גורמים להפרדה

יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.

חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.

כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.

בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..

חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו  בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

אפס הפרדה אפשרי בהרבה בתי חולים בזמן מעקב סוכר

התנהלות בבתי חולים

מועד ביצוע בדיקת הסוכר הראשונה אינו אחיד בין בתי החולים השונים בארץ. בבתי חולים רבים בישראל מבצעים את הבדיקה כשעה לאחר הלידה.
לעומת זאת ישנן הנחיות של ארגוני בריאות רבים (בינהם NICE הבריטי) שממליצים לבצע את בדיקת הסוכר הראשונה לתינוק לאחר שעתיים ויותר מהלידה, כי לטענתם בשעתיים הראשונות הסוכר של התינוק נמוך באופן טבעי.

הדוקטורנטית יונית הופמן היקרה הכינה עבורנו את המאמר הזה מתוך מקורות שונים מהרפואה המערבית בעולם –
ריכוז מחקרים – בדיקות סוכר ליילוד

לפי ארגון הבריאות העולמי של האו”ם, קיימות שתי בעיות: קודם כל זה מביא להפרדה מהאם, ודווקא לתינוקות אלו ההפרדה בעייתית עוד יותר מלתינוק אחר (תכף נסביר).
בעיה נוספת היא שישנה ירידת סוכר טבעית שמתרחשת בתוך שעתיים מהלידה אצל תינוקות רבים (גם בלי שהייתה לאם סכרת) ונעלמת באופן טבעי.

לכן בדיקת סוכר בטווח הזה עלולה להביא לטיפול מיותר במצב שיכול להיפתר לבד.

הטענה של בתי החולים בישראל שבודקים תוך שעה, היא שהם עובדים לפי הנהלים של מדינות אחרות ולא לפי והבריטים.

ילדתי בבית חולים במרכז הארץ. מכיוון שהיתה לי סכרת הריון ידעתי שתהיה בדיקת סוכר.

אחות אפס הפרדה הגיעה לחדר לידה ובין שאר הדברים ביקשה לבדוק לתינוקת שלי סוכר. ביקשתי שלא תעשה זאת כי לא עברו עדיין שעתיים מהלידה. היא ביטלה אותי ואמרה שאין קשר ולמרות הבקשה שלי ביצעה את הבדיקה שיצאה לא תקינה (31).

למעשה הבדיקה בוצעה ללא אישורי נגד רצוני.

כאן כמובן נגמרה אפס ההפרדה כשהיא הודיעה שהתינוקת צריכה לעבור לתינוקיה להמשך הבדיקות.

חייבת לציין שכנראה בגלל ההתרגשות מחוויית הלידה, האסרטיביות שלי לא הייתה בשיאה. למעשה, לא ברור לי איך אפשרתי לכל זה להתרחש אבל האחות הספציפית הזאת פשוט הצליחה לקבוע את העובדות במקומנו, למרות שבאנו מוכנים לחלוטין לנושא.

מכאן נכנסנו לפרוטוקול מעקב 48 שעות ובכל הבדיקות הבאות הערכים יצאו תקינים.
בבוקר, כ 20 שעות מהלידה פניתי לרופאת הילדים וביקשתי שיפסיקו את המעקב מכיוון שלקיחת הבדיקה הראשונית התבצעה פחות משעתיים מהלידה וזה לא תקין.
אחרי משא ומתן הרופאה אישרה שיבצעו בדיקה אחרונה אחרי 24 שעות ואם תהיה תקינה יפסיקו את המעקב. וכך היה, המעקב הופסק אחרי 24 שעות.

אח”כ גם ראיתי ושמעתי את הרופאה נוזפת באחראיות התינוקיה שאין לבצע את הבדיקה פחות משעתיים מרגע הלידה.

לציין שכל שאר האשפוז נעשה מאמץ מצד הצוות לכבד את כל הבקשות הנוגעות לאפס הפרדה ורק החוויה הראשונית הזאת על האחות בחדר הלידה, בזמן הכי פגיע מבחינתי כיולדת, הרסה את החוויה. 12/16, 

* בעקבות התלונה בקבוצה בית החולים תיקן את הבעיה שלא חזרה על עצמה מאז, אך זה קורה בבתי חולים אחרים.

ישנם בתי חולים שמבצעים בדיקת סוכר נוספת בטווח של שלוש שעות לאחר הלידה, וישנם שארבע או יותר.
במעט בתי חולים אחות תגיע אליך לחדר לבצע את הבדיקה כשהתינוק איתך או עליך, אך ברוב בתי החולים יבקשו שתבואי לתינוקייה.
כשלוש/ארבע שעות לאחר הלידה לא בטוח שתוכלי כבר לעבור לכסא גלגלים, או לקום ולהגיע עצמאית לתינוקייה.

במצב זה עלולה להיווצר הפרדה. בדיקות הסוכר לא יוכלו להתבצע לידך ולכן לא יתבצעו תוך כדי הנקה. תמיד קיים הסיכון שהתוצאה תהיה נמוכה, אם את תהיי נוכחת במקרה כזה יהיה יותר קל להציע להמשיך עוד עור לעור ומתן חלב אם לפני מתן תמ”ל, חימום וניטור בתינוקייה.

עור לעור והנקה בסמוך ללידה הם שני הגורמים החשובים ביותר להורדת הסיכון להיפוגליקמיה אצל התינוק.

קורה לא פעם שתינוק שרק נולד, לא רוצה מיד לינוק (לפעמים חולפת חצי שעה ואפילו יותר, עד שהתינוק מבקש לינוק לראשונה).

לקיחת התינוק לבדיקה בתוך שעה עלולה להביא אותו לבדיקה בלי שינק מספיק או בכלל.
ההנקה במצב כזה יכולה להיות הגורם שמאזן את רמות הסוכר בגוף התינוק.

(ארגון הבריאות העולמי והAAP ממליצים, לתינוקות שלא בסיכון להיפו, לא להיפרד מאמא עד לווידוא ההנקה הראשונה. כל הבדיקות נדחות.)

כאמור, בחלק מבתי החולים במקרה של חשש להיפו ייקחו את התינוק לתינוקייה שעה אחרי הלידה. ברוב המקרים היולדת לא תוכל לעזוב את חדר הלידה שעה אחרי הלידה כיוון שהיא עדיין זקוקה להשגחה (דימום נוסף, ירידת לחץ דם וכו’) – משמע, התינוק יילקח לתינוקיה ללא אמו.

חשוב להבין שיש סיכוי גדול שבתינוקייה יהיה עומס גדול, הבדיקה לא תתבצע ברגע שיגיע התינוק לתינוקיה והתינוק יהיה בהמתנה ארוכה כשבזמן הזה הוא יכל להיות עם אמו, להתחמם מעורה, לינוק ולטפל בסיכון להיפו. ישנם בתי חולים שמאפשרים לאבות להישאר בתינוקייה גם בלי צורך להתעקש על זה, ואבא יכול לעשות עור לעור במקום אמא (וזה מעולה וחשוב). אבל חשוב להבין דבר אחד משמעותי – כאשר בדיקת הסוכר הראשונה לא תקינה הטיפול הראשוני הוא לתת לתינוק מזון. אם יהיה ליד האמא, היא תוכל כמובן להניק אותו, או לסחוט ולתת קולסטרום וגם להיעזר ביועצת הנקה כדי לוודא את תקינות ההנקה.

אם התינוק יהיה עם אבא בתינוקיה כשאמא עדיין בחדר הלידה, יינתן לו תמ”ל במקום, וזהו פרט חשוב מאד לאמהות שמתכננות להניק (במקרה כזה התינוק נחשף כתזונה ראשונה לתמ”ל, מבלי שהספיק לקבל את אנזימי העיכול שמרפדים את הקיבה שלו מהקולסטרום – חלב האם הראשוני)

ברוב בתי החולים בישראל עובדים עם טבלאות המדדים של פרופ’ דולברג.

תינוק באחוזון קטן מ-10% או גדול מ-90% נחשב SGA (קטן לשבוע הלידה) או LGA (גדול לשבוע הלידה) ומתאים לפרוטוקול מעקב סוכר.

ישנם בתי חולים עם קריטריונים יותר מחמירים. המידע בטבלאות ההשוואה שלנו.

ההגדרות התקינות של רמות הסוכר משתנות לפי גיל התינוק, אך גם ההגדרות האלה משתנות בין בתי החולים.

בנוהל של ארגון רופאי הילדים האמריקאי רשום כך –
– ב-4 השעות הראשונות לאחר הלידה – התחלת האכלה ראשונה בתוך שעה מהלידה בדיקת סוכר ראשונה חצי שעה לאחר האכלה זו.
– אם הסוכר נמוך מ-mg25 – להאכיל שוב ולבדוק לאחר שעה.
– אם לאחר שעה הסוכר בין 25-40 – לבחור בין האכלה נוספת לאינפוזיה בהתאם לנדרש.

ניתן לקרוא כאן את פירוט המחקרים והנהלים המלא בנושא.

כל בית חולים קובע רמת סוכר אחרת שמתחתיה עור לעור ועוד נסיונות האכלה בחלב אם, אינם הפתרון.

ישנם בתי חולים שעור לעור והאכלה בחלב אם הם תמיד הפתרון כל עוד שאין אצל התינוק מדדים נוספים בעיתיים, כמו בבית חולים העמק לדוגמא, ישנם בתי חולים שמתחת לרמת סוכר 50 כבר יקחו את התינוק לתינוקייה למתן תמ”ל ומעקב סוכר עד שהוא מתייצב, ישנם כאלה שרק מתחת לרמה 25 יעשו זאת.

ישנם בתי חולים שינטרו את התינוק למשך כמה שעות גם אם הסוכר שלו כבר התייצב. כל הנתונים במנגנון ההשוואה שלנו.

שתי יולדות, שתיהן רצו לעשות אפס הפרדה, באותו היום, בשני בתי חולים שונים:

האחת – בחרה להגיע לבית חולים אחד ורצתה לעשות שם אפס הפרדה.
היא ילדה תינוקת בריאה וחיונית במשקל 2490, ומכיוון שהתינוקת הייתה מתחת למשקל 2500 (כן, ב-10 גרם), במקום אפס הפרדה איפשרו לה חצי שעה בלבד בחדר הלידה וגם זה לאחר תחנונים, הלחיצו אותה לסיים את ההנקה המוצלחת בחדר הלידה, העבירו אותה לחדר התאוששות ואת התינוקת הכניסו לשעות השגחה בתינוקייה.
הוויכוחים והתחינות לא הועילו לשחרור מוקדם מהתינוקייה, הצוות בתינוקייה אף היה מאוד לא סימפטי לשהות ההורים עם התינוקת.
===

השנייה – בחרה להגיע לבית חולים שני ורצתה לעשות שם אפס הפרדה.
היא ילדה תינוקת בריאה במשקל 2200, התינוקת נשארה עליה במשך כשעתיים בעור לעור וינקה. בגלל שהיה עומס גדול מאוד, אחות תינוקייה לא יכלה לבוא לחדר הלידה לעשות את הבדיקות לתינוקת ולכן האם והתינוקת עברו ביחד לתינוקייה שם עשו לה את בדיקות הקבלה.
לאחר מכן המשיכו יחד לשהות משותפת רגועה ושלווה במחלקת יולדות. הן לא הופרדו לרגע.

למה?
ככה.

בדיקת/מעקב סוכר

ישנם תינוקות שלאחר הלידה יהיה צורך לעקוב אחר רמות הסוכר בדם שלהם, על מנת לוודא שהם לא במצב של היפוגלקמיה, תת סוכר, מצב שעלול לסכן אותם. היפוגליקמיה ניתנת לגילוי על ידי בדיקת רמות הסוכר בדם באמצעות סדרת בדיקות דם (וכן מעקב אחר תסמינים נוספים אך אלה יכולים להעיד גם על דברים אחרים).
הטיפול בהיפוגליקמיה הוא חימום התינוק בעור לעור או מיטת חימום, והאכלתו בהנקה, חלב אם סחוט או תמ”ל, ברמות סוכר נמוכות מאוד הטיפול יהיה מתן מי סוכר באינפוזיה.

חשוב לדעת, שהנוהל בבתי החולים אינו אחיד! ישנם בתי חולים שיפרידו אותך לכמה שעות מתינוקך ולעיתים גם מהמלווה בגלל סיבה זו, וישנם כאלה שיבצעו את הבדיקה ליד מיטתך, גם בחדר הלידה וגם בחדרך במחלקה ולא ייצרו שום הפרדה. קשה לדעת מראש אם תינוקך יהיה מוגדר כתינוק בסיכון להיפו. זה תלוי בנסיבות משתנות שאין דרך לחזות מראש, כמו גודל התינוק ביחס לשבוע הלידה, מהלך הלידה ועוד – ולכן לדעתנו כדאי שתתכונני לאפשרות שתינוקך יוגדר עם סיכון להיפו. תינוקות שנולדו לאמהות שלוקות בסכרת – הריונית או רגילה – יוגדרו מלכתחילה בסיכון להיפוגלקמיה. אם הסכרת טופלה באינסולין יש סיכוי שרמות הסוכר אכן ירדו די מהר והגילוי הוודאי אכן יוכל למנוע זאת. אם הסכרת מאוזנת עם דיאטה זה פחות שכיח.

מה בכל זאת תוכלי לעשות

  • קודם כל, לברר היטב באיזה בית חולים לא מפרידים מהסיבה הזו, תתחילי בהורדת טבלאות ההשוואה שלנו (כחלק מהמדריך שלנו) ותמשיכי בבירור עצמי בטלפון (נשמח לקבל את כל המידע שביררת).
  • דבר שני, אם את רוצה הנקה בלעדית, אנו ממליצות להוסיף לתיק הלידה מזרק סטרילי חד פעמי (עדיף עם פקק), שתוכלי במידת הצורך לסחוט לתוכו קולוסטרום) לאחר הסרת המחט, אם ישנה) כדי שילך עם התינוק והמלווה לתינוקיה, כך במידה והסוכר יהיה נמוך, לא יינתן לתינוקך תמ”ל. (מחקרים מראים שחלב אם מאזן סוכר אצל התינוק בצורה יותר יעילה מתמ”ל).
  • אם תינוקך יהיה בסיכון להיפו תוכלי לשריין מלווה שלישית שתהיה איתך בחדר לידה, תעזור לך לסחוט חלב למזרק ותלך לתת למלווה שנמצא.ת בתינוקיה, במידה וההפרדה תתרחש. (שימי לב שיש בתי חולים בהם מי שאינו בן משפחה לא יכול לשהות עם התינוק בתינוקיה).
  • אם את לוקה בסכרת תוכלי לסחוט קולוסטרום כבר בסוף ההיריון ולהביא לחדר לידה למקרה שתיווצר הפרדה. במדריך ההנקה כחלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה, תוכלי למצוא הסבר והוראות.
  • תוכלי למנוע הפרדה מתינוקך לצורך בדיקת סוכר עבורו, על ידי הבאת מכשיר בדיקת הסוכר הפרטי שלך אל חדר הלידה, כדי לבדוק איתו את רמת הסוכר של תינוקך, שכן מדובר במכשיר קטן ונייד ובבדיקה פשוטה. (ישנם כמובן בתי חולים שיתנגדו לכך, למרות שגם הם מבצעים את הבדיקה עם מכשיר מהסוג הזה).
  • במידה והסוכר יהיה מאוד נמוך, ייתכן וישימו לתינוקך אינפוזיה של סוכר, וחשוב שיהיה שם מלווה לידו בזמן טיפול כזה, לנחם ולהרגיע. מומלץ להיעזר בפרוטוקול שיכוך הכאב שלנו. בנוסף, מומלץ בזמן מתן האינפוזיה להמשיך עור לעור (זה אפשרי בהחלט), ואף להמשיך להניק או לתת חלב אם סחוט/שאוב. מגע העור לעור עם תינוקך יעזור לו לווסת את חום הגוף שלו ואת מדד הסוכר הבעייתי, ייתן לך הרגשה יותר טובה ויעזור לך להתמודד עם המצב הלא פשוט הזה. המשך ההנקה או מתן חלב אם ישמור על כמויות ייצור החלב שלך בהתאם לדרישה, וייחזק אצלך את רגשות ביטחון באמהות שלך.
חשוב לדעת – התינוקות הבאים יוגדרו כתינוקות בסיכון להיפוגלקמיה:
  1. שבוע לידה מתחת ל-37 או מעל 42
  2. תינוק מתחת למשקל 2500 קילו או מעל משקל 4 קילו (משתנה בין בתי החולים, יש כאלה שהטווח יותר קטן, שווה לחפש בטבלאת ההשוואה, או להתקשר לברר)
  3. אמא עם סכרת הריונית, לא משנה אם היא מאוזנת ואיך
  4. אמא עם סכרת רגילה, לא משנה אם היא מאוזנת ואיך
  5. תינוק שקטן לשבוע הלידה, או גדול לשבוע הלידה. יש טבלת מדדים שקובעת את הקריטריונים האלה, וגם בזה יש הבדל בין בתי החולים, פירוט במנגנון ההשוואה
  6. יש בתי חולים שגם תינוק שנולד בלידה מכשירנית ייבדק
  7. בשערי צדק לדוגמא בודקים את כל התינוקות בדיקת סוכר ראשונה ובהמשך לתוצאה מחליטים אם לנטר או לא
  8. יש בתי חולים שבמידה והאם לא עשתה העמסת סוכר בהריון, יבצעו בדיקה או שתיים של סוכר לתינוק, ובהתאם לתוצאה יחליטו אם לנטר או לא
  9. שמענו גם על מקרה של תינוק שנולד אחרי לידה ארוכה של 30 שעות והעלו אותו מיד לתינוקיה לעשות בדיקת סוכר למרות האפגר הגבוה שהיה לו
  10. שמענו על מקרה בבלינסון, שבו התינוקת הוגדרה בסיכון מכיוון שמדד אחד בבדיקה אחת של האם במהלך ההריון היה מעט גבוה, בעוד יתר המדדים היו תקינים
  11. ישנם מצבים נוספים בהם בחלק מבתי החולים יבדקו סוכר לפחות פעם אחת: צהבת מוקדמת, תאומים, לקיחת תרופות נגד חרדה (SSRI), ניתוח קיסרי חירום, אפגר נמוך, ילוד שנאנח וייתכן שיש עוד מצבים שלא ידועים לנו כמובן.

ההגדרה שלנו למצב האופטימלי

1. בדיקת הסוכר תתבצע בחדר הלידה ליד מיטתך ללא צורך להעביר את תינוקך לתינוקיה לשם כך.
2. הבדיקה תתבצע שעתיים לאחר הלידה לאחר שתעשו עור לעור ותינתן לתינוקך אפשרות לינוק ככל שהוא ירצה מבלי לעצור אותו באמצע לצורך ביצוע הבדיקה.
3. בדיקות הסוכר הבאות מתבצעות לידך, גם אם אינך יכולה להגיע לתינוקיה.
4. במידה והסוכר מעט נמוך, יאפשרו לכם עוד זמן עור לעור והאכלה, והסוכר ייבדק שוב לפני שיקחו לניטור וטיפול בתינוקיה.
5. סוכר נמוך ב-4 השעות הראשונות לאחר הלידה ע”פ הAAP הוא 25-40. בטווח הזה הטיפול הוא הנקה/האכלה, עור לעור ומעקב סוכר במידה והתינוק מרגיש טוב, מתחת ל-25 הטיפול הוא אינפוזיה של מי סוכר.