השפעת ההפרדה על התינוק

אפס הפרדה היא האפשרות המיטיבה והבריאה ביותר עבור תינוקך. באפס הפרדה יש לך ולתינוקך הזדמנויות רבות למגע עור לעור, על יתרונותיו הרבים שהוכחו במחקרים.

הידעת?

מחקרים מראים כי תינוקות שנשארים במגע עם אמם בשעות הראשונות לחייהם שומרים על חום גוף יותר טוב ורמת הסוכר שלהם טובה יותר, שני מדדים חשובים מאוד לבריאות תינוקות. בנוסף הם בוכים פחות, נרגעים יותר בקלות ורמות הורמון-המתח בגופם נמוכות, מה שמאפשר להם שינה רגועה. השינה הרגועה חיונית להתפתחות המוקדמת של המוח באופן אופטימלי. בנוסף, במגע עם האם ובהנקה נחשף התינוק למערכת החיידקים שלה, מה שעוזר לתינוק לפתח את המערכת החיסונית שלו.

עד עכשיו העולם היחיד שהכיר התינוק היה הרחם של האמא שלו, בה נוצר, גדל והתפתח. הקשר היחיד שהיה לו עם העולם החיצון היה הקול שלה, קצב פעימות הלב שלה, הערסול שסיפק לו גופה בזמן שהייתה בתנועה. התינוק זקוק לאימו מהרגע שנולד. ככל שיהיה קרוב וצמוד לאמא שלו, ככה ההתחלה שלו בעולם שלנו תהיה רגועה, קלה ונעימה יותר. כבר מרגע לידתו תהיה עבורו אמו מה שהיא תהווה עבורו גם בהמשך, כשיגמר הפרק הקצר והכה משמעותי של האשפוז שלהם בבית החולים לאחר הלידה: היא מקור הנחמה שלו, היא מווסתת את חום גופו, היא יודעת באופן אינסטינקטיבי איך לנחם ולהרגיע אותו, אם היא מניקה היא גם מקור התזונה שלו והיא משפיעה אפילו על מדדים פיזיים בלתי נראים לעין שלו.

מה עלול לקרות לתינוק בהפרדה?

בכי

“תינוקות בוכים, זה טבעי, גם אנחנו בכינו ויצאנו בסדר… איזה ריאות מפותחות יש לה”
המשפטים האלו נאמרים כל הזמן, אבל האם הם נכונים?
מחקרים מראים שבכי של תינוק שהופרד מאמו לאחר הלידה הוא בעצם קריאת מצוקה. ממש כמו יונקים בטבע- תינוקות מרגישים את המחסור הפיזי של אימא שלהם והם מחפשים את הריח והמגע שלה וקוראים לה.

תינוקות שהופרדו מאימם לאחר הלידה, בוכים פי 10 יותר מתינוקות ששהו עם אימם באפס הפרדה.

בכי רצוף לאורך זמן מכניס את התינוק למצב של סטרס שמשפיע עליו לרעה.

 

כיבוי מערכות

הבעה מודאגת ואגרופים קפוצים אצל תינוק, גם כשהוא ישן, מצביעים בדרך כלל על תינוק ששרוי במתח, שפיתח מנגנון כיבוי – התינוק כבר בכה יותר מדי, הוא ניסה לבקש מגע עור אדם, או הזנה, או חום גוף, הוא ניסה לבקש דרך קולות מציצה, הוא ניסה לבקש דרך חוסר שקט בתנועה, הוא ניסה לבקש דרך בכי, ולא קיבל, הוא התעייף, וכיבה את עצמו. יהיה קשה יותר להעיר אותו לינוק בשעות שלאחר מכן. נמצא שלתינוקות אלו היה יותר קורטיזול ברוק. קורטיזול, או “הורמון הדחק”, הוא הורמון שמופרש כדי לעזור לגוף התינוק להתמודד עם סטרס.
(יש תינוקות שנראים כך גם אם הם לא עשו כיבוי, אלא פשוט ישנים, אם תינוקך יהיה איתך באפס הפרדה, את תוכלי לדעת שזה המצב כי הוא לא בכה ללא מענה)

צילום: משה שי

השפעת ההפרדה על מדדי התינוק

במידה והתינוק יהיה עם מלווה אחר שיעשה איתו עור לעור, חלק מההשפעות יחסכו ממנו

  1. רמות בילירובין יותר גבוהות (צהבת), כי רמות הבילירובין יורדות ככל שיש יותר יציאות, וכשהתינוק לא ליד אמו זה זמן שבו הוא לא אוכל.
  2. ירידה יותר גדולה במשקל, כי יש פחות הזדמנויות לארוחות.
  3. כשהתינוק בנפרד מאימו הוא מפריש פחות אנדרופינים ולכן יש לגופו פחות יכולת להקל על כאב ולווסת אותו (מחקרים הראו כי מגע עור לעור הפחית את הכאב אצל התינוקות בבדיקות ודקירות שונות).
  4. לוקח להם יותר זמן להגיע לדפוס של שינה רגועה, שכה חשובה להתפתחות מיטבית של מערכת העצבים והמוח.
  1. מעלה את הסיכון להיפותרמיה וצורך במיטת חימום כי התינוק מורחק מאמו – מקור החום שלו.
  2. מעלה את הסיכון להיפוגליקמיה ומתן תמ”ל, כי כאשר החום יורד, זה משפיע גם על הסוכר, וההפרדה לעיתים מונעת את ההנקה הראשונה.
  3. תינוקות מופרדים בוכים יותר חזק ולאורך יותר זמן, כי נמנע מהם מגע של מבוגר שכה מרגיע אותם.
  4. הפרשה מוגברת של הורמון הסטרס, בעקבות מצב המתח בו הם נמצאים.

חשוב!!! כאשר התינוק באפס הפרדה חשוב להקפיד על 8-12 ארוחות ביממה, ועל שמירת חום גוף התינוק בעזרת עור לעור או לבוש מתאים.

השפעת ההפרדה על מדדי התינוק

במידה והתינוק יהיה עם מלווה אחר שיעשה איתו עור לעור, חלק מההשפעות יחסכו ממנו

  1. רמות בילירובין יותר גבוהות (צהבת), כי רמות הבילירובין יורדות ככל שיש יותר יציאות, וכשהתינוק לא ליד אמו, והאם בחרה להניק, זה זמן שבו הוא לא אוכל.
  2. ירידה יותר גדולה במשקל, כי יש פחות הזדמנויות לארוחות
  3. כשהתינוק בנפרד מאימו הוא מפריש פחות אנדרופינים ולכן יש לגופו פחות יכולת להקל על כאב ולווסת אותו (מחקרים הראו כי מגע עור לעור הפחית את הכאב אצל התינוקות בבדיקות ודקירות שונות)
  4. לוקח לתינוקות יותר זמן להגיע לדפוס של שינה רגועה, שכה חשובה להתפתחות מיטבית של מערכת העצבים והמוח.
  1. מעלה את הסיכון להיפותרמיה וצורך במיטת חימום כי התינוק מורחק מאמו – מקור החום שלו.
  2. מעלה את הסיכון להיפוגליקמיה ומתן תמ”ל, כי כאשר החום יורד, זה משפיע גם על הסוכר, וההפרדה לעיתים מונעת את ההנקה הראשונה.
  3. תינוקות מופרדים בוכים יותר חזק ולאורך יותר זמן, כי נמנע מהם מגע של מבוגר שכה מרגיע אותם.
  4. הפרשה מוגברת של הורמון הסטרס, בעקבות מצב המתח בו הם נמצאים.

חשוב!!! כאשר התינוק באפס הפרדה חשוב להקפיד על 8-12 ארוחות ביממה, ועל שמירת חום גוף התינוק בעזרת עור לעור או לבוש מתאים.

עדות של יועצת הנקה

אמא צעירה, לידה ראשונה, ילדה יום קודם, כל כך מבולבלת, ממש לא מבינה מה קורה איתה…

“אני צריכה שתסבירי לי, לא הבנתי, מה עושים, מתי מאכילים, איך, הם אמרו לי בתינוקיה שהוא אמור לאכול כל 3 שעות, אבל בכל פעם שאני באה לקחת אותו אחרי שלוש שעות הוא בכלל ישן, הוא ישן כבר שעות, זה בסדר?
ואני יושבת ומסבירה, יש עוד המון יולדות שמחכות לי, אני אמורה להזדרז, אבל משהו בה משך אותי, לא הייתי מסוגלת לזרוק לה שתי הנחיות ולהמשיך.

הסברתי, הסברתי לה על השעות לאחר הלידה, על הבכי של התינוקות בתינוקיה, על המתח שהם נכנסים אליו בזמן שהם בוכים ללא מענה, על התגובה של תינוק שבכה ובכה ובסוף נרדם מייאוש, על העומס האדיר שם ועל כך שאין מצב שאחות אחת יכולה לספק את כל הצרכים של 13 תינוקות שהרגע נולדו (גם בגיל חצי שנה היחס הזה ייראה לנו לא להיט).
אני מסבירה שהוא ישן כי הוא עשה כיבוי, כדי לשמר אנרגיה, הבכי שורף קלוריות, מסבירה שההורמון של המתח עדיין גבוה אצלו, בדיוק כמו שהיה כשהוא בכה. מראה לה איך האגרופים שלו מכווצים, המצח שלו זעוף, מדגימה לה איך כל נגיעה בו מעוררת בהלה ובכי חד, מסבירה לה עם כאב רב שהוא פשוט בפוסט טראומה מהשעות לבד בתינוקיה, שם דקרו אותו ומדדו לו חום וקילחו אותו והכל ביעילות ובזריזות בלי שום הצעת נחמה, מראה לה איך ברגע שאני מורידה לו את הבגדים ושמה אותו עליה עור לעור הוא מיד נרגע, כל הגוף שלו מתרכך.
מסבירה לה שלצערי הטעו אותה, שהוא לא רעב כל 3 שעות, שלפעמים הוא רעב גם אחרי שעה, שהיא לא יכולה לדעת כמה זמן הוא בכה והתייאש עד שהיא באה (כמה פעמים ראיתי אותם עושים את זה ☹), וממליצה לה לעבור לביות מלא ולא לתת לו להיות רגע בתינוקיה בלעדיה מהרגע הזה. ובכלל, לתת לו להיות עליה בעור לעור כמה שיותר, לעשות תיקון ולהחזיר לעצמו את הביטחון בעולם הזה.

והיא יושבת שם ובוכה, וכל רגע אומרת לי שהיא לא מאמינה, לפעמים אני מרגישה שאני לא רוצה להסביר את זה יותר, לא רוצה להכאיב לאמהות יותר, אבל הבטחתי לעצמי, ביום שאני גיליתי את כל זה, הבטחתי לעצמי שאגלה את זה לכמה שיותר אמהות, כולן צריכות לדעת את זה, וכמה שיותר מוקדם יותר טוב.