הזכויות שלכןם

האם ידעתןם שבתי חולים בישראל מפרים את החוק?

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962, חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996, וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אנו האפוטרופוסים של התינוק שלנו, יש לנו זכות חוקית ומשפטית ללוות אותו בכל בדיקה וטיפול, להחליט על כל הטיפולים שיקבל ולשהות איתו באפס הפרדה, ולתינוק שלנו יש את הזכות החוקית והמשפטית לשהות עם הוריו כל הזמן.

לכן, דעו כי יש לכם זכות מלאה המעוגנת בחוק לאפס הפרדה. ועדיין בחלק מבתי החולים הזכות הזו מופרת במצבים מסויימים, עליהם תוכלו לקרוא בהמשך.

חשוב לדעת: לעולם נוהל בית חולים לא גובר על חוק מדינה.

קראו את המידע, הדפיסו את מכתב העו”ד, הגיעו עם ידע לבית החולים.

אך שימו לב, דרך הפנייה שלכם לצוות בית החולים בעלת משמעות, לעיתים פנייה אל הלב של הצוות, ותקשורת נעימה איתם, תועיל יותר מאשר ציון זכויות חוקיות והצגת מכתב מעו”ד. שקלו זאת בהתאם למצב ברגע האמת.

תוכלו גם לצפות בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם.ן

גורמים להפרדה

התינוקיה

פירוק המשפחה

נשאת וגידלת את תינוקך 9 חודשים ברחם, מוקפת במשפחה, חברים ובן זוגך. הצירים יגיעו.. את תגיעי ללידה מלווה בבן זוגך ותומכי לידה. הלידה היא הרי מסע שמפלח את הגוף שלנו ובסופו יוצאים חיים אל העולם, ואת תהיי מלווה לכל אורכה.
כולם יהיו שמחים ומאושרים, הנה נולד לו תינוק, והוא חי ונושם והוא קטן וחמוד.., כולם יתאהבו. סוף סוף תהיו משפחה…

והופ!
אמא, תתעוררי, נגמרו שעות הביקור, עכשיו לילה, את צריכה לנוח כנסי לחדר שלך ואת התינוקי, תביאי לי, אני אדאג לו ולכל שאר 12 התינוקות שלי בתינוקיה.
אבא– אמנם הרגע נהפכת להיות אבא אבל לך הביתה לישון בחדר משלך.

וזהו. פירקו לך את המשפחה את התא המשפחתי שלכם שהרגע יצרתם.
למה המערכת מפרקת את התא המשפחתי?
למה היא מכריחה את ההורים הטריים להתמודד עם כאלה קשיים?
למה לא לתמוך בכם?
אפשר לאפשר למלווה ללוות אותך בלילה בבית החולים, לעזור לך בטיפול בתינוקך, להעצים אותך, ולהראות לך שאת יכולה להיות אמא נהדרת, לטפל במסירות בתינוקך ולנוח מבלי לוותר או על התינוק או על המנוחה?

בבתי חולים רבים בארץ זה כבר לא כך!
אך יש עדיין כאלו שעושים זאת.
מה ההליך דורש מבית החולים? רק כיסא ליד המיטה.
המלווה שלך יבוא לעשות תפקיד – וזה לעזור לך בלילה – ולא ללון בבית מלון. זה לא דורש מהמערכת עוד כסף או כוח אדם רק קצת ראייה של היולדות והצרכים שלהן, רק קצת אנושיות.
וגם אם בתי החולים יוסיפו כורסא נפתחת עבור המלווה, כמו שעשו כבר בלא מעט בתי חולים, זו תהיה תוספת כלכלית זעירה עבורם ביחס למה שהם מקבלים עבור כל יולדת, ויסייע לאבות, ובעיקר לסבתות מבוגרות לעזור ליולדות בלילה.

המשך פירוט החוקים:

חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו

עקרונות יסוד

1. זכויות היסוד של האדם בישראל מושתתות על ההכרה בערך האדם, בקדושת חייו ובהיותו בן-חורין, והן יכובדו ברוח העקרונות שבהכרזה על הקמת מדינת ישראל. מטרה

1א. חוק-יסוד זה, מטרתו להגן על כבוד האדם וחירותו, כדי לעגן בחוק-יסוד את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
שמירה על החיים הגוף, והכבוד

2. אין פוגעים בחייו, בגופו, או בכבודו של אדם באשר הוא אדם.

* בבג”צ 7357/95 ברקי פטה המפריס (ישראל) נ’ מדינת ישראל, פ”ד נ(2), 769 קבע הנשיא (כתוארו אז) שמגר כי:
“כבוד האדם משתקף, בין היתר ביכולתו של יצור אנוש בתור שכזה לגבש את אישיותו באופן חופשי, כרצונו, לבטא את שאיפותיו ולבחור בדרכים להגשמתן, לבחור בחירותיו הרצוניות, לא להיות משועבד לכפייה שרירותית, לזכות ליחס הוגן מצד כל רשות ומצד כל פרט אחר, ליהנות מן השוויון אשר בין בני אנוש…”.

*כלומר, במידה ובחרתם באפס הפרדה, ולא מאפשרים לך, זו פגיעה בזכות חוקתית שלך.

הזכויות שלך

זכותך החוקית לאפס הפרדה

גם לך יש זכות לאפס הפרדה שמעוגנת בחוק ובתקנות משרד הבריאות, וחשוב שתכירי אותה.

משמעות הזכות לכבוד ואוטונומיה המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו היא הכרה בזכותו של אדם לאוטונומיה, זהו רכיב בסיסי בשיטת המשפט בישראל, כשיטת משפט של מדינה דמוקרטית.
היא מהווה את אחד הביטויים המרכזיים לזכותו החוקתית של כל אדם בישראל לכבוד. כבר נפסק כי אחד מן הביטויים של הזכות לכבוד הוא “חופש הבחירה של כל אדם כיצור חופשי”

כלומר, במידה ואת בחרת באפס הפרדה, זוהי זכותך ע”פ החוק, ואם לא מאפשרים לך לקבל את הזכות הזו, זו פגיעה בזכות חוקתית שלך.

הזכות למלווה עבורך

חוק הגנת זכויות החולה מקנה לכל חולה מאושפז מלווה מטעמו בעת טיפולים ואבחונים רפואיים.
ייתכן וסביר כי תזדקקי לטיפול או בדיקה רפואית באמצע הלילה, ולכן מגיע לך ככל מטופל אחר בבית החולים, מלווה שישהה אתך 24 שעות.

איך מצפים מאישה שהרגע ילדה להתארגן ולדאוג לעצמה למים\אוכל כדי להתחזק?
איך מצפים מאישה שהרגע ילדה, מותשת וכואבת להישאר לבד בלילה?
איך מצפים ממנה לדדות לתינוקיה להניק? או לחילופין לקום מהמיטה ולהביא את התינוק מהעריסה?

בנוסף נוצרת כאן אפליה, באף מחלקת אשפוז אחרת בבית החולים לא מגבילים את האישה המאושפזת במלווים בלילה או במינם. ואילו דווקא במחלקת היולדות, שם היולדת שעלולה להיות ממש חולה גם מטופלת בתינוק, נוצרו הגבלות מוזרות כאלה.

יש נשים שלא מסכימות

הנושא הזה אינו מוסכם על כל היולדות, ישנן יולדות שמרגישות לא בנוח כשבן זוגה של אישה אחרת מסתובב בחדר שלהן. ישנם גם מלווים שלא שומרים על הפרטיות של היולדות בחדר, שמענו אף סיפורים על מלווים שהשתמשו בשירותים של היולדות או הסתובבו עם בוקסר בחדר. אנחנו ממליצות למלווים לנהוג בנעימות ולכבד את הסיטואציה, כדי לא ליצור התנגדויות להישארותם. כך או כך בית החולים יכול למצוא פתרון לסוגיה, וזה אכן מתבצע ברוב בתי החולים במרכז, כששמים באותו חדר יולדות שמעוניינות בליווי לילי של בן זוגן.