הזכויות שלכןם

האם ידעתןם שבתי חולים בישראל מפרים את החוק?

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962, חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996, וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אנו האפוטרופוסים של התינוק שלנו, יש לנו זכות חוקית ומשפטית ללוות אותו בכל בדיקה וטיפול, להחליט על כל הטיפולים שיקבל ולשהות איתו באפס הפרדה, ולתינוק שלנו יש את הזכות החוקית והמשפטית לשהות עם הוריו כל הזמן.

לכן, דעו כי יש לכם זכות מלאה המעוגנת בחוק לאפס הפרדה. ועדיין בחלק מבתי החולים הזכות הזו מופרת במצבים מסויימים, עליהם תוכלו לקרוא בהמשך.

חשוב לדעת: לעולם נוהל בית חולים לא גובר על חוק מדינה.

קראו את המידע, הדפיסו את מכתב העו”ד, הגיעו עם ידע לבית החולים.

אך שימו לב, דרך הפנייה שלכם לצוות בית החולים בעלת משמעות, לעיתים פנייה אל הלב של הצוות, ותקשורת נעימה איתם, תועיל יותר מאשר ציון זכויות חוקיות והצגת מכתב מעו”ד. שקלו זאת בהתאם למצב ברגע האמת.

תוכלו גם לצפות בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם.ן

גורמים להפרדה

התינוקיה

הדפיסו והביאו אתכם לבית החולים: טופס הסכמה מדעת באפס הפרדה מתוך המדריך שלנו לאפס הפרדה

המשך פירוט החוקים:

13 א. לא יינתן טיפול רפואי למטופל, אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת לפי הוראות פרק זה. לשם קבלת הסכמה מדעת, ימסור המטפל למטופל מידע רפואי הדרוש לו, באורח סביר, כדי לאפשר לו להחליט אם להסכים לטיפול המוצע; לענין זה “, מידע רפואי , ” לרבות –
(1) האבחנה (הדיאגנוזה) והסָכוּת (הפרוגנוזה) של מצבו הרפואי של המטופל;
(2) תיאור המהות, ההליך, המטרה, התועלת הצפויה והסיכויים של הטיפול המוצע ;
(3) הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע, לרבות תופעות לוואי, כאב ואי נוחות ;
(4) סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלופיים או של העדר טיפול רפואי ;
(5) עובדת היות הטיפול בעל אופי חדשני
(ב) לשם קבלת הסכמה מדעת, ימסור המטפל למטופל מידע רפואי הדרוש לו, באורח סביר, כדי לאפשר לו להחליט אם להסכים לטיפול המוצע”

כשהמטופל הוא קטין, המידע צריך להימסר לאפוטרופוס שלו, והוא צריך לתת את הסכמתו.


הפנייה לחוק

“אוטונומיה, משמעותה כי למטופל יש זכות מלאה לקבל החלטות, באופן חופשי ועצמאי, בדבר הטיפול הרפואי שיינתן לו ובדבר מתן הרשאה והסכמה מדעת קודם לתחילת הטיפול הרפואי בו. הסכמה כזו תינתן על בסיס מידע רפואי מלא שיימסר למטופל על ידי הרופא ביושר, בשקיפות, באופן סביר ומאוזן. אוטונומיה, משמעותה גם זכות המטופל לדחות או לסרב להצעות רופאיו מבלי שהם יכפו עליו את דעתם. כיבוד עצמאותו של המטופל, משמעותו שמירה על כבודו באשר הוא אדם, והקפדה על פרטיותו ועל הסודיות הרפואית שלו. הרופא יכבד זכויות אלו ויפעל יחד עם המטופל על פיהן.”
אתיקה רפואית פרק ד’ עמ’ 31

בכדי לחדד את החשיבות של סעיף 13 בחוק זכויות החולה, יצא חוזר מנהל הרפואה במשרד הבריאות:
“חובת מסירת מידע ליולדות בזמן האשפוז”, הוא יצא כבר בשנת 1997, ושוב שנת 1999. בחוזר מובהר כי אין לעשות לתינוקות שום חיסונים ובדיקות דם ללא הסכמה מדעת של ההורים שלהם. ושלהורים יש את הזכות לא לאשר את הבדיקות / חיסונים, אלא אם כן הם מעמידים את התינוק בסכנה של ממש.”

כמו שאמרנו, אנחנו צריכים לדרוש את המידע וצריכים להתעקש על הסכמה מדעת.

חייבים לשנות את המצב הנוכחי שבו תינוקות נלקחים לסדרת טיפולים כשההורים לא יודעים עליהם דבר גם לאחר הלידה, וגם אחר כך בהמשך השהות בבית החולים. גם אם צוות בית החולים יודע בדיוק מהן הבדיקות שנעשות לתינוקות, גם אם הם עושים את זה עשרות פעמים בכל משמרת, ההורים חייבים לדעת ולקבל על כך הסבר.

ככל שיותר ויותר הורים ידרשו את המידע, ובפירוט רב, כך יותר ויותר בתי חולים יתחילו לתת אותו באופן מסודר ורשמי. ועד שזה קורה, כדי לדעת בדיוק מה עושים עם התינוק שלכם בכל רגע נתון –

תדרשו אפס הפרדה!
אל תסכימו להשאיר את התינוק שלכם בתינוקיה בלי ליווי, תבקשו לעשות את כל הבדיקות כשאתם שם, ותצאו איתו מהתינוקיה בסוף הבדיקות.

הסכמה מדעת

לפני כל טיפול שניתן לתינוק שלכם, הצוות הרפואי מחויב על פי חוק וגם על פי כללי האתיקה הרפואית, ליידע אתכם מה התועלת של הטיפול, הסיכונים, תופעות הלוואי, אי הנוחות ועוד, כדי לאפשר לכם לקבל החלטה – “הסכמה מדעת” בנוגע לטיפול.

האמירה שלנו היא פשוטה: גם אם בחרתן או נאלצתן להיפרד ממנו – עדיין יש לכן את הזכות לדעת בדיוק, אבל בדיוק, מה עושים לתינוק שלכן בכל זמן שהוא לא לידכן. אסור לבית החולים להסתיר או לא לשתף את המידע הזה.

עדות: תינוקת לא נמצאה בעריסה שלה

“אני עד היום זוכרת את תחושת הפאניקה והאובדן שהרגשתי באותו הרגע…

נכנסתי לתינוקיה להניק את רוני, ולא מצאתי את המיטה שלה במקום. בהתחלה רק קצת נבהלתי והתחלתי לחפש מסביב, אבל ככל שנקפו הדקות ולא איתרתי אותה בשום מקום, פאניקה לא רציונלית (הורמונים של אחרי לידה, כן?) השתלטה עלי ופשוט עמדתי שם ובכיתי.

גם האחות לא ידעה איפה היא, וכולם התחילו לחפש את העריסה שלה (אתם יודעים איך זה, מסתכלים על השם שעל העריסה, הרי את התינוקת אף אחד לא מזהה).

אחרי כמה דקות שנראו לי כמו נצח התברר שהיא נמצא בפינת התינוקיה, היא שכבה בעריסה צורחת וכבר אדומה מרוב בכי כששני רופאים לידה ואחד מהם מנסה לקחת לה דם דרך הוריד! אחות ליד הסבירה לי כמה הרופאים האלו מדהימים ושזה היה הניסיון השני לקחת ממנה את הדם דרך הוריד אחרי כמה ניסיונות כושלים דרך העקב, וזאת כי החום שלה עלה.

אף אחד שם לא חשב להתקשר אלי באיזשהו שלב, לשתף אותי במה שעושים לבת שלי או במצבה הרפואי, לאפשר לי לבוא לנחם אותה ברגעים הקשים האלו.”

כיצד הסכמה מדעת מתבצעת?

אם אתם ההורים מוצאים מהתינוקיות, כיצד תוכלו לקבל את כל המידע הנדרש כדי להחליט על קבלת הטיפול הרפואי?
חלק מבתי החולים מצאו פתרון: כשאנו ניגשות ללדת, עם צירים, בזמן לידה, מחתימים אותנו על כל הטפסים. לעיתים רק שואלים בע”פ, האם אתם מעוניינים לעשות את החיסונים? בלי שום פירוט.

בדיוק בעיתוי הזה, שהוא כמובן לא מתאים ולא נוח, אנחנו צריכים להתעמק ולקרוא לעומק אילו טיפולים רפואיים התינוק שלנו עומד לקבל, כאשר ברוב המקרים לא עוצרים להסביר לנו מה תופעות הלוואי, אי הנוחות או האפשרויות החלופיות לטיפול. כמו כן, זוג לפני לידה לא חושב באותו אופן כמו הורים לאחר לידה. 

אז מה צריך לעשות?

המצב הנוכחי שבו תינוקות נלקחים לסדרת טיפולים כשההורים לא יודעים עליהם דבר גם לאחר הלידה, וגם אחר כך בהמשך השהות בבית החולים – חייב להשתנות!

גם אם צוות בית החולים יודע בדיוק מהן הבדיקות שנעשות לתינוקות, גם אם הם עושים את זה עשרות פעמים בכל משמרת, ההורים חייבים לדעת ולקבל על כך הסבר.

ככל שיותר ויותר הורים ידרשו את המידע, ובפירוט רב, כך יותר ויותר בתי חולים יתחילו לתת אותו באופן מסודר ורשמי.

אמנם אם תהיי באפס הפרדה, כביכול לא יקרה מצב שיעשו משהו לתינוקך מבלי שתדעי עליו, אבל ליתר ביטחון, למקרה שתאלצו להפרד, או למקרה שלא תרצי לעשות אפס הפרדה, אם תרצי ליישם הסכמה מדעת על הטיפול בתינוקך, תצטרכי לבקש ולקבל את המידע על כל טיפול שיתבצע בו ולהחליט אם את רוצה אותו, עדיף טרם הלידה.

בדיוק מסיבה זו הכנו עבורך טופס הסכמה מדעת באפס הפרדה מתוך המדריך שלנו לאפס הפרדה, כדי שתוכלו את והמלווה שלך לקרוא לפני ההגעה לבית החולים, ללמוד את הנושא, לבחור את הבחירות שלכם ולהגיע עם הטופס לחדר הלידה במספר עותקים, כדי שיהיו כמה עותקים לאחות תינוקיה, ועותק נוסף לכל אחד מכם.

ייתכן כמובן שבית החולים לא ירצה לקבל טופס חיצוני, ותמלאי מחדש את הטופס שלהם, במקרה כזה, אם חשוב לך להיות נוכחת בטיפולים, רשמי בטופס שאת מקבלת: “כל הטיפולים בנוכחות האם בלבד פרט לטיפולים דחופים” וצלמי את הטופס כדי שיהיה לך עותק. עדיף שתכיני שלט קטן לשים בעריסה שיצהיר את זה.

כדאי שתגיעו לבית החולים מוכנים, קראי גם כאן את המידע על הטיפולים בתינוקך.

הנה עוד עדות, שממחישה את האוטומטיות שבה המערכת עובדת:

“דניאלי שלי נולד במים מקוניאליים אחרי שעות של לידה קשה, הרופא אמר שצריך דחוף לקחת אותו לבדיקות ושאי אפשר להתלוות, שזה יפריע. בן זוגי דאג לי ובאותו רגע רצה להישאר איתי ולכן לא התעקש איתם על הזכות של דניאל למלווה. לפני הלידה רשמנו על דף ההסכמה לטיפולים – “כל הבדיקות בנוכחות ההורים”, וברגע שלקחו אותו היה לנו ברור שהוא הולך מאיתנו כדי להציל את חייו ושדניאל לא יעבור שום בדיקות בלעדינו. אחר כך גילינו שעשו לו את כל הטיפולים של הקבלה בזמן הזה, שבעצם במקום להיות בטיפול רפואי חירום בגלל קשיי נשימה בגלל הלידה המסוכנת… הם ראו שהוא יציב וכל המדדים שלו בסדר, אז הוא עבר את כל הבדיקות, המקלחות, החיסונים וכו’ לגמרי לבד. כשתהינו ושאלנו כיצד ייתכן, הם פשוט אמרו ש”רשמתם בדיקות, לא טיפולים…”.