טיפים של הורים

משנת 2015 קבוצת הפייסבוק שלנו פעילה סביב השעון.
הורים מייעצים שם להורים אחרים בנוגע לאפס הפרדה.
שמנו לב שחלק מהשאלות חוזרות על עצמן.
הבנו שאותם נושאים חשובים להורים בקבוצה.
לכן אספנו כאן עבורכם את הטיפים השימושיים ביותר.
תוכלו גם לצפות אונליין בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

טיפים של הורים

משנת 2015 קבוצת הפייסבוק שלנו פעילה סביב השעון. הורים מייעצים שם להורים אחרים בנוגע לאפס הפרדה.
שמנו לב שחלק מהשאלות חוזרות על עצמן.
הבנו שאותם נושאים חשובים להורים בקבוצה. לכן אספנו כאן עבורכם את הטיפים השימושיים ביותר.
תוכלו גם לצפות אונליין בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

טיפים לבניית תוכנית לידה

הכיני מדבקה לעריסה

כדאי שתכיני פתק עם ההוראות החשובות לך ותדביקי אותו לעריסה של תינוקך מיד כשאת מקבלת אותה, למקרה הבלתי מתוכנן שבו תינוקך כן יישאר לבד בתינוקיה.
כדאי שההוראות יהיו בולטות, כי הרבה פעמים צוות התינוקיה לא מספיק לקרוא מידע על עריסות.

כדאי שתכיני פתק עם ההוראות החשובות לך ותדביקי אותו לעריסה של תינוקך מיד כשאת מקבלת אותה, למקרה הבלתי מתוכנן שבו תינוקך כן יישאר לבד בתינוקיה.
כדאי שההוראות יהיו בולטות, כי הרבה פעמים צוות התינוקיה לא מספיק לקרוא מידע על עריסות. (בתמונה מדבקות דוגמא מהקבוצה)

תוכנית לידה קצרה ומנומסת

מעדויות של הורים לצוות אין זמן וסבלנות לקרוא מסמכים ארוכים. נסי לתמצת את הדברים למשפטים קצרים וברורים. נסי לכתוב בשפה מנומסת ועניינית, ובלשון בקשה ולא דרישה – כדי שלא ליצור אצל הצוות אנטיגוניזם.

מטרת התוכנית

מהניסיון שלנו ומשיחות עם מיילדות, תוכנית הלידה או תוכנית הפוסט לידה הן לא מה שיגרום לרצונך להתגשם. מה שיועיל זה שאת תהיי ברורה לגבי מה שחשוב לך.
תוכנית הלידה תעזור לך לגבש את הדברים שחשובים לך ויהיה לך ולמלווה שלך יותר קל להעביר את המידע הזה לצוות בזמן הלידה, במידה ולא תהיי פנויה לכך או כשהצוות יתחלף.

טיפים ליישום אפס הפרדה

מלווים

  • חשוב לשריין עוד מלווה בסטנד ביי, כי לפעמים אחרי הלידה המלווה שהיה בלידה יהיה מותש וירצה רק לישון, לפעמים זה יהיה קריטי שתהיה לך מלווה עירנית ופעילה בשעות שלאחר הלידה. חשוב שתכיני גם את המלווה הזו לכל המצבים.
  • ו… לא לשכוח שאבא / מלווה יביאו ת”ז. שיהיה עליהם למקרה שצריך להיפרד והם מלווים את התינוק לתינוקיה, ישנם בתי חולים שבלי לזהות את האבא, לא מאפשרים לו להוציא משם את התינוק!
  • חשוב לוודא לפני הלידה אם צריך לחתום / לאשר שהמלווה שלכם הוא האפוטרופוס במקומכם, למקרה שיהיה צורך להגיע דחוף לתינוקיה, שהמלווה יוכל לשחרר לאחר מכן את התינוק מהתינוקיה
  • ברוב בתי חולים במידה ואת רוצה במלווה אחר ייכנס לתינוקיה, ניתן לבקש כניסה חד פעמית של מלווה נוסף לתינוקיה, אם מבטיחים שהוא יהיה שם לבד ולא עם המלווה המקורי (צפוף שם…), מנפיקים למלווה הנוסף צמיד חדש או כרטיס זמני. דעי את זכויותיך.

מתי לא צריך להיפרד

  • הטיפולים בתינוק בריא לאחר הלידה יכולים לחכות עד שאת תתאוששי ותוכלי ללוות אותו, הם לא דחופים
  • הטיפול היחיד שמוגבל בזמן ע”פ הAAP הוא מתן ויטמין K תוך 4 שעות מהלידה.
  • ליולדות בית (יולדות ללא סיכון רפואי) יש הנחייה להגיע לבדיקת רופא תוך 24 שעות מהלידה.
  • בדיקת סוכר גם לא דורשת הפרדה – קראי כאן
  • היו הורים שלא הסכימו שהתינוק יעבור בדיקה מסוימת בתינוקיה, אם האם לא יכלה לבוא איתו. ההתעקשות הביאה לכך שצוות מהתינוקיה הגיע לחדר הלידה, ומנעה הפרדה ארוכה במקרים בהם האם התעכבה שעות בחדר הלידה מסיבות רפואיות או בשל חוסר בכח אדם.
  • אם הסיבה להפרדה היא אחרת, בקשי לדעת את הסיבות שהטיפול לא סובל דיחוי (כמובן, אין הכוונה לטיפול חירום) או לחילופין, מדוע לא ניתן לתת את הטיפול לידך. קראי כאן ללמוד עוד על כך .

שימי את רגשות האשם בצד

ייתכן שלמרות ההכנות והמאמצים, בסוף תהיה חצי הפרדה או הפרדה, התחושות שלך עלולות להיות תחושות של אכזבה וכאב לב, והן לגיטימיות לחלוטין, אל תתני לאחרים לבטל אותם.

ייתכן שבנוסף גם תרגישי רגשות אשם, להרגשתנו רגשות אלו מיותרים לגמרי, הדברים לא תמיד מתרחשים לפי התוכניות, ככה זה. שימי את הרגשות האלה בצד, ובדקי מה את יכולה לעשות כדי לצמצם את ההפרדה למינ’.

האמהות שלנו לא נקבעת לפי השעות הראשונות, יהיו לך חיים שלמים להיות אמא ואין כמו זמן משותף של עור לעור להשכיח מהלב ומהגוף את ההפרדה.

שמרו על חום התינוק

ישנם בתי חולים בהם אם חום התינוק לא נשמר, הדבר יהווה קושי ביישום אפס הפרדה, הם ירצו שהתינוק יישאר בתינוקיה.

כדי שחום תינוקך יישמר לאחר הלידה, חשוב שבזמן יישום עור לעור רוב חלקי גופו יגעו ממש בעורך / עור המלווה, הוא יחבוש כובע חם על ראשו ויהיה מכוסה בכיסוי חם. אפשר להביא כרית חימום מהבית, לחמם עליה חיתולי בד ולכסות אותו בכל פעם עם חיתול בד חם אחר בזמן העור לעור.

אנו ממליצות להמשיך לחמם את התינוק בעור לעור עד למדידת החום הראשונה שלו, כך יעבור אותה בהצלחה. מומלץ שמדידת החום תעשה בזמן שהתינוק בעור לעור עליך או על המלווה שלך.

הישארו עם התינוק על הידיים

בבתי חולים בהם אפס הפרדה הוא לא נוהל מוסדר, לעיתים הצוות רגיל להפריד אם מתינוק, והיו עדויות על מחטפים כאלה, בכדי ליישם אפס הפרדה בבית חולים כזה, לפעמים תצטרכו להישאר עם התינוק על הידיים (אם כולם מרגישים בריאים כמובן) עד ההגעה למחלקה, למנוע הפרדות מתוך הרגל.
הורידי כאן את המדריך שלנו, ובתוכו טבלאות ההשוואה, והשווי בין בתי החולים.

גם במעבר מחדר הלידה למחלקה, תינוקך יוכל להיות עלייך, בין אם תועברי בכיסא גלגלים או מיטה, תידרש השגחה צמודה של המלווה, למקרה שתתעלפי תוך כדי המעבר.

הגיעי עם טופס הסכמה מדעת

תינוקך יעבור בדיקות וטיפולים רבים במהלך שהותכם בבית החולים וזכותכם החוקית לקבל מידע ולאשר הכל מראש. בתי החולים נותנים מידע חלקי, הורידי והדפיסי את טופס ההסכמה מדעת משלנו, שהוא חלק מהמדריך שלנו, הביאו אותו במס’ עותקים, או רשמו על הטופס של בית החולים: “בדיקות וטיפולים בנוכחות ___ בלבד” וצלמו אותו.

כתבי פוסט בקבוצה

ברגע שרוצים להפריד ביניכם ייתכן שיעזור לכם לכתוב פוסט בקבוצת ההורים. המיילדות, האחיות וההורים עם הניסיון מבתי חולים אחרים באותו מקרה, יענו לכם במהירות, ויתנו לכם ידע חשוב כדי להחליט החלטות.

הגיעי עם טבלת ההשוואה

כדאי שתביאי איתך לבית החולים את טבלת ההשוואה שלנו שמתעדכנת כל כמן זמן עם שינויי נהלים בבתי החולים השונים.

תוכלי להשתמש בה ברגע האמת כדי להבין האם הסיבה להפרדה היא רפואית או רק נוהל ספציפי לבית החולים הזה.

בקשי אפס הפרדה בקבלה

כשתגיעי ללדת תגידי כבר בקבלה שאת רוצה אפס הפרדה. אם זה יהיה אפשרי, יצמידו לך מיילדת שתומכת ברעיון, היא תוכל לעזור לך במידה ויהיו קשיים בהמשך.

המשיכי לציין שאת באפס הפרדה לכל איש צוות חדש שתפגשי בהמשך.

שיח עם הצוות

כיום יש כבר צוות רב שמבין ותומך אפס הפרדה, אבל עדיין ישנו צוות שמתוך אילוצי עומס, הרגלים או חוסר הבנה פועל להפרדת האם והתינוק.
תמיד זכרי שהצוות רוצה רק בטובתך, ועובד ימים ולילות במשמרות כפולות בשבילך, שיח נעים ומכבד רצוי בכל מצב.
אספנו עבורך משפטים שונים שהורים בקבוצה אמרו לצוות בית חולים שהמליץ על הפרדה וכך נמנעו מהפרדות מיותרות:

    • “תודה על ההתחשבות, בעצם שנינו מותשים מהלידה, התינוק שלי גם צריך לנוח, עם אמא שלו.”
    • “כל כך תודה על העזרה! אני אמליץ להרבה יולדות שאתם עוזרים לי להיות באפס הפרדה”
    • “אין מקום בביות מלא? אז בואו נחפש שותפה לחדר שתסכים לא להפריד בין אמא לתינוק. ואם לא אנחנו נישן פה זה סבבה לנו. בטוחה שתמצאו פתרון”.
    • “אני מבינה את החששות שלך, אבל זה הבן שלי ואני אדע להשגיח עליו הכי טוב, לך יש עוד 12 תינוקות… ובמילה, עוד יומיים הוא תחת השגחתי הבלעדית, סמכי עליי…”
    • “אני מאוד מודה לך על המאמץ… אני יודעת שזה לא מובן מאליו… זה ממש חשוב לי ואת עוזרת לי מאוד” (גם כשהיא לא…).
  • “אני בטוחה שיותר קשה לעשות את הבדיקה הזאת שהוא עלי, אולי נוכל למצוא דרך שנוחה גם לך? אולי אני אעמוד או אשב במקום יותר גבוה? אולי נביא לך שרפרף? חברות עשו את הבדיקה כך והתינוק שלהן עבר אותה בנעימים. חשוב לי שגם לנו יהיה כך.”
    • “אני בטוחה שתמצאו דרך שזה יוכל להתאפשר לנו”.
    • “אני רק רוצה להיות איתו, אוכל להמתין כאן במסדרון או בחדר ההנקה עד שימצא לנו מקום.”.
    • “חום גוף של אמא הוכח מדעית כיותר יעיל מאינקובטור, בואי ננסה לחמם אותו עליי תבדקי עוד שעה את חום הגוף שוב” (במידה של תינוק היפותרמי, ניתן להציע חימום בעור לעור מתחת למנורת חימום).
    • “תודה רבה על הדאגה, אני ממש מעדיפה לנוח כשהתינוק שלי לידי, כך גם ולא אצטרך כל הלילה לקום להניק בתינוקיה”.
    • “בלידה הקודמת הרגשתי שההפרדה מהתינוק שלי גרמה לי לתחושות של דכאון, לכן לא אוכל להפרד אפילו לרגע מהתינוק הזה”.
    • “תביני למה חשוב לי להשאר לידו גם בביקור רופאים. הוא הילד שלי, גדל וצמח בתוכי ואני ילדתי אותו. איך אוכל לתת לו לעבור בדיקות בלעדי?”.
  • “תודה רבה, אני בהחלט מבינה את מה שאת אומרת, אבל אני בכל זאת מעדיפה לקחת אותו בעצמי/ להיות נוכחת/ לוותר על..”

טיפים למקלחת עבורך

לאחר הלידה, ההתרגשות בשיאה. זהו הזמן הראשון עם תינוקך במחלקה. אך בשלב כלשהו תרצי בוודאי להרגיש שוב טוב עם עצמך באמצעות מקלחת מרעננת. חלק מהנשים בוחרות להתקלח, במידה והדבר מתאפשר, בחדר הלידה וחלק מעדיפות להמתין למחלקה. פרט למקלחת, יהיו זמנים נוספים בהם תאלצי להיות ללא העולל (בשירותים למשל), רגעים שעלולים להיות מאתגרים הן עבורך והן עבור תינוקך. אספנו עבורך עצות מנשים אחרי לידה לגבי האופן בו הן ניהלו את הזמן הזה במהלך השהות בבית החולים:

אורחים

נשים אחרות כתבו שהן בקשו מהאורחים שהגיעו לשמור על האוצר החדש

שותפה לחדר

חלק מהנשים, שלא התאפשר להן מלווה בקשו מהשותפה לחדר אם היא יכולה לרגע להשגיח על הבייבי.

מלווה

חלק מהנשים ארגנו לעצמן מלווה גם בשביל הרגעים הללו. בין אם זה הבעל, האימא, אחות, חברה טובה, אביך – כל מי שאת חשה קרבה גדולה מספיק בכדי לאפשר לו/לה לשהות עם התינוק בזמן שאת מבלה בחדר הרחצה בנחת.

הצוות

נשים אחרות בחרו לבקש דווקא מהצוות לשמור על הבייבי, בין אם לשים אותו בתינוקיה לכמה רגעים קצרים, ובין אם אחת מהאחיות יכולה להשגיח (במידה והיא פנויה). חלק מהאחיות שמחו מאפשרות זו ואף לקחו אותו/ה עמן לעמדה שלהן במידת הצורך כדי לאפשר ליולדת להתקלח. לפעמים נשים בחרו להתקלח בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הלילה בכדי שהצוות יהיה פנוי לכך.

לבד

נשים נוספות הכניסו את התינוק/ת בעריסה עמן לחדר האמבטיה, במידה והיה גדול מספיק. במידה ואת בוחרת באופציה הזו, כדאי להודיע לפני כניסה למקלחת לאחיות, כדי שיוכלו לוודא שאת בטוב. בכל מקרה, אם את בוחרת באופציה הזו וודאי שאת מרגישה טוב, לידה יכולה להיות מתישה ונשים עלולות להתעלף במקלחת החמימה.