איך נראה עור לעור?

מיד לאחר הלידה תינוקך יונח עלייך בטן אל בטן כשהוא ללא בגדים, ואת עם חלק עליון חשוף. כך העור שלך ייגע במקסימום שטח הגוף של תינוקך, כולל רגליו, ופתחי הנשימה שלו פנויים. המיילדת לא תעשה לתינוק שום טיפול או עיטוף, רק תלביש לו חיתול, תחבוש כובע חם ותכסה את שניכם בשמיכה חמה, תוך כדי שהוא עלייך, בשלב הזה, אם תבחרי להניק, ייתכן שתינוקך יתקדם בעצמו לעבר השד ויתחיל לינוק בעצמו, או שהמיילדת תעזור לכם בהצמדה הראשונה. לא אמורים להפסיק אתכם (כל עוד זה רצונך) למשך שעה וחצי לפחות או עד שתינוקך לא יהיה מעוניין להמשיך לינוק. הפעולה הזו נחקרה כל כך הרבה בעשורים האחרונים ורשימת היתרונות שנמצאה לה גם לתינוקך וגם עבורך כל כך ארוכה, שנדמה שמשהו קוסמי מתרחש שם.

אחד הדברים שאמהות מספרות לנו שוב ושוב הוא שהן הרגישו שלהישאר ביחד היה הדבר הכי נכון עבורן ועבור תינוקן, להרגיש אחד את השני, להריח ולהתוודע אחד אל השני מהצד השני של הרחם.
דעי כי את כל הטיפולים לך ולתינוק ניתן לעשות כשהתינוק עליך עד שאת תרצי אחרת!

אם תרצי בכך, את ותינוקך תחושו בטוב ולא יהיה צורך רפואי בהפרדה, אין שום סיבה שלא תעשו עור לעור למשך שעה וחצי לפחות, ואם תינוקך התחיל לינוק אין שום סיבה להפסיק את ההנקה ראשונה.
אם מסיבה כלשהי את לא יכולה או רוצה להיות עם תינוקך בעור לעור – אבא או מלווה יכול/ה לעשות את זה במקומך – תינוקך ירוויח את אותם יתרונות.

האם עור לעור מתאפשר באמת בבתי החולים בישראל?

בפועל, כמו הרבה דברים בלידה – זה עדיין תלוי במיילדת.
למרות שכל ארגוני הבריאות בעולם מנחים לעשות כך,
למרות שבתי החולים בארץ טוענים שכך הם עושים,
למרות שבמשרד הבריאות משוכנעים שכל בתי החולים בארץ כבר מיישמים עור לעור לאחר הלידה.
אמנם ישנן יותר ויותר עדויות על מיילדות שמאפשרות ואף מציעות זאת ליולדת, על מתן זמן רגוע של עור לעור לאחר הלידה ואף על תינוקות רבים שזחלו לשד בקצב שלהם. מצד שני יש עדיין עדויות על הפסקת העור לעור לאחר זמן קצר מסיבות שונות ועל כך שנדרשת לעיתים הנחייה ואף דרישה של האם לא להפסיק את העור לעור.

יתרונות עור לעור

מחקרים מראים על החשיבות בביצוע עור לעור

מחקרים מראים על החשיבות
בביצוע עור לעור

המחקרים מצאו יתרונות רבים לעור לעור בשעה / שעה וחצי לאחר הלידה, כבר נפרט אותם, אם זאת חשוב לנו להקדים ולהסביר – עבור יולדות שלא יישמו עור לעור, או שלא יוכלו ליישם עור לעור לאחר הלידה מכל סיבה שהיא – שניתן להשלים עור לעור ברגע שנפגשים עם התינוק, המחקרים מראים שיש יתרונות רבים לעור לעור בכל שלב, גם בשבועות שאחרי הלידה. כך שאם מסיבה כזו או אחרת לא התאפשר עור לעור לאחר הלידה, חשוב לזכור שתמיד תוכלו להשלים עור לעור, נשיקות וחיבוקים ברגע שזה יתאפשר.

עבור התינוק

הסתגלות לעולם ושיפור מדדים

נשימה

מיילדות שיתפו אותנו שכאשר לתינוק יש קשיי נשימה קלים, עור לעור מסייע לנשימה להסתדר.

סוכר בדם

מייצב את ריכוז הסוכר בדם ומונע סוכר נמוך בדם (היפוגליקמיה) חשוב לכל התינוקות ובעיקר לתינוקות במעקב סוכר עקב סיכון לסוכר נמוך.

חום גוף

מסייע לתינוק להגיע לחום גוף מאוזן לאורך זמן ומונע היפותרמיה ביעילות גבוהה יותר מהחימום בגרילר (מבטל על פי רוב את הצורך בחימום בגרילר), זאת עקב הורמון האוקסיטוצין המופרש בגוף האם שמעלה את חום החזה שלה בשתי מעלות.

איכות שינה

גורם לזמן שינה ארוך יותר בדפוס שינה רגוע אצל פגים, לפחות בכי וגדילה טובה יותר, ולהחלמה ושחרור מהירים יותר ולבריאות יתר בהמשך.

בשלות מערכת העצבים

גורם לבשלות מערכת העצבים והמוח אצל פגים.

מערכת חיסונית

חושף את התינוק לחיידקים חשובים על עור האם ומונע זיהומים (חשוב בעיקר בניתוחים קיסריים שהתינוק לא נחשף לחיידקי האם במהלך הלידה). אצל פגים מצאו שעור לעור גורם להסתגלות מערכת העיכול והמיקרוביום.

עבור האמא והתינוק

הפרשת הורמון האוקסיטוצין (הורמון האהבה)

שיכוך כאבים

מפחית כאב משמעותית דבר שמסייע לאמא ומרגיע אותה בעת התפירה. אמהות כאובות לאחר לידה או לאחר ניתוח קיסרי דיווחו כי ברגע שהתינוק נגע בהם עור לעור הכאב הופחת באופן משמעותי. לתינוק מופחת הכאב בזמן בדיקות ודקירות שונות.

בונדינג

משפר את הבונדינג הכה חשוב בין האם או המלווה לתינוק, היקשרות טובה מקלה על הטיפול בתינוק בהמשך.

רוגע

מביא להרגשה רגועה, נינוחה וגורם להפחתה ברמת המתח גם לאמא וגם לתינוק. מחקרים מצאו שעבור האמא רמות המתח נמוכות יותר גם בחודש שלאחר הלידה וכן אחוזי הדכאון.

עבור אמהות שעשו עור לעור מיידית לאחר הלידה
לעומת אלו שלא עשו זאת

שביעות רצון מהטיפול

כמעט כולן הביעו שביעות רצון מהטיפול בהן לעומת 52% מאלו שלא עשו עור לעור. רובן רצו לקבל את אותו הטיפול בלידה הבאה לעומת 66% מאלו שלא עשו עור לעור.

מניעת דימום מוגבר

אצל כולן לא היה דמם מוגבר לאחר הלידה לעומת 72% מאלו שלא עשו עור לעור.

לידת שיליה

אצל כולן השילייה יצאה בשלמותה לעומת 80% מאלו שלא עשו עור לעור ורובן ילדו את השיליה בתוך 5 דקות לעומת 4% מאלו שלא עשו עור לעור.

כיווץ רחם

אצל כולן הרחם התכווץ באופן מיידי לעומת 60% מאלו שלא עשו עור לעור.

עבור האמא

גם בניתוח קיסרי

עור לעור במהלך הניתוח הביא לאותם יתרונות כמו לידה רגילה: חוויה חיובית יותר, בונדינג טוב יותר, פחות מתח ודכאון, כאב מופחת בזמן ההתאוששות מהניתוח, רחם מכווץ בזמן יותר קצר והפחתת הסיכון לדלקת ברחם.

מגביר שביעות רצון

מגביר את שביעות הרצון של האם ואת הביטחון של בהנקה.

מגביר ביטחון

מגביר את ביטחון האם בטיפול בתינוקה (מחקרים אף מצאו השפעה על מערכת היחסים בגיל שנה).

עבור ההנקה

עור לעור מהווה יתרון משמעותי בהנקה
אם זאת, גם אם לא יישמת עור לעור, מובן שתוכלי להניק הנקה מלאה ומוצלחת,
בנוסף, מובן שעור לעור חשוב לך ולתינוקך גם אם בחרת לא להניק, או שלא תניקי מסיבות שונות.

הנקה מלאה לתקופה ארוכה

מגדיל את כמויות חלב האם בהמשך ומשפר את הסיכוי להנקה מלאה למשך תקופה יותר ארוכה.

תמ"ל

מפחית את כמות התיסוף בתמ”ל, הפחתת התיסוף בתמ”ל מונעת התרגלות לפטמת בקבוק / זרימת בקבוק וחוסכת קשיים בהנקה גם לאחר ניתוח קיסרי.

הסטרטר של ההנקה

משפר את הסיכוי להנקה ראשונה מוקדמת שמחזקת את האינסטינקט הראשוני של התינוק ליניקה (בעיקר אם התינוק זחל עצמאית אל השד ונצמד אליו), דבר שמוביל למוכנות גדולה יותר להנקה ודפוס יניקה מאורגן יותר.

כל הנתונים הם מתוך עשרות מחקרים שנעשו בעשרות השנים האחרונות. רובם בדקו את ההשפעה של שעה של עור לעור לאחר הלידה, ומחקרים אחרונים לגבי שעה וחצי. זו הסיבה שההנחיות הבינלאומיות של כל ארגוני הבריאות בעולם, הAAP הWHO ועוד הן עור לעור ללא הפסקה וללא הפרעה, עד לתום ההנקה הראשונה (כאשר התינוק לא רוצה לינוק יותר), או לחילופין למשך שעה / שעה וחצי מהלידה (ההגדרה היא שעת הזהב).

רשימת חלק מהמקורות

KarimiAghdas (2013, 2014), Cochrane (2012, 2014, 2016), Ludington-Hoe S (2000), Gómez Papí (1998), Srivastava S1 (2014), dumas (2013), H Varendi (1994), Yamauchi (1990), Bergström (2012), D Gazzolo (2007), Baley (2015), moore (2007), Feldman (2002, 2014), N J Bergman (2004, 2012, 2014, 2019), Mazumder (2019), Christensson (1992, 1995), Srivastava (2014), K Michelsson (1996), A Bergström (1996), M A Marín Gabriel (2010), Mörelius (2014), Ferber (2004), sobel (2011), madan (2012), Abdollahpour (2016), Benyamini (2021), Zauszniewski (2017), saxton (2015), Marion (2013), Gómez Papí (1998), Villalon (1993), Zhao (2020), (parker 2011, 2015), Ruxer (2013), Marion R. Alex (2013), Righard (1990), Bystrova (2009), dumas (2013), moore (2012), nelson (2017)
למידע נוסף קראי בקובץ המחקרים שלנו .
Icons from freeicons.io by Satawat Foto Anukul, WANICON, EDT.Graphics, Sorasak Pinwiset, ColourCreatype, Reda, Medical pack

עדות

“אחרי הלידה הוא הונח עלי עור לעור. לאחר כמה דק הנקתי יניקות ראשונות. השיליה נולדה בזמן הזה בצורה כל כך קלה לעומת הלידות הקודמות.
לאחר כמה דקות רצו לקחת לשקילה. התנגדתי, אחרי 20 שעות של לידה רק רציתי להירגע בחיבוק הקרוב הזה. המיילדת לא רצתה להשאיר עור לעור, היא טענה שהילד מתקרר ככה, התחילו משפטים שאם אמשיך ככה הוא יתקרר(???) ונצטרך להפריד לחימום אז לא כדאי לי, התעקשתי והם המשיכו ללחוץ.. מתחתי אותם כמה שיכולתי בלי להפוך שולחנות, הם הבטיחו להחזיר אותו מהר.
הראל הלך עם אבא להישקל וחזר אחרי 2 דק’ עם טיפות עיניים וכבר לבוש לחיבוק של שעתיים, החלק הזה באמת היה ממש קשה, חיכיתי 9 חודשים לעוד לעור…”
יהודית דרייפוס, הר הצופים, אוגוסט 2018. (התמונה לא קשורה לעדות)

עדות

“אחרי הלידה הוא הונח עלי עור לעור. לאחר כמה דק הנקתי יניקות ראשונות. השיליה נולדה בזמן הזה בצורה כל כך קלה לעומת הלידות הקודמות.
לאחר כמה דקות רצו לקחת לשקילה. התנגדתי, אחרי 20 שעות של לידה רק רציתי להירגע בחיבוק הקרוב הזה. המיילדת לא רצתה להשאיר עור לעור, היא טענה שהילד מתקרר ככה, התחילו משפטים שאם אמשיך ככה הוא יתקרר(???) ונצטרך להפריד לחימום אז לא כדאי לי, התעקשתי והם המשיכו ללחוץ.. מתחתי אותם כמה שיכולתי בלי להפוך שולחנות, הם הבטיחו להחזיר אותו מהר.
הראל הלך עם אבא להישקל וחזר אחרי 2 דק’ עם טיפות עיניים וכבר לבוש לחיבוק של שעתיים, החלק הזה באמת היה ממש קשה, חיכיתי 9 חודשים לעוד לעור…”
יהודית דרייפוס, הר הצופים, אוגוסט 2018. (התמונה לא קשורה לעדות)

סיבות לא מחייבות להפסקת עור לעור

עכשיו צריך לשקול

למרות שלא באמת צריך, זה צורך של המערכת כדי שהמיילדת תוכל לסגור את תיק הלידה במחשב

תוכלי לשקול לאחר ההנקה. המלווה שלך יוכל ולהניח את תינוקך בעדינות במשקל (אפשר גם על הצד או על הבטן שלא ייבהל). אם המיילדת בלחץ ללכת, תוכלי להפסיק את העור לעור כדי לשקול ומיד לאחר השקילה להשיב אותו אליך עדיין ללא עיטוף.

עכשיו צריך להוציא את השיליה

למרות שמחקרים מראים שהמגע הזה וההנקה מזרזים את לידת השיליה ללא התערבות, ומפחיתים עבורך את הסיכון לדימום חריג.

תוכלי להמשיך בעור לעור תוך כדי לידת השילייה אם תרצי בכך, שימי לב שבחלק מבתי החולים לחוצים שהשילייה תצא, ולעיתים המיילדות מבקשות לשים את התינוק אצל המלווה או בצד בזמן שהן מתערבות ביציאתה, תוכלי לשתף אותן במחקרים שלמדת כאן ולעמוד על שלך.

עכשיו צריך לתפור

למרות שאפשר לתפור כשהתינוק עלייך – הרי “עור לעור” מרגיע ומפריש אנדרופינים וכך התפירה פחות תכאב לך

תוכלי להמשיך בעור לעור תוך כדי תפירה אם תרצי בכך, כשהמלווה שלך יעמוד לידך וישים יד על תינוקך, כדי שלא יפול אם תיבהלי או תקפצי פתאום.
שימי לב שיש בתי חולים / רופאים שמאוד עקשנים לגבי זה, וכדאי שתבדקי בטבלאות ההשוואה שלנו שהן חלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה ועם בית החולים לפני הלידה

קר לתינוק, צריך לעטוף אותו

למרות שעור לעור יחמם את התינוק ביעילות גבוהה יותר מהעיטוף, ויאפשר לך, למלווה שלך ולתינוק להרוויח יתרונות רבים נוספים

תוכלי לבקש לא לעטוף את התינוק, להרגיע את המיילדת שאת מודעות לחשיבות של שמירת חום גוף התינוק, ולא תעבירי אותו בין המלווים שלך, שהוא יהיה רק בעור לעור עד ליציאה מחדר הלידה.
מיילדות רבות עוטפות תינוקות לאחר השקילה מתוך שגרה ודאגה לחום התינוק. אפשר לפרק את העיטוף הזה ולהמשיך להנות מיתרונות העור לעור.

עדות

מיד אחרי הלידה שמו אותו עלי ישר, עור לעור, זה היה רגע כל כך מרגש, ביקשנו השהייה של חבל הטבור, ואז המיילדת אמרה, אני רק רוצה לשקול אותו לרגע, המשקל כאן ליד. אחרי השקילה היא עטפה אותו, והביאה אותו לאבא, ואז כיוונו אותי ללחוץ כדי שהשילייה תצא ואחר כך היו צריכים לתפור אותי, והרופאה קצת התעכבה, ואז רק רצו לנקות אותי ולהעביר אותי למיטה אחרת, אז בסוף התינוק שלי חזר אלי לעור לעור רק כשעברנו להתאוששות. אחרי שעה וחצי בערך.

עדות

מיד אחרי הלידה שמו אותו עלי ישר, עור לעור, זה היה רגע כל כך מרגש, ביקשנו השהייה של חבל הטבור, ואז המיילדת אמרה, אני רק רוצה לשקול אותו לרגע, המשקל כאן ליד. אחרי השקילה היא עטפה אותו, והביאה אותו לאבא, ואז כיוונו אותי ללחוץ כדי שהשילייה תצא ואחר כך היו צריכים לתפור אותי, והרופאה קצת התעכבה, ואז רק רצו לנקות אותי ולהעביר אותי למיטה אחרת, אז בסוף התינוק שלי חזר אלי לעור לעור רק כשעברנו להתאוששות. אחרי שעה וחצי בערך.

הנחיות בטיחותיות ליישום עור לעור

וודאו כי פתחי הנשימה של תינוקך פתוחים, ואין חשש לנפילתו.

חוקרים מצאו שבשבוע הראשון לאחר הלידה, קיים סיכון קטן לבריאות התינוק ללא השגחה, בעיקר בזמן עור לעור עם התינוק ללא השגחה של מלווה ער, הסיכון גדול יותר בלידה ראשונה, בשעתיים הראשונות ובזמן ההנקה הראשונה, לאחר מכן ביממה הראשונה ופחות מקרים בשבוע הראשון, הסיכון מורכב מהאפשרות לנפילת התינוק, האפשרות לחסימת דרכי הנשימה שלו , והסיכון בתופעה נדירה שנקראית קריסת מערכות לתינוק. ההנחיה הבטיחותית היא שבשעתיים הראשונות יש להשגיח על התינוק באופן רציף (ממליצים לא להתעסק בטלפונים) ולאורך האשפוז כל עוד אין מלווה ער יש להשכיב את התינוק בעריסה על הגב ולא להישאר איתו בעור לעור, שכן מקרים רבים יותר התרחשו כשהתינוק היה בעור לעור ללא מלווה, אך היו גם מקרים כשהתינוק היה בעריסה. למידע נוסף.

מניעת נפילה

צריך לוודא שהתינוק לא יוכל להתגלגל ממך ומהמיטה אם חלילה תרדמי – מגן המיטה אינו מבטיח זאת, יש לו פתח גדול והוא נמוך מדי, ואף אחד גם לא רוצה שהתינוק שלה יתגלגל ממנה ויקבל מכה ממגן המיטה. הנה כמה פתרונות:
  • לעשות עור לעור כשהתינוק קשור לאמא/אבא במנשא או חולצת עור לעור.
  • ניתן לעשות זאת גם בתוך חולצה גדולה או בתוך חלוק בית החולים, כשהחלוק / החולצה מגיעים לתינוק רק עד השכמות ולא מכסים את פניו חלילה, והם לא גדולים מידי, כך שהתינוק לא יכול להחליק פנימה.
  • לעשות עור לעור כשאמא/אבא במצב חצי שכיבה (הישענות אחורה) במיטה.
  • אם יש חשש שתרדמי, לעשות עור לעור כשיש מלווה שבוודאות לא עייף ולא עומד להירדם, והוא משגיח.

החזקה נכונה

צריך לוודא שהתינוק יוכל לנשום בנוחות:

1. פניו של תינוקך צריכים להיות חשופים כל הזמן.
2. חשוב לוודא שהפה ואף של תינוקך גלויים ולא מכוסים.
3. ראשו של תינוקך צריך לפנות לצד.
4. הצוואר של תינוקך צריך להיות מיושר.
5. החזה והכתפיים של תינוקך צריכים לפנות אליך.
6. רגליו מקופלות כמו צפרדע.

עיטוף הדוק לתינוק

בהרבה בתי חולים עדיין קיימת פרקטיקת העיטוף ההדוק בחדר הלידה לאחר השקילה.
עוטפים את כל הגוף של התינוק עם חיתול ושמיכה, תנועת הידיים שלו מוגבלת בתוך העיטוף.

הפרקטיקה של הלבשת ועיטוף התינוק לא מותאמת להנחיות הבינלאומיות, כיוון שבמחקרים נמצא שעיטוף התינוק לאחר הלידה במקום עור לעור משפיע ומונע את יתרונות העור לעור. בפוסט שפורסם בנושא בקבוצה שלנו. ניתן לראות שהפרקטיקה הזו רווחת בקרב מיילדות, והן אינן מודעות לחסרונות שבה, הסיבה העיקרית שניתנה לפרקטיקה, היא שאין להן זמן להסביר ליולדת שאם התינוק לא עטוף, ומעבירים אותו מיד ליד בין המלווים בחדר הלידה, ולא עושים איתו עור לעור ושומרים על חום גופו, חום גופו עלול לרדת, וזה מצב לא רצוי אצל תינוק שהרגע נולד. כך שבמקום לתת את הידע בנושא ליולדת, ולהעצים אותה ולסמוך עליה שתדע לשמור על תינוקה, הן מעדיפות לעטוף את התינוק מבלי ליידע את היולדת שהעיטוף בעצם מספיק את העור לעור.

חסרונות ע"פ המחקרים

  • פחות זמן עור לעור, על כל יתרונותיו.
  • מניעת רפלקס המורו, כך שהתינוק לא מעיר את עצמו וישן שינה ארוכה יותר.
  • יקיצות רבות הם מנגנון הישרדותי טבעי עבור תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם, כדי שיתעוררו במצב של קושי נשימתי, לכן הארכת השינה שלהם אינה מומלצת.
  • פחות הנקות, עקב שינה ארוכה יותר, מה שמשליך על כמויות החלב בהמשך.
  • עיטוף מוקדם משפיע על התגובתיות של האם כלפי התינוק, על הדיאדה והמעורבות הרגשית החיובית, ייתכן שזה כך מכיוון שהעיטוף מגביל אינטראקציות עם התינוק.
  • חשש לבעיות נשימה אם העיטוף הדוק מדי.
  • חשש להשתחררות העיטוף אם הוא פחות מדי הדוק, ולשמיכות שיכסו את פני התינוק.
  • חשש לפגיעה בעצם האגן אם העיטוף הדוק מדי.
  • הגדלת הסיכון למוות בעריסה לתינוקות עטופים שלא ישנים על הגב, ולכן מומלץ להפסיק עם העיטוף בשלב שבו התינוק מתחיל להתהפך.

יתרונות

  • הפחתה בכמות הבכי של התינוק.
  • שמירה על חום גוף התינוק בשעות שלאחר הלידה במקום עור לעור.
  • יותר קל להורים להשכיב את התינוק על הגב בעריסה ע”פ ההנחיות.

תינוק עטוף על אמא

תינוק בעיטוף

אמא ותינוק בעור לעור