זה סיפור מדהים על שינוי של מערכות גדולות שנוצר משיתוף פעולה של ההורים והצוות שעובד בשטח, שינוי מלמטה שהגיע עד לדרגים הגבוהים ביותר, ועד למשרד הבריאות. 

התינוקות שלנו
באפס הפרדה

התינוקות שלנו
באפס הפרדה

זה סיפור מדהים על שינוי של מערכות גדולות שנוצר משיתוף פעולה של ההורים והצוות שעובד בשטח, שינוי מלמטה שהגיע עד לדרגים הגבוהים ביותר, ועד למשרד הבריאות. 

מי אנחנו

ארגון פרטי ללא מטרות רווח שמטרתו קידום אפס הפרדה בישראל

הכל התחיל בחורף 2013 מאליענה עובדיה שהופרדה מילדיה הבכורים, ולקראת לידתה הרביעית החליטה לחקור ולחפש אפשרות אחרת, אפשרות שהיא שמעה וידעה שקיימת בחו”ל, האפשרות לא להפרד מתינוקתה. לאחר שילדה ולא הופרדה מתינוקתה החליטה אליענה ליישם את הידע המקצועי שלה מתחום ניהול מוצרים ופרויקטים ולפעול לשינוי המצב בישראל עבור כל היולדות. בשנת 2015 כאשר התשתית לארגון הייתה מוכנה, התחילה אליענה בכתיבת פוסטים ופתיחת קבוצת פייסבוק מרגשת. אש ניצתה בשדה קוצים ואלפי עדויות הפרדה התחילו להציף את הרשת, בתוך מספר שנים ארגון אפס הפרדה הוביל למהלך כולל של שינוי נהלים בכלל בתי היולדות במדינה. כיום הארגון הוא מיזם מתוך רשת היזמים של עמותת ארץ עיר.

אנחנו מרגישות שינוי אמיתי שמתרחש בשנים שחלפו מאז החלנו לפעול – המודעות לנושא בקרב היולדות גברה; המושג “אפס הפרדה” הפך למוכר ושגור בכל הצוותים הרפואיים; בתי חולים שינו נהלים, פתחו מחלקות ייעודיות ואף שינו את האופן בו הם מנהלים ניתוחים קיסריים.
הורים רבים משתפים אותנו בסיפורי אפס הפרדה שלהם ומספרים כמה הדבר היה משמעותי ותרם להם. זה מרגש אותנו מאד ולשם כך אנחנו פועלות.

אבל, יש עוד דרך ארוכה לעשות – כמעט בכל בתי החולים יש עדיין מקרים של הפרדות שאינן נובעות מצרכים רפואיים, יש נושאים כמו קיסרי באפס הפרדה או אפס הפרדה בפגיות שעדיין לא הוסדרו בכל בתי החולים, וגם כאשר מאפשרים להורים ליישם אפס הפרדה, בחלק מבתי החולים לא תומכים ביולדת ומדריכים אותה בטיפול בתינוק. עבודתנו עוד לא תמה.

מטרת האתר לשתף במידע בלבד. מנהלות האתר אינן נשות מקצוע בתחום הרפואי, אינן מספקות שירותי בריאות או רפואה, ואין לראות את המידע הניתן באתר כתחליף לייעוץ רפואי, או כהמלצה על טיפול רפואי כזה או אחר.

רוני
בארי

רוני בארי, קולנוענית, מרצה לקולנוע ובעלים של משרד פרסום, אקטיביסטית בתחום זכויות האישה בלידה בכמה חזיתות. רוני ביררה לפני הלידה שלה לגבי הנהלים של בתי החולים בלידה ובנושא ההפרדה, ובחרה ללדת במרכז לידה טבעי חוץ בית חולימי את שני ילדיה כדי לא להיפרד. רוני סיימה את פעילותה בארגון בשנת 2018.

מיכל שומלה, מעצבת ובונה אתרים.
מיכל הכשרונית היא ההוגה, המעצבת, והמפתחת של האתר המדהים הזה, היא עשתה את כל העבודה עליו בהתנדבות ובמסירות אין סופית, בלילות רבים של עבודה, וממשיכה בכך גם היום.
אם אתם מחפשים מעצבת אתרים, אלבומים או מתנות מיוחדות , מיכל היא האדם המתאים לפנות אליו.

גאיה ברנע הבר

גאיה ברנע הבר, אם לשלושה שהופרדה מבכורה לאחר לידתו בשל אשפוזו בפגיה. לקראת הלידה של בנה השני פעלה כדי ללדת לראשונה בישראל בניתוח קיסרי באפס הפרדה ובעקבות כך הצטרפה לניהול הפעילות לקידום אפס הפרדה בהתנדבות. עורכת דין ועורכת תוכן.

אליענה עובדיה B.A במדעי המחשב, מנהלת פרוייקטים ומדריכת הנקה. הופרדה לאחר הלידה מילדיה הראשונים, ויותר לא הסכימה להיפרד לרגע. בעקבות החוויות שלה, הנסיון שלה בתחום ניהול פרוייקטים, ההיכרות שלה עם התינוקיות בארץ והמחקרים שנחשפה אליהם, היא התחילה מסע להגנה על זכויות ההורים לאחר הלידה והביאה לשינוי תרבותי ומערכתי ולהטמעת אפס הפרדה בישראל.

רותם
טיילור

רותם טיילור M.Sc במדעי כדור הארץ, מורה באולפן ואמא לשניים. הופרדה דווקא לאחר הלידה השנייה, אולי מפני שבלידה הראשונה נאמרה מילת הקסם ״אפס הפרדה״ ולצוות זה היה נראה מובן מאליו. בעקבות ההפרדה הטראומתית, ומזעור נזקים בעזרת קבוצת אפס הפרדה הגיעה להבנה שיש עוד דרך לעשות בתחום אפס הפרדה בארץ ונרתמה בהתנדבות לקידום הסברה בנושא. רותם היא מנהלת הטיקטוק של הארגון.

נעה ליבוביץ’, BA&MA בבלשנות, מדריכת הנקה, דולה לאחר לידה ומנחת בית פתוח לנשים אחרי לידה. עוקבת ולומדת מהמידע של הארגון עוד מאז ההריון של הבכור לפני 7 שנים. למרות כל התכנונים, בשתי הלידות הראשונות נאלצה להפרד מהתינוקות שלה עקב מצבי חירום רפואיים. לאחר לידה שלישית באפס הפרדה מושלם, החלה להתנדב בארגון אפס הפרדה כדי לתרום בחזרה למטרה החשובה והיקרה לליבה.

שלי כהן, בעלת עסק של שיווק ואדמיניסטרציה ובעלת חנות אונליין למוצרי תינוקות. עברה 2 לידות באפס הפרדה. הצטרפה לצוות כמנהלת עמוד האינסטגרם שלנו מתוך חיבור עמוק לנושא ורצון לעזור להפיץ את המידע. עובדת בהתנדבות סביב השעון ודף האינסטגרם שלנו ממריא בזכותה.

סוּף
בר

סוף בר, אם לשניים, לאחר חוויה טראומטית עקב הפרדה מבכורתה שאושפזה 4 ימים בפגייה, חוותה תיקון בלידה השנייה בזכות המידע על אפס הפרדה ובעקבות כך הצטרפה בהתנדבות לניהול קבוצת הפייסבוק, סוף אחראית גם על ארגון המידע והצד הטכני של הפעילות בסיוע עומר בן זוגה, אין בעיה שהם לא מצליחים לפתור.

קבוצת הפייסבוק שלנו

חברות.ים בקבוצת הפייסבוק
חברות.ים חדשות.ים בשבוע
מתנדבות להנגשת המידע

הקבוצה מביאה את סיפורי ההצלחה, ולא פחות חשוב מכך גם את הסיפורים שלא הצליחו. כן, יש גם אכזבות. ולתת להן מקום חשוב לא פחות, לפעמים אולי אפילו יותר, כדי לעזור לשינוי לקרות. להאיר את כל המצבים האלה שבהם יש הפרדה, ולא בגלל צורך רפואי.

קרה לא פעם שהקבוצה הצליחה לעזור בזמן אמת ליולדת שנכפתה עליה הפרדה, לתמוך בה כך שתעמוד על זכויותיה מתוך הבנה טובה יותר של המצב ואף למצוא עבורה אשת צוות שתהיה שם בבית החולים לצידה ותעזור לה להתאחד עם התינוק שלה.
והשוס הגדול – המידע שעובר בקבוצה שלנו מפעיל לחץ שיווקי על בתי החולים, ומביא אותם לשנות נהלים. לאט אמנם, אבל זה קורה יותר ויותר.
אנחנו מפעילות גם דף פייסבוק עם עשרות אלפי עוקבים. בדף זה אנחנו מעלות תכנים ומידע במטרה להגביר מודעות לאפס הפרדה על יתרונותיה, להגיע לכמה שיותר א.נשים ולאפשר לכל הורה שרוצה בכך, לא להיפרד. תכנים אלה מגיעים באמצעות שיתופים למאות אלפי אנשים.

יש לנו קבוצת פייסבוק! אבל זאת לא “סתם” עוד קבוצת פייסבוק. זאת קבוצת פייסבוק שבאמת משנה את המציאות – של ההורים החברים בה, של התינוקות הרכים שלהם ושל כל מי שיגיעו בהמשך אחרי שכבר נפרצה עבורם הדרך.

קבוצת פייסבוק עם עשרות אלפי הורים לפני לידה שחברים בה גם מאות נציגים מבתי החולים בישראל – מנהלי/ות המחלקות, הדוברים/ות, המיילדות, האחיות – וכולם עוקבים וקוראים כל מילה שנרשמת בקבוצה הזו.

בקבוצה ניתן ללמוד על אפס הפרדה, לשאול שאלות, להעביר ידע ולשתף. ניתן לספר בה את הסיפור שלכןם, לציין את כל מה שהפריע לך בלידה האחרונה בנושא אפס הפרדה ולשבח את מי שצריך. אפשר לשאול בה כל מה שרציתן לשאול ולא ידעתן את מי. אמהות וותיקות, יולדות טריות, הריוניות אחרות, אבות שותפים, צוותי בתי החולים – כולם שם כדי לעזור לך להגיע להחלטה הטובה ביותר עבורך.

הקבוצה מוכיחה לנו מדי יום מה קורה כשקבוצה גדולה של נשים מתאגדת לכח מלוכד – הן יכולות להזיז הרים. ובתי חולים.יש לנו עוד עבודה לעשות.
את וגם אתה, מוזמנים מאד להצטרף אלינו!

דף האינסטגרם שלנו

עוקבות.ים
פוסטים
מתנדבות להנגשת המידע

יש לנו גם דף אינסטגרם שמכיל מדריך שלם לאפס הפרדה מחולק לנושאים ותתי נושאים, שיתופים של יולדת ואחיות, ודיונים מרתקים בינהן.

חדש דנדש - יש לנו טיקטוק

עוקבות.ים
פוסטים
מתנדבות להנגשת המידע

בדף הטיקטוק שלנו רותם המדהימה מעלה תכנים בנושא אפס הפרדה, הסרטונים של רותם מבהירים מסרים חשובים בנושא, ישר לבטן.

אז מה בעצם אנחנו עושות?

המטרה היא לאפשר זכות בחירה, כלומר שלאחר הלידה, כברירת מחדל, בכל בתי החולים בישראל, תהיה האפשרות שתינוקות יישארו עם האמהות שלהם עד לשחרור, עם אפשרות למלווה צמוד 24 שעות ביממה ושכל הבדיקות והטיפולים הנדרשים לתינוקות יבוצעו ליד האם.
אפס הפרדה נהוג כבר קרוב ל-20 שנה ברוב מדינות העולם.

אז מה בעצם
אנחנו עושות?

המטרה היא לאפשר זכות בחירה, כלומר שלאחר הלידה, כברירת מחדל, בכל בתי החולים בישראל, תהיה האפשרות שתינוקות יישארו עם האמהות שלהם עד לשחרור, עם אפשרות למלווה צמוד 24 שעות ביממה ושכל הבדיקות והטיפולים הנדרשים לתינוקות יבוצעו ליד האם.
אפס הפרדה נהוג כבר קרוב ל-20 שנה ברוב מדינות העולם.

באמצעות הפצת  המידע, אנחנו רוצות שההורים ידעו שיש לתינוק שלהם זכות חוקית שיהיו איתו. אנחנו רוצות שההורים יידעו אילו בדיקות וטיפולים התינוק עובר בבית החולים, למה,  ובאילו דרכים ניתן לבצעם. המטרה שלנו היא להעצים הורים, לקחת אחריות  ולהבין שזכות הבחירה היא שלהם. כמו כן פועלות לכך שכולם ידעו – הורים וצוות רפואי, את ההשלכות שיש להפרדה על האם והתינוק.

מגבירות מודעות

מיפינו את הנהלים של 25 בתי החולים הגדולים בארץ על מנת להנגיש את המידע היות וקיימת שונות גדולה בינהם, גם בהתייחס למצבים רפואיים.
הדבר מסייע לבחור את בית החולים המתאים בהתאם לפרמטרים אישיים ובמקרה של התלבטות לגבי נוהל ספצפי, מראש או בזמן אמת, מסייעת להורים לקבל החלטות על סמך השוואה בין דרכי הפעולה בבתי החולים השונים.

מנגישות מידע

אין דבר כזה “להחזיר את התינוק לתינוקיה” או “לא נתנו לי את התינוק”. ההורים הם המחליטים הבלעדיים לגבי מה שקורה עם תינוקם מרגע הלידה. הדבר נובע מחוק זכויות החולה ומבוצע ברוב העולם המערבי כנורמה – אם ותינוק כיחידה אחת בלתי נפרדת.

משנות טרמינולוגיה ותפיסה חשיבתית אצל צוות רפואי והורים

בזכות הידע הרב שצברנו במהלך הפעילות שלנו – מקריאת מחקרים, איסוף מידע לגבי נהלים מקצועיים מבתי חולים בעולם, עבודה מול צוותים רפואיים ובתי החולים, ואיסוף מידע מההורים בשטח – אנחנו מסייעות לבתי חולים במציאת דרכים ופתרונות מותאמים ליישום אפס הפרדה.

עד כה בתי חולים בכל הארץ נענו לקריאה שלנו ושל ההורים, ובעזרתנו נכתבו נהלי אפס הפרדה, נפתחו מחלקות ייעודיות, הוכשר כח אדם ונרכש ציוד מתאים.

מסייעות לבתי חולים ליישם אפס הפרדה

האבסורד הוא שלכל בית חולים סט נהלים שונה לגבי התנהלות לאחר סוגי לידות שונות, אמהות שונות וילודים שונים. כך, נוצר מצב שיולדת תופרד בסיטואציה מסוימת למספר שעות רב בבית חולים אחד, ובזה שנמצא עשר דקות נסיעה משם לא תופרד כלל. המצב הזה מאלץ נשים לעשות “תואר” לפני שהן מחליטות היכן ללדת, כאשר המידע כלל אינו נגיש וזמין. קושי נוסף נובע מכך שלעיתים אין לנשים אפשרות לבחור בין בתי חולים. למשל, בפריפריה שם היולדות הן בבחינת “קהל שבוי” בשל המרחקים הגיאוגרפים. במצב כזה, היולדות לא מהוות כח צרכני שיכול להשפיע בבחירה וכך בפועל נוצרת אפליה בין היולדות בארץ. לכן, אנחנו פועלות מול בתי החולים באופן ישיר על מנת לאסדר את הנושא.

פועלות לקידום רגולציה של התחום

מנהלות האתר אינן אחראיות על מה שנכתב ע”י חברי קבוצת ודף הפייסבוק אפס הפרדה והועתק לאתר.
לכן, בעת קריאתכם את המידע באתר, אתם מוותרים על כל דרישה, תביעה או טענה בכל סוג כלפי מנהלות האתר ו/או כלפי חברי קבוצת הפייסבוק אשר ייעצו על פי דעתם האישית והידע שהם רכשו בתחום.