גורמים להפרדה

יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.

חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.

כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.

בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..

חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו  בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

אפס הפרדה אפשרי בהרבה בתי חולים ללא התעקשות

עוד מצבים
שיוצרים הפרדה

רישום למשרד הפנים

ישנם בתי חולים בהם נציגות משרד הפנים מבצעת את הרישום בחדר האם במחלקה, ישנם בתי חולים בהם אין בעיה להיכנס עם התינוק אל עמדת משרד הפנים אשר נמצאת במחלקה, ישנם בתי חולים בהם ן אחידות וזה כנראה תלוי פקידה/אסרטיביות של ההורים וישנם בתי חולים בהם עמדת הרישום נמצאת מחוץ למחלקה ואז אין אפשרות להוציא ממנה את התינוק כל עוד לא שוחררתם מבית החולים.

ללא נשואים

אם אתם לא רשומים כנשואים בספח תעודת הזהות, ופניכם אל בי”ח איכילוב או סורוקה, שימו לב:
בסורוקה – דאגו לבקש כבר בקבלה את המסמך שמאשר למי שאינו היולדת להוציא את התינוק מהתינוקיה/חדר טיפולים.

באיכילוב – במידה והאב לא מופיע בתעודת הזהות של האם, עליו לקבל “אישור כניסה” על מנת שיאפשרו לו להוציא את התינוק מהתינוקיה את אישור הכניסה תמלא אחות בחדר קבלה. על סמך טופס “דף מידע טיפול בילוד לאחר הלידה” שמקבלים בחדר הלידה על מנת ליידע ולקבל אישור על הבדיקות והפעולות שנעשות בתינוקיה. בטופס הזה ניתן למלא את פרטי המלווה שמורשה להוציא את היילוד מהתינוקיה.

חשוב – הצטיידו בתעודת זהות משך כל האשפוז. בלי זה – במצב של חצי הפרדה (התינוק והיולדת נפרדים, התינוק מלווה על ידי הורה שני) לא תוכלו להוציא את התינוק בלי שניהם (ת.זהות+טופס חתום).

בדיקת שמיעה

יש בתי חולים שמבצעים את בדיקת השמיעה על מיטת האם תוך כדי הנקה, יש שמבצעים אותה בחדר ייעודי וחלקם לא מאפשרים להורים להיכנס. זו בדיקה קצרה ולא כואבת, אך אין סיבה ממשית לא לאפשר להורים להיות בבדיקה, סתם הרגל.

“הגיעה קלינאית התקשורת לבצע בדיקת שמיעה תוך כדי שאני ישנה. פתאום התעוררתי ואני קולטת אותה עם המזרק של הסוכר ענבים – אמרתי לה מה לעזאזל את עושה?! אז היא אמרה שהיא לא רצתה להעיר אותי וששאלתי מה זה המזרק היא אמרה סוכר ענבים כדי להרגיע אותו שלא יזוז בבדיקה… אמרתי לה שקודם כל כתוב אפס הפרדה על העגלה ואין סיכוי שהיא דוחפת לו את הסוכר ואם צריך אני אניק אותו.
(פרצוף זועם של קלינאית התקשורת הבדיקה בוצעה ונכשלה ואז היא בלי בושה אמרה לי שזה בגללי ואמרתי לה שלא נורא היא יכולה לבוא לנסות מחר שוב ואני בטוחה שהבדיקה תצא תקינה) יום למחרת היא הגיעה שוב והבדיקה יצאה תקינה.”
בלינסון, שלהבת פולק, 5/21

אמא שלא ביקשה אפס הפרדה

“הילד שלי היה איתי אולי 5 דק’ על הידיים, הוא נלקח ממני לאחר הלידה, באמצע הנקה, ממש כמה שניות לאחר שתפס את הפטמה והחל לינוק…
לאחר מכן בדקו משקל ועוד כמה דברים, קצת נתנו לי להחזיק אותו וביי ביי…

לא הסבירו דבר. האחות באה בשיא הפשטות ולקחה אותו. הכל היה בסדר איתו ואיתי, לא היינו בשום מצוקה ב”ה.
לא שאלתי שאלות מרוב שוק…

אבא שלו ליווה אותו לחיסונים ובדיקות, צילם את התמונות בתינוקיה, ואז ביקשו ממנו ללכת.

מהשעה 10:40 עד 17:00 לא ידעתי כלום ושום דבר עליו. וגם לא היה עם מי לדבר ואת מי לשאול. רבקה יעקובוביץ, 2/17 “

עוד הפרדה מתוך שגרה

“הפרידו אותי מהתינוקת שלי.
אמרתי למיילדת שאני רוצה אפס הפרדה, היא אמרה שעכשיו אין משהו אחר וכולן באפס הפרדה.
בדרך למחלקה האחות הציעה לבעלי “לחסוך זמן” וללכת רק ל2 דקות לתינוקיה לקבלה, אני הייתי הרבה מקדימה עם הסניטר והיא צעקה לי שהם הולכים לתינוקיה לרישום ואז יבואו אליי. לא הספקתי לשים לב מה קורה ומצאתי את עצמי לבד במחלקה בלי פלאפון שהיה אצל בעלי ובלי יכולות לזוז עד שהגיעה אחות…

בעלי הגיע לבד אחרי חצי שעה להביא לי את הפלאפון וסיפר לי שעשו לה את כל הבדיקות, החיסונים ומקלחת. התבאסתי עד נשמתי שלא נכחתי כמו שרציתי וחפרתי לו כל הזמן, הוא היה מבולבל אחרי הלידה ולא היה בפוקוס על כל מה שסיכמנו לפני כן.
שלחתי אותו לתינוקיה שיביא לי אותה ולא ישאיר אותה לבד.. הוא חזר איתה רק אחרי חצי שעה ומאז לא נפרדנו.

אני מרגישה תסכול רב לגבי ההפרדה הזו, למרות שביקשתי אפס הפרדה, הרגע הזה שהמיילדת פשוט הודיעה לי מרחוק שתהיה הפרדה, בלי שהייתה לי אפשרות להביע את דעתי בנושא. אישה אחרי לידה לא צריכה להיות כל הזמן בפוקוס ומגננה.” 10/20, איכילוב.

בירוקרטיה - הפרדה מסיבות שאינן רפואיות

איפה יטפלו בתינוקך?

לטיפול בתינוקך ישנם מספר שלבים:
שלב א’ – זיהוי ידונים
לאחר הלידה מנפיקים לתינוקך מס’ ת”ז, ומדפיסים ידונים עבורו, עבורך ועבור המלווה הנוסף עם ת”ז שלכם ושלו.
מכיוון שהתינוקות נמצאים באחריות התינוקיה, אחות תינוקיה צריכה לראות את התינוק, לבדוק את הידון ולאשר שהתינוק באחריותה. ביחד עם הבדיקה הזו לרוב גם מודדים חום לתינוק ובודקים לו סוכר אם יש בכך צורך. מבחינת הסדר של בתי החולים השלב הזה צריך להיות מבוצע מיד עם המעבר מחדר הלידה למחלקת יולדות.

שלב ב’ – שרשרת החיול
את שרשרת החיול ניתן לדחות במס’ שעות. במידה וויטמין K ניתן כבר בשלב א’, ניתן להמתין אף 8 שעות. אחרת יש לבצע אותה עד 4 שעות מהלידה.

שלב ג’ – בדיקת רופא ראשונה
מתבצעת בין 4-8 שעות לאחר הלידה.

שלב ד’
יתר הבדיקות/שקילות/טיפולים בתינוק.

איך מיקום הטיפולים משפיע על אפס הפרדה?
בבתי החולים שמבצעים את שלב א’ רק בתינוקיה, תיווצר הפרדה בינך לבין תינוקך אם עוד לא תהיי מסוגלת לעבור לכסא גלגלים שעתיים לאחר הלידה כמו לדוגמא בלידה עם אפידורל. בנוסף, ברוב בתי החולים בישראל לא מאפשרים לעבור לכסא גלגלים עד שמרגישים את הרגליים.

חצי הפרדה זו תוכל להיות קצרה. יש אפילו בתי חולים שקוראים למצב הזה מינימום הפרדה.
צריך רק לזכור שלפעמים בזמן הזה תינוקך יעבור בדיקות כואבות בלעדיך (סוכר לדוגמא), ושזמן ההפרדה עלול להתארך בגלל עומס או בגלל חום נמוך לתינוקך.

לגבי יתר השלבים, ביצועם בתינוקיה לא תמיד גורם להפרדה. לרוב כמה שעות לאחר הלידה כבר תוכלי לעבור לכסא גלגלים ולהתלוות לתינוקך לבדיקות. שימי לב – ישנם מצבים בהם קשה למצוא כסא גלגלים פנוי. ייתכן כמובן שלא תוכלי לבוא לתינוקיה, ותהיה חצי הפרדה.
במידה ויהיה צורך לעשות לתינוקך מעקב סוכר לדוגמא, דעי כי היו יולדות שהעידו על קושי להגיע כל כמה שעות לתינוקיה, גם בלילה, ולכן הן שלחו את המלווה.
יש בתי חולים בהם המרחק לתינוקיה גדול, ומקשה על הנשים להגיע לשם.

רשימת המצבים שתינוקות הופרדו:

אספנו עבורך את כל המצבים בהם בתי חולים גורמים להפרדה מסיבות שאינן רפואיות:
  • בחלק מבתי החולים יולדות שמבקשות לא לשהות במחלקה אפס הפרדה, מקבלות אוטומטית את ההגדרה של יולדות שרוצות להפרד מהתינוק, ולכן באופן אוטומטי לא מציעים להן בדיקות בנוכחות התינוק אלא מפרידים אותם אחרי היציאה מחדר הלידה.
  • כשמכל סיבה שהיא לא יהיה אפשרי למיילדת או לאחות בתינוקיה לבצע את הבדיקות לידך, יבוצעו נסיונות לשכנע אותך להפרד, יאמרו משפטים כגון: “בתינוקיה הבדיקות והטיפולים ייעשו מתחת למנורת חימום, יהיה לו חום ונעים” (מבלי לציין שיותר חם ונעים על אמא). או “את מעדיפה ללכת להתארגן ולנוח רגע ואנחנו בנתיים נסיים את כל הסידורים בתינוקיה עם אבא?” (מבלי לציין שאין שום דחיפות ואפשר לעשות הכל אחר כך איתך).
  • בעת הקורונה נוצרו מצבים שבהם משכנעים את היולדת שהבדיקות ייעשו עם המלווה שלה בתינוקיה, אבל כשמגיעים לתינוקיה אומרים למלווה שהוא לא יכול להכנס (אמירה שמנוגדת לחוק ולהנחיות משרד הבריאות לקורונה).
  • כשיש עומס בחדרי הלידה לעיתים תשהו במסדרון בזמן ההתאוששות, ישנם בתי חולים שיטענו שלפי הנוהל שלהם תינוקך לא יכול לשהות איתך במסדרונות וינסו להפריד ביניכם.
  • מצב שבו יגידו לך שתינוקך עובר כרגע, ואותך יעבירו עוד רגע, ואז לא מצליחים למצוא כסא גלגלים עבורך או סניטר שייקח אותך, ונוצרת הפרדה ארוכה.
  • מצב שבו יגידו למלווה ללוות את התינוק לתינוקיה, ואז יגידו לו שהוא צריך לסייע להעביר את התיקים שלכם מחדר הלידה למחלקה, ולכן התינוק צריך להישאר לבד.
  • ישנם בתי חולים אשר בזמן החלפת משמרות בתינוקיה אין נכנס ואין יוצא ממנה, אם בזמן החלפת משמרות, בדיוק תינוקך יגיע לתינוקיה בלעדייך, או שמלווך ינסה להכנס לתינוקיה, כי יצא ממנה לפני רגע, הם לא יאפשרו למלווה להכנס וירצו שתינוקך יישאר לבד ללא טיפול ויחס עד לסיום החלפת המשמרת (כחצי שעה).
  • ישנם עדיין בתי חולים בהם חלק מהרופאים לא מסכימים שבדיקת הרופא של התינוק תתקיים בנוכחות הוריו, למרות שזה נוגד את חוק זכויות החולה. – דווקא בבתי החולים בהם יש מחלקות אפס הפרדה ייעודיות, לעיתים נוצר מצב ששרשרת החיול של התינוק מבוצעת בחדר ייעודי לכך במחלקה, ולא בחדרך. בהרבה מקרים בעת העלייה למחלקה, הם יובילו אותך לחדרך, ואת המלווה עם התינוק לחדר הקבלה, ויבצעו את כל שרשרת החיול בלעדייך.

מה בכל זאת תוכלי לעשות?

במידה ונתקלת באחד מהמקרים הלא רפואיים/בירוקרטיים לעיל, ורוצים להפריד אותך מתינוקך:
    1. הדבר הבסיסי שחשוב לנו להזכיר לך, הוא בראש ובראשונה זה – התינוק הזה הוא שלך! יש לך זכות מלאה לפי חוק לעשות אפס הפרדה, גם אם זה לא הנוהל בבית החולים.יש לך זכות מלאה להחזיק אותו על הידיים ולטפל בו כפי שאת רוצה ומחליטה. הכל החלטות שלכם.
    2. אם את מהססת להגיד אפס הפרדה, עזבי את ההגדרות, פשוט אמרי את מה שאת רוצה שיקרה, אם חשוב לך להיות נוכחת בבדיקות של תינוקך פשוט אימרי – אני רוצה להישאר עם התינוק שלי עד שאני אחליט שאני רוצה להפרד ממנו. ייתכן שכדי לממש את הרצון הזה תצטרכי להתאשפז במחלקה הרגילה בתנאים פחות טובים, וייתכן שתצטרכי להגיע לכל הבדיקות בתינוקיה ולא יבואו אליך. ועדיין תהיה לך הגמישות להחליט מה קורה בהמשך, ולא תצטרכי לוותר על הרצון שלך להיות נוכחת בבדיקות שאחרי הלידה.
    3. בקשי כסא גלגלים – חשוב לדעת שבכמה בתי חולים כמו עין כרם והר הצופים, כל היולדות, גם אלו שהרגליים שלהן רדומות כשהן יוצאות מחדר הלידה, עוברות עם כסא גלגלים למחלקה, כך ניתן לעבור קודם בתינוקיה לזיהוי התינוק ובדיקתו וכך נמנעת ההפרדה. תוכלי לדרוש זאת גם אם תלדי במקום אחר, אם יש בתי חולים שפועלים כך במשך שנים, זה אומר שזה בטוח ליולדות.
    4. במקרים שיש התנגדות מצד בית החולים, את יכולה פשוט לא להניח את תינוקך בעריסה, להחזיק אותו על הידיים שלך או של המלווה כל הזמן, להסביר לצוות בית החולים שהחלטת שהתינוק יהיה רק בידיים שלכם ולא בעריסה ואתןם בטוחים שבית החולים יימצא דרכים יצירתיות לבצע את זה. חשוב לעשות זאת בנעימות וכבוד לצוות, כך הם יכבדו אותך בחזרה, חשוב לזכור לאורך כל הדרך שהם א.נשים בדיוק כמונו.
    5. הגיעי מוכנה, את והמלווה, למדו את כל הגורמים להפרדה, ולמדו את הפרטים לגבי בתי החולים שהם אופציה עבורכם (מטבלאות ההשוואה מהמדריך שלנו), תכננו תוכנית פעולה עבור כל אחד מהמכשולים האפשריים.
    6. נסי למצוא אשת צוות שתבוא לעזרתך, ניתן לבקש להמתין לאשת צוות אחרת אם את לא מוצאת שפה משותפת עם זו שנמצאת מולך.
    7. לפעמים הפתרון הכי קל הוא להצביע ברגליים, בחרי בעזרת מנגנון ההשוואה את בית החולים שבו יהיו כמה שפחות הפתעות ונסיונות הפרדה.

עדות של הפרדה מתוך שגרה

“כשעלינו למחלקה לאחר חצי שעה נכנסה אחת האחיות הציגה את עצמה התחילה לגרור איתה את העגלה.
פניתי אליה:  |מה את עושה?!?|
והיא אמרה שהיא חייבת לקחת אותו לבדיקות.
אמרתי לה אם היא רואה שכתוב על העגלה בגדול אפס הפרדה?
אז היא אמרה שזה לא משנה והוא צריך לבוא איתה..
אמרתי לה שאני לא מוכנה ושהרופא יגיע לכאן.
והיא אמרה שאין היתכנות לבצע את הבדיקות בחדר היולדת אז אמרתי לה שכשאני אתאושש אגיע לרופא לבדיקות ובנתיים שימתין בסבלנות 😉
(פרצוף זועם של האחות יוצא מהחדר)”.
בלינסון, שלהבת פולק, 5/21.

המעבר למחלקה

בחלק מבתי החולים המעבר שלכם מחדר הלידה למחלקה יתבצע כשתינוקך ימשיך להיות עליך בעור לעור.
זה יכול להיות חשוב לך, במיוחד אם כשצריך לפנות את חדר הלידה, תינוקך עדיין יינק ולא תרצי להפסיק אותו באמצע.

ישנם בתי חולים שמאפשרים מעבר כזה רק אם את תהיי על מיטה ולא כסא גלגלים, מחשש שתתעלפי בדרך (יכול לקרות לאחר לידה), והמלווה הולך ליד המיטה ושומר על התינוק.

ישנם בתי חולים שמתעקשים להעביר את התינוק לעריסה ולגלגל אותו לידך, מהטענה שזה לא בטיחותי להעביר אותו עליך.
דעי שזו זכותך, ואם זה מיושם בלא מעט בתי החולים, כנראה שזה כן בטיחותי.

בעיה שאמהות העלו היא שהמעבר הוא במסדרונות ציבוריים, והן נמצאות ללא בגדים, ישנם כמה פתרונות לכך: (שימי לב שפתחי האוויר של התינוק נשארים פנויים)
1. הגיעי לחדר הלידה עם חולצת כפתורים גדולה, כפתרי את הכפתורים מעל תינוקך (עד השכמות שלו).
2. החליפי בחדר הלידה לחלוק בית החולים, בהרבה חלוקים יש אפשרות להכניס את התינוק לתוך החלוק ואז לסגור אותו (שוב, עד השכמות).
3. כסי את תינוקך בחיתול או שמיכה קטנה, כך לא יראו אותך.