גורמים להפרדה

יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.

חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.

כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.

בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..

חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו  בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

אפס הפרדה אפשרי בהרבה בתי חולים אם האם לקחה SSRI

בנות שנוטלות “תרופות נוגדות חרדה, תבדקו טוב טוב את פרוטוקול ה ssri ואת האופציות שלכן לאפס הפרדה טרם הלידה ואל תתנו לאף בנאדם ארור לערער את עולמכן או לגרום לכן לחשוב שאתן פחות מהאמהות הכי טובות בעולם עבור הילד שלכן.

הרופא מגיע, מסביר לי שלכדורים יש השפעה על התינוק שאמורה לעבור תוך מספר שעות, ובזמן הזה חייבים לנטר את החמצן והוא חייב לשהות בתינוקיה… הסברתי לרופא שאני לא מעוניינת. אני רוצה את הילד שלי איתי. ואם צריך מוניטור אז שיתנו לי את זה צמוד בביות מלא.. התעקשתי.
התגובה של הרופא היתה: “אה. אז הנוחות שלך יותר חשובה לך מהבריאות של הילד שלך”. הסתובב ובא לצאת מהחדר. הייתי חייבת להגיב לו, סיננתי שהוא טועה ודווקא בגלל שהבריאות שלו חשובה לי אני לא מוכנה להיפרד ממנו… אבל המשפט האחרון השיג בעיקר את הגב שלו.

הסתכלתי על בעלי בהלם. במבוכה. בהבנה שבגללי החלום להיות עם התינוק שלי מהרגע שיצא מהבטן ועד שינסה לברוח מהבית בגיל ההתבגרות- מתפוגג… לבסוף הביאו אותי למחלקת ביות חלקי. במקום להתאושש, ביליתי את שלושת הימים הבאים בתינוקיה לצד הילד שלי, כדי לוודא שאף אחד לא דוחף לו תמ”ל או נוגע בו שלא ברשותי… בעלי ואני עושים תורנויות. לא עניין אותי לישון. כל ציוץ וכבר הייתי ליד הגוזל שלי. חרדה. עייפה ופגועה.”

מחקרים מצאו כי הפסקת הטיפול בתרופות נוגדות דיכאון במהלך ההריון או בסמוך לו לפני ההיריון נמצאה קשורה לשיעור גבוה של הישנות המחלה, וכתוצאה מכך חשיפה לדיכאון אימהי עבור היילוד. שהובילה לתוצאות לקויות הן לתינוק והן לאם ויכולה להיות לכך השלכות ארוכות טווח.

מתן טיפול אידאלי לפני ההריון, תמיכה והסברה יטיבו עם האם והתינוק.

הקשר בין SSRI לסיכון מוגבר למחלה שגורמת לקשיי נשימה נמצאה בשני מחקרים, אם כי מחקר שלישי האחרון הראה אחרת. למרות הקשר האפשרי, הסיכון המוחלט נותר קטן, ללא השפעות קליניות..

תסמונת הגמילה בילודים נותרת תחום אפור של מחלוקת, שכן אין הגדרה ספציפית לתסמונת, ולאופן המחקר שלה.

בכל המחקרים שנעשו בנושא, לא נכתב שיש להפריד אם מתינוק לאחר הלידה כדי שהתינוק ינוטר ניטור רציף.

(מקור)

נוהל טיפול ביילודים שאמותיהם לקחו SSRI בהריון בקנדה (שם אין תינוקיות):
נאמר בנוהל שהסיכון של תינוקות של אימהות שלקחו SSRIלחלות בלב גדול בקצת מהסיכוי של תינוקות של אימהות שלא לקחו SSRI לחלות.

נוהל הביקורת שם הוא בדיקת רופא מיד עם הלידה ובשחרור. כל 4 שעות ניטור, גם ע”י מכונה וגם ע”י אחות.
ממליצים מאוד על הנקה במצבים אלו כי אלו בדיוק המקרים להם הנקה ועור לעור עוזרים ומסייעים להחלמה לא נאמר שם דבר על להפריד את האם מהתינוק. (מקור)

SSRI

במידה והינך נוטלת תרופות נוגדות דיכאון מסוג ssri במהלך ההיריון, קיים חשש שתינוקך ילקה בתופעות גמילה מהתרופות.

שימי לב שגם במקרה הזה, אין אחידות נהלים בין בתי החולים השונים.

אמנם בזכות הפעילות שלנו, ברוב בתי החולים SSRI כבר לא יגרום להפרדה, כלומר לא ינטרו את תינוקך בתינוקיה אלא פעם במשמרת לידך, אך ישנם מעט בתי חולים שעדיין מפרידים את התינוק מהאם לשעות רבות – התינוק עובר למיטת ניטור בתינוקיה, מותר להרים אותו רק להנקות, אסור להוציא לחדרה של האם, ובחלק מבתי החולים אף אסור לשבת לידו כל הזמן משום שבחלק מהזמנים מוציאים את ההורים מהתינוקיה. תוכלי לבדוק את הנושא בטבלאות ההשוואה שלנו כחלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה.

ישנם בתי חולים שלא מנטרים כל תינוק שאמו לקחה SSRI בהריון, אלא עושים זאת רק בסוג מסיום של מינון או תרופות, לכן כדאי שתתקשרי לבתי החולים הרלוונטיים, ותבדקי אם הנהלים הנהוגים בהם נהוגים גם בהתאם לסוג התרופה והמינון שאת נוטלת (תרופות מסוג ישן נחשבות פחות בטיחותיות להריון ויש יותר מעבר לעובר ולכן צורך מוגבר בניטור, לעומת תרופות מסוג חדש שבטיחותיות יותר בהיריון).

אחות תינוקיה בבית חולים שלא דורש הפרדה בנושא הזה אמרה לנו שהיא לא ראתה בשלוש שנים האחרונות מקרה אחד של תינוק שהיו לו תופעות גמילה.

מה בכל זאת תוכלי לעשות

  1. התקשרי לבתי החולים האפשריים  ושאלי לגבי התרופה והמינון הספציפיים שלך
  2. אם יש צורך לקראת סוף ההריון – בפיקוח רופא בלבד – תוכלי לנסות להוריד את המינון
  3. אם יש צורך – בפיקוח רופא בלבד – תוכלי להחליף את סוג התרופה (למרות שלא מומלץ לעשות זאת דווקא בהריון)
  4. התקשרי למרכז הטרטולוגי לוודא שניתן להניק עם הכדור שאת נוטלת, והביאי את האישור ללידה –  08-9779309
  5. בקשי מצוות בית החולים ללמד אותך על מה עלייך לשים לב, ומה התופעות שיכולות להתרחש לאחר SSRI.