גורמים להפרדה
יש סיבות רבות להפרדת אם מתינוק לאחר הלידה, ופעמים רבות הן שרירותיות ולא כתוצאה מצורך רפואי, כך שמקרה מסוים בבית חולים אחד יביא להפרדה, ובבית חולים אחר אותו המקרה לא יביא לשום הפרדה.
חשוב לדעת שבכל הקשור לאפס הפרדה חל שיפור עצום בבתי החולים בשנים האחרונות ויש סיכוי גבוה שלא ינסו להפריד בינכם ובכל זאת, חשוב גם להתכונן למצבים האחרים. הרי אין לך יכולת לדעת מה יהיה מצב העומס בבית החולים, איך יהיה הצוות שיטפל בך או איך הלידה תתפתח ואיך תרגישי בסופה – אם למשל יהיה צורך בניתוח.
כדאי מאוד לבחור בבית החולים שיתאים למצב הרפואי שלך בהיריון ובלידה, למשל: תרופות שאת נוטלת, סכרת, ילדים קודמים שחלו בצהבת, אפידורל ועוד.
בעמוד זה מרוכזים המקרים הרפואיים והלא רפואיים שעלולים להביא להפרדה, תוכלי גם לצפות אונליין בהרצאה שלנו בנושא זה..
חשוב שתגיעי ללידה מוכנה ועם מודעות לכל האפשרויות והתרחישים. זה חשוב עבורך וחשוב מאוד גם לבני או בנות הזוג ולמלווים, כדי שלכולןם יהיו בקנה כל הפתרונות והדרכים היצירתיות להמנע מהפרדה כמעט בכל תרחיש שהוא (למעט מצב חירום רפואי שלא מאפשר זאת).
אפס הפרדה אפשרי בהרבה בתי חולים עם אפידורל
פתרונות מהשטח
רשימת פתרונות לאפס הפרדה עם אפידורל שקיימים בבתי החולים בישראל
פתרון ראשון:
אחות תינוקיה מגיעה לחדר הלידה לביצוע הזיהוי, הבדיקות, החיסונים והקבלה לתינוק, או לעיתים רק לביצוע הזיהוי וההמשך מתבצע אחר כך.
פתרון שני:
מניידים את היולדת באמצעות המיטה לפתח התינוקיה, אחות התינוקיה יוצאת אל האם לביצוע זיהוי, ואת המשך הבדיקות, החיסונים והקבלה לתינוק עושים בהמשך.
פתרון שלישי:
אחות תינוקיה מגיעה לחדר האם לביצוע זיהוי, בדיקות, חיסונים ויתר הקבלה לתינוק.
פתרון רביעי:
את הזיהוי מבצעים ליד האם. ממתינים עם ביצוע הבדיקות, החיסונים והקבלה לתינוק עד שהשפעת האפידורל תפוג מספיק כך שהיולדת תוכל לעבור לכסא גלגלים ולהגיע לתינוקיה.
פתרון חמישי:
מינון האפידורל הניתן הוא נמוך, (יש כאלה שקוראים לזה walking epidural), כך שהרגליים של היולדת כבר יכולות לזוז טרם המעבר למחלקה, ואפשר להעביר אותה לכסא גלגלים.
פתרון שישי:
היו מספר עדויות בקבוצה על מצב שבו העבירו את האמא לכסא גלגלים כשרגליים שלה עדיין היו רדומות.
לידה אפידורלית ועוד
האם ניתן לקיים אפס הפרדה גם בלידה אפידורלית?
ברמה עקרונית – כן. אפידורל הוא לא מצב רפואי שמחייב הפרדה, גם אם בשלב שבו תתבקשו לפנות את חדר הלידה רגליך יהיו עדיין רדומות, יש פתרונות למניעת הפרדה בשלב הזה, ויש בתי חולים שמאפשרים זאת.
התשובה המורכבת יותר כוללת את שלב זיהוי התינוק. מכיוון שהתינוקיה היא זו שאחראית על התינוק, אחות תינוקיה צריכה לראות את התינוק, להשוות את הידון שלו אל מול הידון של האם ולרשום במערכת שהתינוק עבר לאחריותה. התינוק לא יכול לשהות עם האם במחלקת יולדות לפני שזה יבוצע. ישנם בתי חולים בהם אחות תינוקיה לא יכולה לפגוש את האמא מחוץ לתינוקיה כדי לעשות את הזיהוי הזה, ולכן התינוק צריך להגיע לתינוקיה לביצוע הזיהוי, ואם האמא עם רגליים רדומות, היא לא יכולה להגיע איתו. כך שזה תלוי בית חולים, ישנם בתי חולים שמוצאים את המצב הזה מאתגר ואפידורל מהווה מבחינתם סיבה להפרדה.
הסיבה? בבתי חולים אלו אין מערך שמאפשר יישום של אחד מהפתרונות המוצגים בהמשך.
ההמלצה שלנו: ללמוד במנגנון ההשוואה שלנו על בתי החולים האפשריים ולבדוק מה היחס של כל בית חולים ללידה אפידורלית והימנעות מהפרדה.
מה בכל זאת תוכלי לעשות
-
- הדבר הבסיסי שחשוב לנו להזכיר לך, הוא בראש ובראשונה זה – התינוק הזה הוא שלך! יש לך זכות מלאה לפי חוק לעשות אפס הפרדה, גם אם זה לא הנוהל בבית החולים.יש לך זכות מלאה להחזיק אותו על הידיים ולטפל בו כפי שאת רוצה ומחליטה. הכל החלטות שלכם.
- במקרים שיש התנגדות מצד בית החולים, את יכולה פשוט לא להניח את תינוקך בעריסה, להחזיק אותו על הידיים שלך או של המלווה כל הזמן, להסביר לבית החולים שהחלטת שהתינוק יהיה רק בידיים שלכם ולא בעריסה ואתןם בטוחים שבית החולים יימצא דרכים יצירתיות לבצע את זה. חשוב לעשות זאת בנעימות וכבוד לצוות, כך הם יכבדו אותך בחזרה, חשוב לזכור לאורך כל הדרך שהם א.נשים בדיוק כמונו.
- תוכלי מלכתחילה לבקש מינון נמוך יחסית של אפידורל, שיאפשר התאוששות מהירה יותר והצטרפות אל התינוק בתינוקיה בעזרת כסא גלגלים שעתיים לאחר הלידה. יש בתי חולים שמתגאים ששם זו הנורמה, כך שזה אפשרי.
- אמא אחת סיפרה לנו, שמכיוון שידעה שלאחר אפידורל יהיה מאתגר לא להפרד במקום בו ילדה, היא ביקשה להפסיק את הזרמתו לקראת התקדמות הלידה, וכך שעתיים לאחר הלידה הרגליים שלה כבר יכלו לזוז.