גורמים להפרדה

יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.

חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.

כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.

בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..

חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו  בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

אפס הפרדה אפשרי בחלק מבתי החולים כל עוד התינוק והאמא מרגישים טוב

יולדת מספרת

“ילדתי את הבן שלי בלידת בזק מהממת בלניאדו.
הילד נולד במשקל 2.415 ק”ג בשבוע 38+6, כמובן שאמרתי שאני מעוניינת באפס הפרדה,
התשובה של המיילדת הייתה שהוא קטן (פחות מ2.500 ק”ג) ולכן לא ניתן להיות באפס הפרדה!!

מזל שהקבוצה אפס הפרדה קיימת, שם למדתי היטב מה הזכויות שלי ועמדתי על כך שהוא יהיה צמוד אליי!

לבסוף היינו באפס הפרדה כמובן, אבל, אם לא הייתי מודעת לזכויות שלי הייתי מוצאת את עצמי עם תינוק בתינוקיה,אני בטוחה שזה היה מוביל אותי לפחות לדכדוך של אחריי לידה..

בנות, דעו את זכויותכן ותעמדו עליהן!!”
שמרית יפרח, לניאדו, 09/20

ע”פ ההנחיות בלניאדו יש אפשרות לעשות אפס הפרדה ממשקל 2 קילו. והנה, שוב, אפשר לראות איך החלטה של אחות יכולה לגבור על כל נוהל של בית החולים

עדות - התעקשו על ניטור בחדר

“יום לפני הניתוח אמרו לנו שהתינוקת כנראה תצטרך ניטור של 24 שעות ברצף, בגלל שבוע הלידה המוקדם יחסית. הניטור היה אמור להתבצע בתינוקיה.
האחות האחראית של התינוקיה אמרה לנו שהם מאשרים להורים רק להיכנס לכמה דקות לתינוקיה ולצאת, ושהם “לא ערוכים” לאפשר להורים לשהות ברצף ליד המיטה, כי אין שם מקום. ושבעלי לא יוכל להישאר איתה בתינוקיה אפילו במשך השעתיים עד שאעבור למחלקה.

נכנסתי לניתוח בלחץ גדול מכך שאצטרך להיפרד מהתינוקת שלי ל24 שעות.

היא יצאה ממני בשעה 12:00, והגעתי למחלקה רק ארבע שעות אחר כך. בזמן הזה בעלי ישב בתינוקיה פרט לפעמים שבא לבדוק מה שלומי, ולמרות מה שאמרו מראש בפועל לא ביקשו ממנו לצאת חוץ מבזמן החלפת משמרות, למשך 30 דקות.

כשהגעתי למחלקה, מהלחץ שהיא תשאר שם ליממה ולא יתנו לי להיות איתה, אחרי שבדקנו באתר של אפס הפרדה מה נהלי הניטור בשבוע כזה בבתי חולים אחרים, וראינו שיש בתי חולים שבהם לא היו דורשים ניטור של יממה, בעלי אמר להם שאנחנו נחתום על סירוב ניטור אם לא יתנו לנו לערוך את הניטור ליד המיטה שלי. בהתחלה אמרו לו שאין לזה אישור מרופא, ושהתינוקת נשארת בתינוקיה. אחרי התעקשות מצידו (שאל אותם “של מי התינוקת הזאת”? ) רופא בכיר אישר לערוך את הניטור ליד המיטה. כנראה בגלל שהיא רק במרחק של יום משבוע 36, ומשקל לידה גבוה יחסית(2660).

בעצם בסופו של דבר לא הוציאו את בעלי מהתינוקיה, כך שלא ברור לי למה אמרו לנו את זה, אולי כי זה היה בשעת צהריים כשהתינוקיה לא הייתה עמוסה, אולי כי הם מעדיפים שהורים לא יהיו בתינוקיה, אבל בסופו של דבר לא מוציאים אותם.

אני לא יודעת למה, אבל זה היה לטובה כי אם לא היינו מפחדים שלא יתנו לנו לשבת לידה, אולי היינו מנסים לברר עד כמה זה נחוץ לעשות ניטור, ואם עושים את זה בכל בתי החולים. אבל לא היינו חושבים על ניטור ליד המיטה בחדר שלי. ומן הסתם היינו מבלים את היממה הראשונה במשמרות לידה על כסא פלסטיק בתינוקיה, כשאני רגע אחרי קיסרי”
נהריה, 11/21

משקל התינוק

בהנחה שכולם בריאים ומרגישים טוב, אין סיבה להפרד. זה המסר העיקרי של כל הפעילות שלנו בתנועת אפס הפרדה.

ישנם בתי חולים שמתחת למשקל ו/או שבוע לידה מסויים מבקשים להעביר את התינוק לתינוקיה להשגחה וניטור חמצן.

חשוב להתכונן לכל אחד מהמצבים האלה, כדי למנוע הפרדות מיותרות.

משקל לידה נמוך

ישנם מספר בתי חולים שבהם כל עוד התינוק מעל משקל 2 קילו, מרגיש טוב, מצליח לאכול, וההורים מראים מסוגלות להאכיל אותו האכלה תכופה ולשמור על חום גופו – לא מעבירים את התינוק להשגחה בתינוקיה.

ישנם בתי חולים שיש להם הגדרת רף מינימלי למשקל לידה שמאפשר אפס הפרדה – 2100, 2200, 2300, 2400 ואף 2500. כל בית חולים פועל אחרת.

גם ההתנהלות כאשר המשקל מתחת לקריטריון שנקבע משתנה בין בתי החולים, בחלק מהם התינוק יוכל לשהות על אמא בעור לעור למשך שעתיים בחדר הלידה, ובחלק מהם למשך פחות זמן או בכלל לא.

בהמשך, בחלקם התינוק יעבור בתינוקיה רק לזמן קצר, לבדיקת רופא ואישורו למעבר לאפס הפרדה, בחלקם התינוק יצטרך להיות בהשגחה מחובר לניטור חמצן למשך מס’ שעות, 24 שעות, 48 שעות, 72 שעות או עד שהתינוק מגיע למשקל כלשהו. כל בית חולים מתנהל אחרת.

בנוסף, בכל אחד מהם ההתנהלות בזמן ההשגחה תהיה אחרת, בחלקם יתנו להורים כורסא נוחה ויאפשרו לעשות עור לעור בזמן הזה, ובאחרים כסא רגיל, בלי אפשרות להרים את התינוק מהעריסה פרט להנקות, ובאחרים ללא כסא או ללא אפשרות שהות בתינוקיה.

שבוע לידה נמוך

תינוק שנולד מתחת לשבוע לידה 37 מוגדר פג, ויש בתי חולים שבהם הוא יידרש לניטור והשגחה בתינוקיה.

בחלק מהם יש אפשרות לא להפרד כלל גם בשבוע 36 וגם בשבוע לידה 35, לפי התנאים שצויינו קודם. באחרים בשבועות האלה יידרש אישור רופא, ותהיה המתנה בתינוקיה עד לקבלת האישור, לעיתים ממתינים זמן רב להגעת הרופא. וישנם בתי חולים אשר בהם בשבועות האלה התינוק יעבור להשגחה רציפה בתינוקיה עם ניטור חמצן למשך שעות, ימים או עד שיגיע לגיל לידה רצוי.

לעיתים הצוות לא מיודע בנהלים:
לעיתים, למרות שנוהל בית החולים מאפשר אפס הפרדה בנתונים הלידה, המיילדת או האחות בתינוקיה לא מודעת לכך, לא רוצות לקחת סיכון על דעת עצמן ומחליטות שהתינוק צריך לעבור בתינוקיה להשגחה. לכן חשוב להגיע ללדת עם טבלאות ההשוואה שלנו, כדי לדעת לתקן אותה שאלו לא הנהלים בבית החולים, ולבקש ממנה לבדוק עם התינוקיה או עם האחראית עליה.

מה תוכלי לעשות

הכירי את הנתונים מטבלאות ההשוואה שלנו. לפני הלידה והגיעי איתם לבית החולים
במצב שאינו מצב חירום, אם הצוות יסביר שנדרשת הפרדה, תוכלי לנסות לעשות את הדברים הבאים:

  1. להסביר שבאותו בית חולים זה לא אמור להיות הנוהל ולבקש שיבדקו.
  2. להסביר שזה לא הנוהל בבית חולים אחר, ולנסות לבקש לדחות את ההפרדה, לעשות את ההשגחה בחדר האם (קורה רק בבתי חולים קטנים, שכן חדר האם קרוב מאוד לתינוקיה, ואז מאפשרים לשים את מכשיר הניטור בחדר האם), או לבקש לוותר עליה ולהגיע עם התינוק לתינוקיה למעקבים כשיבקשו.
  3. לדרוש שההשגחה בתינוקיה תהיה בנוכחותך או מלווה מטעמך, תוך כדי עור לעור.

שהייה בפגיה

ההגדרות להכנסת תינוק לפגייה הן לרוב מתחת למשקל 2000 ג’ או שבוע לידה 35, אך יש בתי חולים עם התנהלות שונה.

לשהייה בפגיה יש יתרון, הטיפול של הצוות הוא צמוד יותר ויש פחות עומס מאשר בתינוקיה. ישנם בתי חולים בהם ניתן לשהות בפגייה כל הזמן, ישנם בתי חולים בהם מוציאים את ההורים לשעות בכל פעם שנכנס תינוק חדש, וישנם כאלה בהם השהות בפגייה היא לפי שעות ביקור! בררי את הפרטים ועשי השוואה.

למידע נוסף כנסי לכאן.

חשוב לזכור שדווקא פגים צריכים עוד יותר את הנחמה שבקרבה של ההורים ואת העזרה בוויסות מדדים כתוצאה מעור לעור וחום הגוף של ההורים.