גורמים להפרדה

יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.

חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.

כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.

בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..

חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו  בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

אפס הפרדה אפשרי בהרבה בתי חולים אם לאם יש GBS

מחשבון קייזר

כיום יש מחשבון רפואי בינלאומי שהמטרה שלו היא לבדוק את הסיכוי שהתינוק עלול לחלות במחלה.

לינק למחשבון

איך המחשבון עובד?

במחשבון הרופא מזין את הפרטים הבאים:
  • כמות המופעים של זיהום בדם בישראל על כל אלף לידות, ע”פ מחקר שנעשה בישראל בשנים 2010-2015 כמות המופעים עבור תינוקות שנולדו במועד היא 0.35 לאלף תינוקות, ועבור פגים 2.95, בחרו ע”פ הנתון הזה.
  • שבוע ויום הלידה
  • כמות שעות ירידת מים עד ללידה
  • סטטוס ה-GBS
  • פרטים לגבי מתן אנטיביוטיקה לאם
  • לאחר מכן לוחצים על כפתור החישוב, בהתאם לשקלול כל הנתונים הללו המחשבון מחליט האם יש צורך בבדיקות דם לתינוק וניטור מוגבר, ו/או במתן אנטיביוטיקה לתינוק.
    התוצאה מחולקת לפי מצבו הפיזי של התינוק. בקישור יש הסבר לכל אחד מהמצבים.

    לדוגמא התוצאה עבור הנתונים הבאים: שבוע לידה – 42+1, חום אמהי – 37.5, 50 שעות ירידת מים, GBS חיובי והאם לא קיבלה אנטיביוטיקה, כשמדדי התינוק תקינים היא ש – אין צורך בתרביות דם או מתן אנטיביוטיקה יש לבדוק את מדדי התינוק כל 4 שעות למשך 24 שעות.

    המחשבון נמצא בשימוש במספר פגיות בישראל, והפחית באחוזים ניכרים את מתן האנטיביוטיקה וביצוע תרביות דם (שנלקחות מהווריד) לפגים.

    כמות בתי חולים שהתחילו להשתמש במחשבון עבור תינוקות שנולדו במועד הולכת וגדלה.

    ישנם בתי חולים שמשתמשים במחשבון קייזר באופן חלקי בלבד, הם מסבירים שהאחוז לזיהומים גדול יותר באוכלוסיה שמגיעה ללדת בבתי החולים שלהם, ולכן הם לא יכולים לפעול לפי מחשבון קייזר באופן מלא. תוכלי לראות את המידע בטבלאות ההשוואה.

    אופן הטיפול בך במקרים אלה

    הטיפול בך במקרה של GBS/ירידת מים ממושכת או חום אימהי, תהיה שונה אף היא בין בתי החולים
    כל בית חולים יפעל אחרת במקרים הבאים:

    • ההחלטה האם תינתן לך אנטיביוטיקה במהלך הלידה ומתי.
    • אופן הטיפול במידה ולא ידוע האם את נשאית של GBS
    • כמות שעות ירידת המים שאחריה תינתן לך אנטיביוטיקה דומה אצל רוב בתי החולים, אך יש חריגים.

    חשש לזיהום ו GBS 

    החשש של בתי החולים ממקרה שיהיה לך GBS חיובי, ממצב שבו תחלוף כמות שעות מירידת המים טרם הלידה או מצב שהחום שלך יעלה במהלך הלידה, הוא שתינוקך עלול להיות עם זיהום בדם (ספסיס).

    הטיפול בך ובתינוקך במקרים אלו לרוב יהיה מתן אנטיביוטיקה לך, ובמידה ולא תספיקי לקבלה לפני הלידה, בדיקות ולעיתים מתן אנטיביוטיקה לתינוקך. הטיפול שונה במעט מבית חולים אחד לשני ובחלק מבתי החולים הטיפול בתינוק עלול לגרום להפרדה.

    GBS:
    חיידק הGBS עלול להימצא במעי הגס. הוא נבדק במשטח שנלקח בשבועות האחרונים של ההיריון – אך לא נבדק באופן גורף אצל כל הנשים ההרות.

    אצל אדם בריא החיידק לא יגרום למחלה, אך לנשים בהיריון מתקדם ולילודים שעלולים להדבק מאמם בעת המעבר בתעלת הלידה, החיידק עלול לגרום לזיהום בדם. הזיהום עלול להופיע אצל היילוד בשבוע שלאחר הלידה, לרוב ב-24 השעות הראשונות. (יילוד יכול להידבק בחיידק גם מהסביבה ולחלות עד לגיל 3 חודשים).

    ירידת מים:
    ירידת מים היא מצב של קרע בשק מי השפיר שדרכו מי השפיר דולפים דרך הנרתיק החוצה, מרגע שירדו המים הרחם פתוחה וזיהומים יכולים לחדור פנימה. לכן ירידת מים היא גורם סיכון לזיהום אצל התינוק. יש שונות בין בתי החולים בכמות השעות מירידת המים ועד ללידה, שהם מגדירים את התינוק בסיכון.

    ארגון המיילדות הוציאו נייר העמדה בנושא: נייר העמדה הישראלי בנוגע לירידת מים

    חום אמהי:
    עלייה בחום גופך במהלך הלידה או אחריה, עשויה להעיד על זיהום, או חשש לזיהום שעלול לסכן גם את תינוקך.

    עדות: עקבי בעצמך אחרי כל המדדים

    שיר ועופר גנן סיפרו לנו איך נוצרה הפרדה של 7 שעות בין שיר לבין תינוקם לאחר קיסרי חירום, מכיוון שהנתון של החום של שיר שעבר מחדר ההתאוששות לתינוקיה היה שגוי. בגלל שבתינוקיה חשבו שלשיר היה חום אמהי, השאירו את התינוק בתינוקיה להשגחה, ובנוסף היתה המתנה עד שהרופא התפנה לבדוק שוב. בזכות העובדה שעופר התעקש בתינוקיה, תינוקם לא קיבל אנטיביוטיקה. רופא הילדים הלך למחלקה ושאל את שיר מה היה חום שלה, וכשהיא אמרה לו והוא הבין שהטעו אותו הוא ממש כעס על הצוות, לאחר המתנה של עוד שעה לטיפול אחות, רק אז שיר ותינוקה סוף סוף נפגשו. הפרדה מיותרת בגלל טעות שתוקנה בזכות תשומת הלב של שיר ועופר. שיר: “חשוב מאד להיות בפוקוס על התוצאה! אם לא הייתי זוכרת, הוא היה מקבל אנטיביוטיקה והרופא בכלל לא היה יודע שנפלה טעות.” מרכז הארץ. 10/18.

    אופן הטיפול בתינוק במקרים של GBS, ירידת מים וחום אימהי
    1. ישנם בתי החולים בהם הטיפול בתינוקך יקבע לפי הכיסוי האנטיביוטי שלך. לכל בית חולים יש דרישה אחרת לכיסוי כזה, כלומר כמה מנות את אמורה לקבל וכמה זמן לפני הלידה, כדי שתיחשבי מכוסה. האנטיביוטיקה עוברת לעובר, וכך מכסה גם אותו, למניעת הידבקותו בזיהום.
    2. ישנם בתי חולים שרק עושים מעקב מדדים לתינוק ליד האם או בתינוקיה.
    3. ישנם בתי חולים שלוקחים לתינוקות תרבית דם דרך הוריד.
    4. ישנם בתי חולים שנותנים לתינוקות אנטיביוטיקה בלי המתנה לתוצאות תרבית, וממשיכים את הטיפול גם אם התרבית יצאה שלילית.
    5. ביצוע התרבית ומתן האנטיביוטיקה לרוב מתרחשים בתינוקיה, ולכן גורמים להפרדה מהאם כשהיא לא יכולה להגיע לתינוקיה מס’ שעות לאחר הלידה.
    6. ישנם בתי חולים שעובדים עם מחשבון קייזר (ראי הסבר בהמשך), ולכן עושים פחות בדיקות ונותנים פחות אנטיביוטיקה)

    ההגדרה שלנו למצב האופטימלי

    בבואנו להשוות בין בתי החולים השונים, הסתמכנו על מחשבון הקייזר. בית חולים שהוגדר בעיננו כפועל בצורה הכי טובה הוא בית החולים שמשתמש במחשבון קייזר, או שמבצע את תרבית הדם ומתן האנטיביוטיקה עם קריטריונים זהים לחישוב במחשבון קייזר, ושלא מפריד אם מתינוקה אלא אם כן מדדי התינוק לא תקינים.