כן הן יבקשו אחרת. התינוקייה תהיה פתוחה עבורן ברגעים בהן הן יבחרו להיעזר בה ולא ע”פ החלטת בית החולים. שינוי זה יגרום לכך שלא תיווצר הפרדה בין האם לתינוקה מטעם בית החולים.
  • מצבים רפואיים בהם התינוק מאושפז במחלקת ילודים – האחדת הנהלים לגבי מצבים רפואיים כאלה בין בתי החולים בישראל. הוצאה לחדר האם של כל הטיפולים האפשריים, כגון טיפול באור. קביעת נהלים לשחרור תינוקות מהתינוקייה מוקדם ככל הניתן. קביעת נהלים לטיפול קנגורו במחלקת ילודים ולא רק בפגיה.

שיפורים במחלקת יולדות

  • תמיכה ביולדות בטיפול בתינוקן – האחיות במחלקת היולדות, שהוכשרו להיות אחיות מרכזות טיפול, יקבלו הנחייה לעזור ליולדות שמתקשות בטיפול בתינוקותיהן, להדריך אותן כיצד להרגיע אותם ולטפל בהם, ולא להפנות אותן לתינוקייה לעזרה.
  • תגבור כוח האדם במחלקות – מערך המתנדבות והמטפלות יסייעו גם במחלקת יולדות.
  • אפשרות לשהות מלווים, גם גברים, במחלקת יולדות בלילות– תהיה קיימת האפשרות לשהות מלווים, גם גברים, במחלקת יולדות בלילות. הצוות יתאם חדרים, כך שלא ישהו באותו החדר יולדת שלא רוצה נוכחות של מלווה גבר ויולדת שחייבת את בן זוגה איתה. כשאין למלווה כורסא נפתחת לשכיבה, ניתן לדאוג לפתרון זמני כגון מיטה מתקפלת או מזרן.