הזכויות שלכןם

האם ידעתןם שבתי חולים בישראל מפרים את החוק?

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962, חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996, וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אנו האפוטרופוסים של התינוק שלנו, יש לנו זכות חוקית ומשפטית ללוות אותו בכל בדיקה וטיפול, להחליט על כל הטיפולים שיקבל ולשהות איתו באפס הפרדה, ולתינוק שלנו יש את הזכות החוקית והמשפטית לשהות עם הוריו כל הזמן.

לכן, דעו כי יש לכם זכות מלאה המעוגנת בחוק לאפס הפרדה. ועדיין בחלק מבתי החולים הזכות הזו מופרת במצבים מסויימים, עליהם תוכלו לקרוא בהמשך.

חשוב לדעת: לעולם נוהל בית חולים לא גובר על חוק מדינה.

קראו את המידע, הדפיסו את מכתב העו”ד, הגיעו עם ידע לבית החולים.

אך שימו לב, דרך הפנייה שלכם לצוות בית החולים בעלת משמעות, לעיתים פנייה אל הלב של הצוות, ותקשורת נעימה איתם, תועיל יותר מאשר ציון זכויות חוקיות והצגת מכתב מעו”ד. שקלו זאת בהתאם למצב ברגע האמת.

תוכלו גם לצפות בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם.ן

גורמים להפרדה

התינוקיה

זכויות התינוק בעולם

בנייר עמדה של הארגון העולמי לבריאות הנפשית של ילדים (WHIMH), אשר שם לעצמו למטרה לקדם את המחקר והידע בתחום הבריאות הנפשית של ילדים, נכתב לגבי זכויות של פעוטות, ויילודים על אחת כמה וכמה שכן הם אף יותר חסרי אונים מפעוטות:

– מפאת היותו לא מפותח פיזית ושכלית
– על הפעוט להיות מוגן ומטופל, כולל הגנה משפטית.
– הפעוט זקוק ליותר הגנה, ולא פחות.
– הפעוט צריך להיחשב מרגע הלידה כבעל זכויות , עם זכויות זהות למבוגר.
– לפעוט יש את הזכות לקבל טיפול שכולל אהבה, ביטחון פיזי ורגשי תזונה מותאמת ושינה בכדי לקדם התפתחות נורמטיבית.

נייר העמדה הזה, מחזק את האבסורד במצב של הפרדה כפויה רק על סמך נהלים והרגלים של בית החולים, בין התינוק להוריו. מצב שבו  תינוק רך שהרגע נולד נשאר לבדו במשך שעות בתינוקיה בהמתנה לתורו לטיפול, ללא ליווי, ללא אפשרות לקבל מהוריו טיפול אוהב ומנחם, מבלי שיוכל להיות מוחזק בידיים ותוך כדי מניעת זכותו לינוק לפי הדרישה – נוגד את עמדתו המוצהרת של הארגון העולמי.

פירוט החוקים:

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962

סעיף 1: כשרות לזכויות ולחובות
כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו

סעיף 4: פעולות של קטין
פעולה משפטית של קטין טעונה הסכמת נציגו

סעיף 14: מעמד ההורים
ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים.

סעיף 15: תפקידי ההורים
אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח-יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו, והסמכות לייצגו.

הפנייה לחוק

חוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996

הגדרה
“טיפול רפואי” – לרבות פעולות איבחון רפואי, טיפול רפואי מונע, טיפול פסיכולוגי או טיפול סיעודי;

סעיף 5 – טיפול רפואי נאות
מטופל זכאי לקבל טיפול רפואי נאות, הן מבחינת הרמה המקצועית והאיכות הרפואית, והן מבחינת יחסי האנוש.

הפנייה לחוק

הפרת הזכויות

מה קורה כיום ברוב בתי החולים?

מערכת הבריאות בישראל רואה אותך ואת תינוקך כשני פציינטים נפרדים, ולכן יש מחלקה שונה לכל אחד מכם: מחלקת יולדות עבורך – ומחלקת תינוקות (תינוקיה) לתינוקך.
זמן קצר לאחר הלידה, את תופני למחלקה אחת ותינוקך יועבר למחלקה אחרת לגמרי, ובחלק מבתי החולים המלווה לא יהיה מוזמן להישאר אתך בחדרך למשך הלילה.

משמעות הדבר: רק בגלל בירוקרטיה ממסדית, כל המשפחה מופרדת זמן קצר מאוד לאחר הלידה, ואף אחד לא נוכח במהלך הטיפול הראשוני שמקבל התינוק, אלא אם כן דורשים/מבקשים אחרת.

ההפרדה הזו מפירה מספר חוקי מדינה ונהלי משרד הבריאות וחשוב שתביני זאת. כדי שתגיעי לבית החולים בידיעה מלאה מה הם הזכויות שלך ושל משפחתך.

ע”פ חוק לתינוק יש זכויות חוקיות מלאות מרגע הלידה, וההורים שלו הם האפוטרופוסים שלו ואלו שאחראים לדאוג לזכויותיו, שכן הוא חסר אונים ואינו יכול לדאוג לעצמו,  ההורים הרי יכולים לדאוג לזכויות של תינוקם רק אם נמצאים איתו.

גם אם בן זוגך בחר לעזוב אותך (בחירה לא קלה בכלל) וללוות את התינוק שלכם לתינוקיה, כדי להיות שם בשבילו, ישנם עדיין בתי חולים שימנעו ממנו להיות עם תינוקכם כל משך הבדיקות בתינוקיה או יעודדו אותו לשוב אליך – בשל הצפיפות בתינוקיה, או כי יותר נוח ומהיר לעבוד ללא עין בוחנת, או שפשוט מדובר בהרגלי עבודה של שנים.

לא רק שיש בתי חולים שלא יידעו את בן זוגך בזכויות של התינוק שלכם המעוגנות בחוק, אלא אף ישנם בתי חולים בהם ימנעו ממנו לממש אותם!

אתם כמובן תהיו מורשים לבקר את תינוקכם, אבל מבחינת חלק מבתי החולים זה יהיה על תקן ‘ביקור’ במחלקת התינוקיה, וכמו כל ביקור חולה – אפשר להגביל אותו בזמן בהתאם לצרכי המערכת, ולא להתיר כניסה כשלמערכת לא נוח.

בנוסף, ישנם הרבה הורים שלא מעוניינים ללוות את התינוק שלהם בתינוקיה בבית החולים, ומצפים, מתוך הרגלי עבר ונורמות חברתיות, לנוח ללא תינוק לאחר הלידה.

זה אומר שברוב המקרים, התינוקות הרכים והקטנים עוברים שרשרת טיפולים ללא מלווה, ללא מישהו שידאג לזכויות שלהם, ינחם וישמור עליהם, וכל זאת בניגוד לחוק.

לא ניתן לצפות מהאחיות לדאוג לצרכים של כל התינוקות, ולשמור על הזכויות שלהם, בגלל המצב בתינוקיה

הזכות לקבלת טיפול רפואי נאות

מטופל זכאי לקבל טיפול רפואי נאות, הן מבחינת הרמה המקצועית והאיכות הרפואית, והן מבחינת יחסי האנוש – כך קובע חוק זכויות החולה.

כל המחקרים שנעשו בנושא בשנים האחרונות, וכל הנהלים הבינלאומיים של ארגון הבריאות העולמי וארגוני רופאים בינלאומיים, מדגישים שוב ושוב שאפס הפרדה זה הטיפול הרפואי הנאות עבורך ועבור תינוקך. ברגע שנוצרת הפרדה ביניכם – לא את ולא תינוקך מקבלים טיפול רפואי נאות, והזכות החוקית הזו שלכם נפגעת.

בשנים שחלפו מאז התחלנו את מאבקנו, בעקבות התעקשות של הורים רבים על הזכויות של התינוק שלהם וההכרה שלהם את החוק, ובעקבות פניות רבות שלנו לבתי החולים – חל שינוי אדיר! יש כבר מס’ בתי חולים שלא מפירים את הזכות החוקית של התינוק לליווי.

רק אם נדרוש, רק אם נתעקש, בתי החולים ישנו את המדיניות שלהם ויבינו שאם ותינוק הם גוף אחד חי ונושם ואין להפרידם לאחר הלידה.