הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

ריכזנו עבורך את כל הטיפולים והבדיקות שתינוקך יעבור בזמן השהות שלכם בבית החולים. בעולם מושלם, התינוק היה אמור לעבור את כל הטיפולים והבדיקות עלייך, תוך כדי הרגעה וחיבוק. במציאות, אם לא תהיו באפס הפרדה, תינוקך יגיע לתינוקיה בלעדייך. היה מצופה שכל הטיפולים והבדיקות יבוצעו מיד עם הגעתו לתינוקיה, והוא יוחזר אלייך בסיומם. לצערנו, יש סבירות לא קטנה שהוא יבלה שם זמן רב בהמתנה, המתנה ועוד המתנה. בעוד שבזמן הזה הוא יכל להיות איתך, עטוף בחום ואהבה. לקבל מענה מיידי לכל סימן של רעב, חוסר נוחות ובכי, או כלל לא להגיע למצב של בכי. ולא להמתין לבדו בעריסת הפלסטיק בתינוקיה, עם עוד עשרות תינוקות צורחים סביבו. במידה ותבחרי “אפס הפרדה” תינוקך יעבור את כל הטיפולים אשר תבחרי לתת לו כשהוא על הידיים שלך, אם תרצי תוך כדי הנקה.
תוכלי גם לצפות אונליין בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי ללמוד על כך עוד.
1/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

עדות של אחות תינוקיה נסערת

“אצלנו בתינוקיה יש אחיות מנוסות ומסורות, רק אחיות כאלה מסוגלות לשרוד את הבכי והמראה של תינוק בלי אמא, בכל מקום תרבותי בעולם כבר אין הפרדה.
תפקידנו לטפל כל הלילה בארבעים תינוקות שרק נולדו מהרחם החמים, הרגוע, העוטף והחשוך…
וכל מה שהם מקבלים זה שהייה בחדר מלא צרחות, אור פלורוסנט 24 שעות, וטיפול בסרט נע.
אנחנו רוחצות ומחתלות ( גם מעירות אותם באמצע השינה שלהם אם הבאתם אותם ישנים…) נותנות כמה סיסי תמ”ל ואולי מספיקות גם להרים רגע לגרפס.
אם היו שומעים צרחות כמו מהתינוקיה במחלקה אחרת מח’ ילדים או מח’ פנימית, היו מתלוננים למוסדות ומרימים את המקום באויר, אבל אצל תינוקות זה טבעי? ממש לא.
בטח שלא טבעי להם שמשאירים אותם מ22.00 עד 05.00 בבוקר בלי אמא , שבע שעות ארוכות ומייאשות.
גם האחיות הטובות ביותר, ויש לנו כאלה! לא יכולות לתת מענה כמו אמא, אפילו אם האכילו בתמ”ל והוא לא רעב הוא חייב, מוכרח את אמא שלו, לפעמים סתם בלי שום סיבה, ולפעמים כי הוא בוכה ובצדק כי כשעושים לו בדיקות כואבות (כן הם חשים כאב כמונו) ואפילו מקלחת בברז הוא זקוק נואשות למישהו אוהב מנחם ושומר לידו (זה גם יגרום לצוות להיות הרבה יותר מודעים למעשיהם – כולנו ככה כשמסתכלים עלינו)

לוקח כרבע שעה לאחות לקרוא לאם, לרוב רק כשתינוק בוכה בכי קורע לב ולא נרגע ממוצץ ולעיתים גם מי סוכר, בינתיים יכול להיות שהאחות הזו כבר הלכה או לא מצאה את האם והתינוק ממשיך לבכות עד שאחות אחרת תשים לב, אחרי בדיקה או אפילו החתלה רוב התינוקות יתעוררו ויבכו.
האחיות שאני עובדת איתן מקסימות אחת אחת, אבל לטפל בכזו כמות של תינוקות כשנדרשת מהן מקצועיות, כמעט לא נשאר זמן לחבק לנענע ולקרוא לאמא”

2/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

משחת עיניים

אחד הטיפולים שהתינוק יעבור, יתכן שאפילו כבר בחדר הלידה, הוא מריחת משחת עיניים אנטיביוטית (בחלק מבתי החולים משתמשים בטיפות). הסיבה לכך היא שבמהלך המעבר בתעלת הלידה, התינוק עלול להידבק בחיידקים המועברים במחלות מין והם עשויים לגרום לדלקת עיניים חריפה.
כ-45% מהגברים וכ-20% מהנשים נשאים של מחלות המין זיבה או כלמידיה, מתוך הנשים הנשאיות 80% לא סימפטומטיות, כך שאינן מודעות לכך.

מסיבה זו בישראל (וארה”ב) משחת העיניים ניתנת לכל התינוקות למניעה.
בקנדה נוהגים באופן שונה –
שם ממליצים לאם ולבן/ת זוגה להיבדק לפני הלידה בדיקת נשאות למחלות מין, והטיפול בתינוק יהיה בהתאם לתוצאות הבדיקה. הדבר נובע מתוך רצון בינלאומי להקטין את השימוש באנטיביוטיקה כיוון שנמצא שחיידקים מגלים חסינות הולכת וגדלה לאנטיביוטיקה, ומשוב מחקרים מצאו שהמשחה אינה מהווה פתרון יעיל לכל המחלות וכן משום שהמשחה מטשטשת את הראייה ולכן מפריעה לבונדינג הראשוני.
אם לא נמצאה נשאות, הם יעקבו אחרי התינוק ואם מתחילים סימנים של דלקת עיניים, יטפלו מידית.

מה תוכלו לעשות?
לא ידוע לנו אם ניתן ליישם גם בישראל את הפרקטיקה הקנדית.
אפשר לבקש בדיקה לנשאות למחלות המין כלמידיה וזיבה עבורך ועבור בן/בת זוגך במהלך ההריון.
אפשר לבקש שימוש בטיפות ולא במשחה למניעת פגיעה בבונדינג.
ובלידה קיסרית, שבה התינוק לא עובר בתעלת הלידה, אין סיכון להידבקות.
28_72

3/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

חימום התינוק

למה צריך חימום? בשעות הראשונות לחייו, היכולת של התינוק לווסת לבד את חום גופו אינה מיטבית ולכן קיימת חשיבות בשמירה על חום גופו. חום גוף נמוך אצל התינוק עלול לגרום לירידה ברמות הסוכר ובעיות בנשימה כגון אנחות, חרחורים או התנשמויות.
מגע “עור לעור” עם האם (או מבוגר אחר) היא הדרך המומלצת לשמירה על חום גוף התינוק ע”י כל ארגוני הבריאות. מחקרים מצאו שהורמון האוקסיטוצין המופרש בגוף האם מעלה את חום החזה שלה עד שתי מעלות, כדי לסייע לתינוק לשמור על חום גופו. לפי המחקרים חימום התינוק בעור לעור יעיל יותר, התינוק מתחמם מהר יותר, וטמפרטורת הגוף שלו מתאזנת מהר יותר. כן, גם אבא או מלווה מטעם האם יכולים לעשות עור לעור! המחקרים מראים שאין הבדל בהשפעה על המדדים, וזו יכולה להיות חווית חיבור נפלאה עבור האבא הטרי. לעור לעור יש יתרונות רבים מעבר לחימום, תוכלי לקרוא עליהם כאן. מדובר במנגנון חכם ומדהים שיש לטבע להציע, שההפרדה פשוט מונעת מהאם והתינוק ליהנות מיתרונותיו.

Play Video

כיצד מבוצע חימום שלא בעור לעור

כאשר יש הפרדה, למשל לצורך שרשרת החיול בתינוקיה, במיוחד אם בוצעה מקלחת תחת הברז, יש צורך להניח את התינוק במיטת חימום (המכונה גרילר) שתסייע לחממו. לעיתים עושים את בדיקות הקבלה בזמן שהתינוק במיטת החמום. החום במיטת החימום מייבש. ייתכן שהתינוק יבכה לסירוגין ולצוות לא יהיה זמן להרימו להרגעה.
צוות ואבות סיפרו לנו, שגם כאשר יש מלווה לתינוק שאינו אמא, פעמים רבות המלווה עומד ליד העריסה, ולא יודע או מרגיש בנוח לבקש לחמם את התינוק בעור לעור במקום במיטת החימום, וכך התינוק לא רגוע גם כאשר מלווה נוכח.
אם לא תהיה הפרדה, לא יהיה גם (על פי רוב) צורך בחימום בגרילר.

כאשר התינוק נמצא עדיין בחדר הלידה, ולא מבוצע עור לעור עם האם או מבוגר אחר, מסיבות שונות. לתינוק יבוצע עיטוף מהודק ע”י הצוות בכדי לשמור על חום גופו ללא עור לעור. בחלק מחדרי הלידה יש מיטת חימום בתוך חדר הלידה.
לעיטוף אין את היתרונות הרבים שיש לעור לעור.

הבדלים בין בתי החולים

בתי החולים שונים בהתנהלות גם בעניין הזה – יש בתי חולים שמכניסים למיטת חימום את כל התינוקות, יש כאלה שמכניסים רק לפי גורמי סיכון כללים (כגון תינוק עם סיכון לסוכר נמוך). יש בתי חולים שבהם מכניסים למיטת חימום רק תינוקות שלא מצליחים לשמור על חום גופם או תינוקות שחום גופם נמוך. גם ההגדרה לחום נמוך לתינוק שלא מאפשר יותר נסיונות חימום בעור לעור משתנה בין בתי החולים ולעיתים אף בין מחלקות שונות באותו בית חולים. מומלץ לבדוק מה הנהלים בבתי החולים בטבלאות ההשוואה שלנו שהם חלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה.

חום נמוך כגורם להפרדה

בחלק מבתי החולים מודדים את חום התינוק כבר בחדר הלידה כשעה לאחר הלידה, ובחלק החום נמדד לראשונה במחלקה כשעתיים לאחר הלידה. תוצאת מדידת חום זו קובעת פעמים רבות האם תהיה אפס הפרדה או הפרדה ראשונית לצורך חימום.
בחלק מבתי החולים אם חום גוף התינוק נמוך, לפי נוהל מחזירים את התינוק להמשך חימום בעור לעור ומודדים שוב לאחר כחצי שעה. בחלק ממהרים להעביר את התינוק לתינוקיה מסיבה זו. בחלק ממחלקות האפס הפרדה, כיוון שאין מיטת חימום, התינוקות מחוממים תמיד בעור לעור, לא משנה כמה חומם נמוך.
תוכלי לראות בטבלאות ההשוואה כיצד מתנהל כל בית חולים.

מה תוכלי לעשות כדי להמנע מהפרדה

כדי להימנע מחום גוף נמוך לתינוק וצורך בגרילר, חשוב להקפיד שכמה שיותר מחלקי הגוף של התינוק כולל כפות הרגליים יבואו במגע עם עור האם או המלווה, כשהתינוק מכוסה מלמעלה בכיסוי חם, וחובש כובע חם על ראשו, כרית חימום בקרבתו יכולה גם להועיל. הקפידו להמשיך עם העור לעור עד לבדיקת חום התינוק. לעיתים הצוות מבקש להניח את התינוק בעריסה, והתינוק עובר כך במסדרונות בית החולים הקרים, או במחלקה ועד שמגיע זמן בדיקת החום התינוק מתקרר שוב. ניתן אף לבקש שימדדו את חום התינוק תוך כדי שהוא בעור לעור.

מה שקרה לתמר

“ב1:30 הילד היה בחוץ. הניחו אותו עליי ישר בעור לעור. הוא לא היה רגוע כל כך אז רציתי להניק ישר, אבל הן ביקשו שאחכה עם זה כי לפני ההנקה רצו לשקול אותו, ולא רצו להפסיק את העור לעור.
היינו ככה בערך 30 דקות.
לקחו לשקילה, חיתלו בלבד והחזירו. נשארנו ככה בחדר משהו כמו שעה וחצי נוספות כשהוא עליי בעור לעור. טל המיילדת שמה לנו פלייליסט נעים והשאירה את החדר באור עמום.
לפני שעלינו למחלקה, התקלחתי שם והתלבשתי. בשלב הזה עוד לא הלבישו את התינוק והאחיות עטפו אותו בשמיכות. אני החזקתי אותו בדרך כשהעלו אותי בכיסא גלגלים.
הגענו למחלקה החדשה והמהממת.
חשוב לציין שבחודשים מסוימים אין מזגן על חימום ובמקום זה יש רדיאטור. החיסרון בזה הוא שמזגן מחמם יותר מהר (שלא תגידו שאני מתלוננת על חדר בלי חלון… מחלקה מדהימה ועם זאת – כפי שהסתבר לנו אחכ – חשוב לשמור על טמפרטורה נכונה). בקיצור היה קר בחדר (נובמבר), הדלקנו את הרדיאטור אבל לקח זמן עד שהתחמם, וכאמור הבן שלנו עוד לא היה לבוש (רק שמיכות).
לא ידענו שיש במגירה בחדר כמה סטים של בגדים, אחרת היינו מלבישים אותו ישר. אז מי שיולדת באיכילוב – כדאי לדעת. הגיעה אחות תינוקיה, הלבישה, מדדה חום וציינה שהוא קצת קריר אבל לא משהו קריטי.
השעה היתה כבר 3-4 לפנות בוקר אז התמוטטנו לישון, כשהתינוק ישן בעריסה. באזור 5 הגיעה שוב אחות תינוקיה ושוב מדדה חום – המדידה הראתה היפותרמיה. היא אמרה לנו שחייבת לקחת אותו ישר לחימום. אמרתי לה שאני רוצה לבוא – אבל הייתי צריכה אישור ממחלקת יולדות כדי לרדת מהמיטה, והיא – מהתינוקיה – לא יכולה לאשר.
ביקשתי לתת לי אותו לחימום בעור לעור עד שיאשרו לי לרדת מהמיטה, אבל היא אמרה שאי אפשר לחכות והיא חייבת להכניס אותו לחימום. תמר, איכילוב, 11/21

4/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

עדות - הם בוכים בלי סיבה

“עמדתי איתו על הידיים בחדרי לאחר שנרדם. נכנסה לחדר אחריי אישה שכמוני ילדה בניתוח קיסרי. ״מה את עושה?״ היא התפלאה ״לכי לישון שימי אותו בתינוקיה ותנוחי זה מה שכולן עושות״ היא הציעה בדאגה לשלומי, חייכתי אליה והתקדמתי לכיוון התינוקיה בצעדים איטיים ומהוססים, מדדה מכאב צלעתי לכיוון השלט.

פתחתי את הדלת ולפניי נגלה חדר מואר פלורוסנטים בריח הפרשות, בכי כבד של תינוקות חסרי ישע שאיש לא מנחם ומרגיע אותם, צעדתי בשקט פנימה, האחיות כבר חירשות לבכי, תעשיה של עריסות פלסטיק מכילות תינוקות רכים חלקם ישנים בתנאים האלו כאילו הבינו שהישועה לא תגיע וניתקו עצמם להרדם.
בליבי גמלה ההחלטה שלא אניח את שלי ביניהם, הרי כבר הבטחתי לו שלא אעזוב אותו לעולם.

מתוך סקרנות שאלתי אחות מבוגרת, למה אף אחד לא ניגש אליהם והצבעתי על שורה של צווחנים אדומים .
״אין מספיק כוח אדם״ היא ענתה בקצרה ״ואלו נולדו בלידת וואקום וקיסריים הם תמיד בוכים בלי סיבה.״ יצאתי משם בעצב…עצב על הלב הקשוח ששכח שעד לא מזמן הם היו עטופים בחום וחושך מוגנים בבטן של אמא ועכשיו הם ערים רעבים באור פלורוסנט, רעשים וריחות לא מוכרים, עושים את צרכיהם על עצמם ממתינים לבדיקת רופא שיגיע-יניף-ידקור-יקפל בידיים קרות ויפלוש לגופם הקטן והלא מתנגד והם לבד, לא יודעים את נפשם מחרדה. והקיסריים שבעתיים… בוכים עד אפיסת כוחות, אלו שזקוקים לנחמה יותר מכל, אליהם כבר איש לא יגש.

מיותר לציין שלשם כבר לא חזרתי.” טל מינו, אוגוסט 2017.

5/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

מי סוכר/סוכרוז

מתן מי סוכר לתינוקות נעשה במהלך בדיקות דם וחיסונים. הטעם המתוק גורם להסחת הדעת ומפחית משמעותית את כמות הבכי.
את מי הסוכר נותנים לתינוק באמצעות מזרק לתוך הפה.

ישנם בתי חולים בהם מתן מי סוכר זו פעולה שמתבצעת כשגרה. במידה ואינכם מעוניינים במתן מי סוכר, חשוב לשמור על התינוק ולוודא שזה לא קורה כלל או לא יותר מפעמים בודדות. יש לעקוב אחר העניין כי לעיתים הרגל זה חזק ומושרש בבתי החולים.
מומלץ לבדוק מה הנהלים בבתי החולים בטבלאות ההשוואה שלנו שהם חלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה.
מה היתרון של ההנקה לעומת מי הסוכר?
מחקרים הראו שהנקה ועור לעור במהלך בדיקת הדם והחיסונים משככת את כאב הדקירה בצורה יותר יעילה מאשר מתן סוכרוז. ארגון ה-AAP ממליץ על הנקה במהלך בדיקות דם וחיסונים, ולא על מי סוכר.
אם לא תוכלי להניק במעמד הבדיקה, יש פתרון אחר. אם תצליחי לסחוט חלב אם לתוך מזרק, ניתן יהיה לטפטף לפה של התינוק חלב אם סחוט במקום מי סוכר.
קראי כאן כדי ללמוד איך משככים כאבים לתינוק בהנקה, עור לעור ודרכים נוספות –
האם יש השלכות שליליות בשימוש חוזר במי סוכר?
לפי מחקרים , מתן חד פעמי של סוכרוז לא מייצר תופעות לוואי. חשוב לדעת שיש תינוקות שמי הסוכר גורמים להם לתחושת שובע, והם עלולים לסרב לינוק בשעות שלאחר מכן (דבר שעלול ליצור בעיות בהנקה).
בשימוש חוזר (אצל פגים לדוגמא), נמצא כי מינון של 0.2-0.5 סוכרוז 24% יעיל בשיכוך כאבים אצל היילוד, מחקר אחר מצא כי מינון של 0.1% מספק.
הAAP הביעו חשש כי שימוש מופרז בסוכרוז/גלוקוז ביילודים, עלול להשפיע על התפתחותם הנירולוגית.
מהם החסרונות?
משרד הבריאות הוציא הנחייה בה הוא מביע דאגה משימוש מופרז ולא מבוקר במי סוכר, שכן כיום אין נוהל מוגדר בנושא, והאחיות משתמשות במי סוכר ללא הגבלה והתוויה מוגדרת.

6/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

עדויות על מתן מי סוכר להרגעה לא בעת חיסונים

“תינוק אחר ששכב בתינוקיה בלי ההורים שלו צרח בלי הפסקה.
היה לי כל כך קשה לראות את זה והאחיות היו כולן עסוקות עד שבשלב מסוים שאלתי את האחות אם זה בסדר שאנענע טיפה את העריסה שלו כדי שיירגע.
היא סירבה בתוקף וביקשה שאחזור לשבת אבל כנראה שעוררתי אותה כי כמה רגעים אחרי זה היא ניגשה אליו וניסתה להרגיע אותו.
תוך כדי הלחץ של העבודה זה נעשה ממש לא ברגישות והיא לא הצליחה להרגיע אותו ובסוף נתנה לו מי סוכר. זה הרגיע אותו לכמה דקות ואז הוא התחיל לצרוח שוב.
אני ישבתי שם וחשבתי איך הקטנה איתנו כל רגע וצליל קטן של בכי גורם לנו לגשת אליה ולנסות להרגיע ואיך התינוק הזה צורח ואין אבא ואמא לידו שינסו להרגיע”. מיכל טננבוים לבינטון, מרכז הארץ, 8/18.
“אחות אחת על כיתת תינוקות..החדר שלי היה ממש ליד התינוקיה בלילות זה המון בכי וצרחות.
תינוק שבוכה וצורח שעות והייתה רק אחות אחת לחוצה.
והן הביאו להם מי סוכר במזרק אם גם זה לא היה עוזר אז היו מרימות אותו.
חשוב לציין שאת המי סוכר לא ראיתי לפני שנה ועשר כשילדתי את הבכור אבל הפעם הן פשוט הזריקו לפה של הקטנים מי סוכר ומוצץ והייתי המומה כי דבר כזה צריך לשתף את ההורים “. רמב”ם, 2020, סקר הלידה שלנו.
Play Video

7/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

בדיקת רופא

בדיקת רופא יילודים היא בדיקה חשובה מאוד. כדאי לדעת שפעמים רבות הבדיקה הזו גורמת להפרדה, כי בתי החולים מבקשים להעביר את התינוק לתינוקיה בסמוך ללידה, לשם ביצועה. נוסף לכך, פעמים רבות, התינוקות בתינוקיה ממתינים עד שהרופא יגיע לסבב הבדיקות בתינוקיה, במקום לעשות בזמן החשוב הזה עור לעור ובונדינג עם אמא.

אבל, במקרה של תינוק בריא בלידה תקינה, לא מדובר בבדיקה דחופה שחייבת להתבצע מיד לאחריה. את הבדיקה ניתן לבצע עד 24 שעות מהלידה (כך ע”פ נוהל משרד הבריאות ללידות בית), או עד 6-8 שעות מהלידה (ע”פ הנוהל בכמה בתי חולים בישראל).

מה כוללת הבדיקה?
שלב ראשון – בדיקת רפלקס מורו, שמעיד על התפתחות תקינה של מוח התינוק.
שלב שני – בדיקות תקינות המרפס – עשוי להעיד על מגוון מצבים קליניים – התייבשות, אנמיה, מצבי פיגור שונים.
שלב שלישי – בדיקת נגעי עור ומבנה תקין של תנוכי האוזניים, לשלילת בעיה התפתחותית של כליות ומערכת השתן.
שלב רביעי – בדיקת תוכן הפה – נוכחות שיניים (כן כן) ולשון קשורה שעלולה לגרום לבעיות הנקה ודיבור.

מה אפשר לעשות אחרת?
להמתין עם ביצוע הבדיקה עד להתאוששות האם על מנת שתהיה נוכחת, ניתן לבקש שיקראו לכם לתינוקיה כשהרופא מגיע כדי להמנע מהמתנה מיותרת (כדאי לדעת שישנם בתי חולים שבהם הרופא יוצא לחדרים במחלקת יולדות).

הבדיקה הזו לא נעימה לתינוק ועשויה להביא לבכי. נוכחות ההורים עשויה להקל מאד על התינוק – בעצם הקירבה שלהם, בניחום אקטיבי, וכן בהשפעה על אופן הביצוע על ידי הרופא. יש אפשרות לבצע אותה בעדינות וברוגע.
Play Video
8/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

עדות של אמא מבדיקת רופא

״בלידה האחרונה שלי כבר הייתי למודת ניסיון, מר לצערי. לא הסכמתי לעזוב את התינוקת שלי, ולו לרגע. הייתה לי לידה טבעית והתינוקת נולדה בריאה ויכולתי להישאר איתה. התיישבתי על כסא גלגלים, היא בידיים שלי וגלגלו אותנו מחדר הלידה לתינוקיה.
לאחר שניגשו אלי ושאלו מה ארצה ומה לא ארצה לעשות איתה בתינוקיה, שאלו אם אני רוצה כבר להמתין לבדיקת רופא, הסכמתי. והמתנתי. עם הבת שלי עלי ויתר התינוקות מאחורי וילון סגור, בוכים ובוכים ובוכים. אבא אחד הגיע והתחנן שישחררו את התינוק שלו לאמא שלו שכבר ילדה לפני 7 שעות, אי אפשר מסבירים, הוא בבדיקת רופא…
הגיעה סבתא אחת עם דמעות בעיניים והתחננה שייתנו לה להוציא את הנכדה בשביל ביתה שמחכה לה כבר שעות, והיא הייתה אמורה לאכול, אי אפשר… בדיקת רופא.
היו שם שתי שורות של תינוקות מתוסכלים בעריסות. רובם בוכים, האחות עברה אחד אחד וביצעה את הבדיקות הנדרשות- בדיקות צהבת (חלק נדקרים בעקב), בדיקת חום רקטאלית, חיסון וויטמינים בזריקות, משחה בעיניים ועוד. כשסיימה עם אחד, השאירה אותו כאוב ובוכה, ללא שום ניסיון לנחמה ועברה להבא בתור.
ואז הרופא עבר אחד אחד ובדק אותם, הבדיקה כללה בין היתר את בדיקת הרפלקסים, הוא הרים אותם רק מהידיים מעט ושיחרר מהר בכדי לראות את הרפלקס מתבצע (בליווי עוד קצת בכי). לאחר שהרופא סיים עם התינוק, והאחות סיימה עם סבב הבדיקות על כל התינוקות, היא חזרה לראשון, שהרופא כבר בדק, ולקחה אותו למשטח ההחתלה. היא שטפה אותו מתחת לברז צ’יק צ’ק, לי זה עשה קונוטציה של שטיפת עוף לפני הבישול, והוא כמובן צורח. היא חיתלה אותו והלבישה אותו בזריזות ויעילות מרשימים, ללא שום קשר עין איתו או נחמה, והתינוק בכה, ואחרי שסיימה החזירה אותו לעריסה והמשיכה לתינוק הבא..
רק אחרי שכל התינוקות סיימו את כל התהליכים, כאמור זה לקח יותר משעתיים, רק אז שחררו אותם חזרה לאמהותיהם. האמהות קיבלו את התינוקות אחרי כמה שעות, שבהן הן “נחו”, והתינוקות נראו רחוצים, מסודרים. לא היה להן מושג…״
21314440_10155154181403318_6810585522552860572_n

9/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

ויטמין K

נוהל הAAP ורוב מדינות העולם הוא מתן בזריקה כמו בישראל. במדינות בודדות הנוהל הוא מתן פומי כגון יפן וגרמניה. רופאים בישראל מספרים על תינוקות שהיה להם דימום פנימי למרות שקיבלו את הויטמין דרך הפה. אנחנו נמצאות כעת (8/23) בסריקה מחודשת של המידע בעולם על הנושא, ישנם מקרים בודדים של דימום פנימי לתינוקות שקיבלו טיפול מלא (פומי או בזריקה). בנוסף יש מקרים של מחלות מסויימות שמשפיעות על היכולת של התינוק לספוג את הויטמין, כגון מחלות כבד, ואלו הם מצבים שניתן לזהות אותם רק בשלב מאוחר, חלק מהתינוקות שחוו דימום פנימי היו בעלי מחלות כאלה. נעדכן את המידע שאספנו בהקדם.

החשש בפרוטוקול הפומי הוא ממצב שישכחו לתת את יתר המנות בבית או שהתינוק יפלוט לאחר המנה. בפרוטוקול השבועי, נמצא ש-9 מנות מספיקות לפרוטוקול מניעה שלם, כך שגם אם בחלק מהשבועות התינוק פולט את המנה או שוכחים, זה תקין.

אם מחליטים לתת את הויטמין דרך הפה, בבית החולים אמורים להשתמש באמפולה עם התרופה, שהם עמדו להזריק, ולשפוך אותה לתוך פטמה של בקבוק, כשהפטמה בפה של התינוק. או להזריק ישירות לפה התינוק.

יש בתי חולים בישראל בהם ממש מתנגדים למתן הויטמין דרך הפה, וכן ישנו קושי לאתר מרשם לאמפולות להמשך המתן בבית (לעיתים צריך להביא לבית החולים כי הם לא מוכנים לשתף פעולה) מהסיבות שנרשמו למעלה.

חשוב לנו לציין, אנחנו לא עוסקות בשאלת החיסונים כן או לא. אנו מציגות את המידע שמצאנו בנושא בעודנו חוקרות את כל הנושא של אפס הפרדה.
בעמוד המחקרים תוכלו לראות את כל המחקרים המקוריים מהם נלקח המידע לאתר.
ויטמין K הוא ויטמין שתפקידו לשמור על קרישיות הדם של יילודים, שכן כל היילודים נולדים עם חוסר בויטמין זה ואין מספיק ויטמין בחלב האם. ויטמין K ניתן בבתי החולים לתינוקות בשעות שלאחר הלידה, במטרה למנוע דימומים פנימיים.
הויטמין ניתן באמצעות זריקה. הויטמין הוא חומר שורף, והזריקה מכאיבה. בפרוטוקול למניעת כאב תוכלו לקרוא כיצד תוכלו לעזור לתינוק לעבור את החיסון במינימום כאב ובכי.
לפי פרוטוקול הAAP העדכני ניתן להמתין עד 6 שעות עם זריקת הויטמין K ואין להפריע לבונדינג של האם והתינוק לצורך מתן הזריקה.

אצל יילודים של אמהות שלקחו תרופות שלא מאפשרות את הספיגה של ויטמין K במהלך ההריון, יכול להתרחש מצב של דימום פנימי לפני שחלפו 6 השעות לאחר הלידה. אמהות אלו יכולות לקחת תוסף של ויטמין K בהריון או בלידה, למרות שאין מחקרים שהוכיחו שזה מועיל. (התוסף יעזור רק לשעות הראשונות, עדיין יידרש מתן ויטמין ליילוד).
(תרופות שמפריעות לספיגת ויטמין K: אנטיביוטיקה בעיקר מקבוצת צפלוספוריןphenytoin , phenobarbital, carbamezepine, primidone, coumadin, aspirin ותרופות אנטיקונבולסיביות לטיפול באפילפסיה.)

קיימת האפשרות לקחת את הויטמין דרך הפה, ב-3 מנות של 2 מ”ג, הראשונה בבית החולים, השנייה בגיל שבוע והשלישית בגיל חודש. דרך הפה נותנים את אותו הנוזל שנמצא באמפולה שמזריקים.
ישנם פרוטוקולים שונים בעולם למתן ויטמין K דרך הפה, ויש שונות גם בקשר למינון וגם בנוגע לתזמון. המינון היעיל ביותר עד כה הוא 2 מ”ג בלידה, ולאחר מכן 2 מ”ג על בסיס שבועי עד לגיל 3 חודשים לתינוקות שהתזונה שלהם היא ברובה הנקה (שכן בתמ”ל יש תיסוף של הויטמין ולכן אין צורך לתסף מעבר). נעשו מעט מחקרים לגבי האפשרות שהאם תיקח את התיסוף והויטמין יעבור דרך חלב האם לתינוק, אך אין מספיק מידע ואין פרוטוקולים כאלה שידועים לנו בעולם. כך או כך, בימים הראשונים לאחר התינוק מקבל מעט חלב אם ותיסוף כזה לא יספיק לו.

10/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

חיסון צהבת B

חיסון לצהבת B ניתן לכל התינוקות בישראל כשגרה לאחר הלידה. אין קשר לצהבת יילודים, שזוהי תופעה פיזיולוגית נורמלית אצל יילודים. צהבת B היא זיהום חמור בכבד, שנגרם על ידי הוירוס הפטיטיס (B HBV). אצל חלק מהאנשים הזיהום הופך להיות זיהום כרוני ומוביל לאי ספיקה של הכבד, סרטן בכבד, או שחמת בכבד.

הנגיף מועבר דרך מגע עם דם או עם נוזלי גוף של אדם הלוקה בזיהום.
מי שנמצא בסיכון גבוהה להדבקות בצהבת B הינם אנשים שמזריקים סמים אל הוריד וחולקים במחטים או בחפצים אישיים אחרים או מקיימים יחסי מין ללא אמצעי הגנה עם אדם הלוקה בזיהום. בנוסף, אנשים שנולדו או נוסעים אל מקומות בעולם בהם צהבת B נפוצה מאוד.

נשים הלוקות במחלת צהבת B, עלולות להעביר את הזיהום לתינוק בזמן הלידה. הן צריכות לוודא לפני הלידה, בבדיקת דם פשוטה, שאין להן את הנגיף. יש שממליצים שגם האבא/סבא/סבתא או כל מי שבא במגע עם התינוק ייבדק, שמא אחד מהם יהיה פצוע, או ירד לו דם, ולתינוק גם יהיה פצע פתוח וכך הוא יידבק.
רב המבוגרים שנדבקים בצהבת B מחלימים, גם אם הייתה החמרה. תינוקות וילדים נוטים הרבה יותר לפתח זיהום כרוני כפי שתואר לעיל.
בקנדה לא מחסנים לצהבת B בבית החולים אלא בגיל 12.

בפרוטוקול למניעת כאב תוכלו לקרוא כיצד תוכלו לעזור לתינוק לעבור את החיסון במינימום כאב ובכי.
חשוב לנו לציין , אנחנו לא עוסקות בשאלת החיסונים כן או לא. אנו מציגות את המידע שמצאנו בעניין, בעודנו חוקרות את כל הנושא של אפס הפרדה.
בעמוד המחקרים תוכלו לראות את כל המחקרים המקוריים מהם נלקח המידע לאתר. .
Play Video

11/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

נייר עמדה שהוכן בשיתוף ארגוני בריאות מתחום הלידה בישראל, נייר העמדה נשלח לכל בתי החולים ולמשרד הבריאות בספטמבר 2022, לחצי להורדת הקובץ המלא


בכלל צריך לקלח תינוקות לאחר הלידה?
לא!
בעולם נהוג לא לקלח אותם ביממה הראשונה ולעיתים גם עד השבוע הראשון לאחר הלידה.
בישראל זהו נוהג – זה כלל לא חובה.

Play Video
מאז הכנת הסרטון חל עדכון – ההמלצה הרשמית היום היא דחיית הרחצה ביממה. לא בשש שעות.

רחצה בתינוקיה

ברוב בתי החולים מקלחים תינוקות בישראל כשעתיים לאחר הלידה כשכל הגוף של התינוק – כולל הראש והפנים – מתחת לזרימת מים מהברז. ברוב המקרים זוהי חוויה לא נעימה עבור התינוק, בשונה מהאמבטיה העדינה שתעשי בבית…

המלצות ארגונים מובילים בעולם
– רחצה עם עיטוף בחיתול בד בתוך אמבטיה.
– הנחה על האם בעור לעור מיד לאחר הרחצה.
– ביצוע הרחצה בשיתוף ההורים.
– הסרת דם ומקוניום עד אז יש לבצע בניגוב עדין ולהזהר לא להסיר את הוורניקס.
– דחיית הרחצה ביממה.
– רחצות המשך פעם או פעמיים בשבוע.
– אין ראיות התומכות ברחצה מוקדמת בלידה עם מים מקוניאליים.
ההבדל בין בתי החולים
יש אחיות שרוחצות את התינוק תחת הברז בשיטה שונה, עדינה יותר. עדיין חשוב לדעת שזו לא ההמלצה הבינלאומית.

במספר בתי החולים חופפים את הראש בלבד בזמן שהתינוק עטוף ואת הגוף רק מנגבים (שגם זו לא ההמלצה הבינלאומית).
בבתי חולים ספורים בישראל עושים אמבטיה בגיגית או בכיור, ובספורים לא רוחצים ביממה הראשונה או בכלל. בתי חולים בודדים בלבד משלבים את שתי הפרקטיקות ובכך פועלים ע”פ ההנחיות הבינלאומיות באופן מלא.

מומלץ לבדוק מה הנהלים בבתי החולים כאן.

מה אומרים המחקרים בנושא?
– ארגון הבריאות העולמי ממליץ על רחצה עם עיטוף בחיתול בד בתוך אמבטיה, לא על רחצה תחת מים זורמים מהברז שיכולה להוביל למתח, ירידת חום גוף, נשימת מצוקה וסימנים חיוניים לא יציבים, וממליץ לא לרחוץ לפני שחלפו 24 שעות מהלידה. זו המלצת הארגון בעשרים השנה האחרונות.
בהמלצותיהם הם רושמים שאין ראיות התומכות ברחצה מוקדמת לאחר הלידה מכל סיבה חריגה שהיא, כגון מים מקוניאליים או מניעת הסיכון להעברת זיהום מהאם, ארגונים אחרים ממליצים לרחוץ במצבים בהם האמא נשאית HIV, וכאשר האמא עם דלקת כבד.

– דחיית הרחצה מביאה להפחתה משמעותית בכמות בדיקות הסוכר שנעשו ליילודים ולפחות מקרים של ירידה בחום הגוף או ברמת הסוכר בדם אצל התינוק. ככל שהדחייה ארוכה יותר, כך הסיכוי שאלו יקרו – קטן יותר.

– דחיית הרחצה מביאה להשפעה חיובית ברוגע והפחתת כמות הבכי אצל היילודים במשך היממה שלאחר הרחצה.

– דחיית הרחצה מביאה גם ליתרונות של הגברת ההתקשרות והבונדינג עם ההורים והצלחת ההנקה, כמו גם העלאת אחוזי ההנקה הבלעדית חודשים לאחר הלידה.
בנוסף, מחקרים קבעו שיש חשיבות להיספגות של שכבת החיידקים של האם שעוטפת את התינוק ומסייעת להתפתחות המערכת החיידקית הפנימית של התינוק, ולהתפתחות המערכת החיסונית ומערכת העיכול (מיקרוביום).
אין מחקר ספציפי שמראה שרחצה מוקדמת של היילוד מסירה ממנו את החיידקים שהיו במי השפיר, ולכן מונעת ממנו את ספיגתם והעברתם למערכת העיכול והמיקרוביום שלו, אם זאת ישנה אפשרות שזהו אכן המצב.

– ומשהו כיפי גם עבור ההורים – דחיית הרחצה מביאה לשביעות רצון גבוהה יותר בקרב ההורים.

זכרי
תוכלי לבקש לא לקלח את התינוק, ואם אתם באפס הפרדה, הבקשה בוודאי תמומש.
ואם בחרת כן לקלח, בקשי לעשות זאת באמבטיה, או מקלחת מאוחרת יותר ועדינה ובנוכחותך.
מה כן?
פשוט לבקש לא לקלח את התינוק, ואם אתם באפס הפרדה, הבקשה בוודאי תמומש. ואם בחרת כן לקלח (לדוגמא אם התינוק מלוכלך מאוד מצואה או דם שקשה להסיר בדרך אחרת), בקשי לעשות זאת באמבטיה, או מקלחת מאוחרת יותר ועדינה ובנוכחותך.

אפשר ורצוי לנגב עם חיתול לח וחמים לכלוך נקודתי של צואה ודם, מומלץ לעשות זאת בזמן שהתינוק על אמא. עדיף לבצע זאת כבר בחדר הלידה, לפני שהלכלוך התייבש וקשה יותר להסירו. מומלץ להביא לצורך כך חיתול בד מהבית.

שימי לב שהרבה פעמים התינוקות נולדים נקיים! הוורניקס שעוטף אותם בלידה והחיידקים שהם סופגים מהאם בלידה חשובים להם, נספגים בגופם ובעלי ריח מאוד נעים.

חסרונות הרחצה המוקדמת
רחצת התינוק שעתיים לאחר הלידה מתבצעת טרם הספיק התינוק לאזן את חום גופו, ולכן ייתכן שיאבד חום לאחר הרחצה, ירידת חום אצל תינוקות עלולה לפגוע גם במדדים אחרים כגון נשימה או רמת סוכר בדם.

רחצה תחת הברז, ראש וגוף ביחד, בנוסף לכך שהתינוק יכול להתקרר, גם מכניסה אותו ברוב המקרים לסטרס, גם סטרס עלול להשפיע לשלילה על המדדים של התינוקות.

על גוף התינוק נמצאים החיידקים של אימו, שהוא נספג בהם במעבר בתעלת הלידה, חיידקים אלה חשובים עבורו מאוד להתחלת התפתחות המערכת החיסונית שלו (מיקרוביום), ולכן עדיף לא לשטוף אותם.

רחצה מוקדמת עלולה לגרום להפסקה של זמן בונדינג ועור לעור עם האם.

פעמים רבות הרחצה יכולה להתבצע רק בתינוקיה, וגורמת לחצי הפרדה מהתינוק.

לצערנו כבר היו מקרים שהמים היו חמים מידי.

12/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

בדיקת חום רקטאלית

גם בנושא הזה, הנהלים בבתי החולים השונים אינם זהים. יש בתי חולים שבהם מודדים את החום לכל התינוקות לאחר הלידה בפי הטבעת, יש בתי חולים שבהם עושים זאת לאורך האשפוז ואף מספר פעמים ביום, ויש בת חולים שבהם מודדים את חום התינוק אקסילרית (בבית השחי). הנחיות ה-NICE, ה-AAP וACOG הן מדידית חום אקסילרית ליילודים.
מחקרים בנושא איטמות פי הטבעת:
המידע שקיבלנו מצוות בבתי החולים – שבדיקת החום הרקטאלית מסייעת בזיהוי מוקדם של איטמות פי הטבעת – לא הוזכר במחקרים ובנהלים שקראנו לגבי אתר המדידה המומלץ.
מצאנו מחקר שמסביר שמדידת חום רקטאלית עשויה לגרום לקרעים בפי הטבעת , ומחקר על כך שהבעיה מתרחשת בעיקר אצל זכרים.

ההמלצה שלנו:
לעקוב אחר היציאות של התינוק, במידה ויש יציאה תוך 24 שעות אין בעיה של איטמות בפי הטבעת.
עדות: הגעתי עם התינוק שלי אחרי הלידה לתינוקיה, האחות התארגנה למדוד לו חום
“אפשר למדוד לו בבית השחי?” שאלתי, “לא, אנחנו בודקות גם אם יש חסימה”
“הוא כבר עשה קקי” עניתי, “הא, אז אם ככה אין בעיה”
תהיתי למה הן לא שואלות את זה את כולן לפני המדידה
למה לא?
– הורים מדווחים שהבדיקה גורמת לבכי אצל היילוד.
– ע”פ צוות מבית החולים משתמשים בכיסוי חד פעמי למדחום שלעיתים נתקע בפי הטבעת וצריך לשלוף אותו.
– שינוי בחום הגוף של היילוד יורגש יותר מהר בבדיקה בבית השחי לפני שייראו את השינוי בבדיקה רקטאלית.
– ע”פ המחקרים יש אפשרות שהבדיקה תגרום לקרע ברקטום, הסבירות כנראה נמוכה.

למה כן?
כי הבדיקה נחשבת אמינה יותר כיוון שאינה מושפעת מתנאי הסביבה.
ע”פ צוות מבתי החולים הבדיקה רקטאלית כדי לוודא שאין סתימה בפי הטבעת. לא מצאנו מקור לכך במחקרים.

אפשר אחרת?
כן, מדידה אקסילרית היא השיטה הנפוצה ביותר בעולם למדידת חום בילודים.
ישנם מחקרים שמראים שעבור יילודים בריאים שנולדו מעל שבוע 29 ב-7-10 ימים הראשונים לחייהם מדידת החום בבית השחי אמינה באותה המידה כמו מדידה רקטלית.
יש בתי חולים בארץ שמודדים בבתי השחי, ניתן לעשות זאת כשהתינוק נמצא בעור לעור על אמא/אבא.

13/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

טיפול אחיות

מספר פעמים ביום מתקיים בתינוקיה טיפול אחות. בטיפול התינוקות עוברים שקילה, החלפת טיטול, מדידת חום, בחלק מבתי החולים מקלחת. הנהלים כמו גם התדירות משתנים מבית חולים לבית חולים. לעיתים מבקשים להביא את כל התינוקות לתינוקיה בבת אחת ועושים לכולם את הטיפול, ובמקרה כזה התינוק שלכם שוב ימתין לבדו בתינוקיה זמן רב – בלי שזה הכרחי.
חשוב לנו שתדעי שאת יכולה לא להגיע לשעות הטיפול האלה, אלא לטפל בתינוקך בעצמך, את או המלווים שלך, ולהגיע לתינוקיה רק לבדיקות מדדים לפי הזמנת האחיות, שם תעדכני אותן בארוחות ויציאות של תינוקך לפי מעקב שאת עשית בטבלה של בית החולים. ובכל מקרה זוהי זכותו של התינוק שלך לקבל ליווי גם בטיפול הזה, וזכותך ללוות אותו, יש לך זכות חוקית להיות יחד איתו בתינוקיה בכל זמן שהוא. נזכיר שוב – התינוק הוא שלך, הנהלים הם של בית החולים. האחיות בסך הכל רוצות לעשות את עבודתן נאמנה, וכשיש תקשורת טובה, חיוך ויחס אישי, אפשר להגיע למצב שבו הזכויות שלכם נשמרות, ברוח טובה.

עוד יתרון בלטפל בתינוקך בעצמך, הוא שככה את ויתר בני המשפחה שעוזרים לך תקבלו תרגול והכשרה בטיפול בתינוק שלכם, כל עוד אתם במקום שבו יש לכם את מי לשאול שאלות ועם מי להתייעץ 24 שעות ביממה.
מאיפה המנהג הזה? הוא הושרש אי שם לפני עשרות שנים, כשהרופאים היו מרדימים את הנשים לפני הלידה, ומיילדים אותן “ללא כאב”, לאחר הלידה לא היו אמהות ערות לטפל בתינוקות.

והיום? למה צריך את המנהג הזה? מה ההגיון שאחות אחת זרה לתינוקך, תטפל בו יחד עם יותר מ-12 תינוקות, טיפולים שגם את או המשפחה שלך יכולה לעשות עבורו? טיפולים שאתם תעשו מרגע שתלכו הביתה? לא ברור. פשוט הרגל שנשאר.

14/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

עדות של אמא (התמונה לא קשורה לעדות)

“ענבר ילדה שלישית אבל זאת הפעם הראשונה שנכנסתי לתינוקיה. ביקשו שנגיע לשקילה. הגענו בסביבות אחת עשרה בלילה. זמן שיא בתינוקיה. את פניי קיבל קור מקפיא וצרחות של כחצי מכמות התינוקות שהיו במקום.
אחת האחיות האכילה (בנעימות ובערסול) קראה בקול לחברתה שהתינוק נחנק (פולט בשכיבה על הגב). חברתה הפסיקה את החלפת החיתול עם הקקי באמצע (קר כבר אמרנו?) והרימה את הפולט.
מיליון מטלות נוספות העסיקו אותה והתינוקי עם הקקי נשאר עם חיתול פתוח עד שיצאנו (אישי לא התאפק והזכיר לאחות לחזור אליו).

זוג הגיע להתייעץ עם האחיות על פליטה שהבהילה אותם והאמא השתכנעה להשאיר את התינוק ללילה להשגחה ותמ”ל (היא יצאה בוכה ואני מצטערת כ”כ שלא יצאתי לשכנע אותה לא לוותר). בשלב הזה כבר בכיתי ממש, השילוב בין הבכי של התינוקות שרק הגיעו לעולם ואין לידם יד מחבקת מלטפת או מאכילה לבין האמא הטרייה היו יותר מדי בשבילי. רציתי לברוח (גם להורומנים היה תפקיד כמובן).

ברגע שסיימנו ברחתי כל עוד נפשי בי. נשבעתי לעצמי שכשאתאושש אעשה כל שביכולתי ליידע נשים על אפס הפרדה. כן זה קשה מאוד. במיוחד אחרי קיסרי (כמוני). כן חייבים סיוע ולא לכולן יש. אבל האחיות בתינוקיה קורסות. לכו תראו פעם אחת מה קורה באמצע הלילה וסביר שתצאו עם הילד איתכן לכל המשך האשפוז.

הן לא רעות ורואים שאכפת להן. אבל לא ריאלי לתת יחס הגיוני למספר כזה של תינוקות בו זמנית.
הקור שם, יחד עם הבכי מוחשיים לנגד עיני גם היום שלושה חודשים אחרי. כאילו הרגע יצאתי משם”.
יפעת רון, מרץ 2018, מרכז הארץ.
24174156_10214560384824261_2823055354644930056_n (1)

15/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

טיפולים רפואיים

עלולים להיות טיפולים ובדיקות לתינוקכם בעקבות מצבים רפואיים מסוימים:
ניטור מדדים במיטת ניטור במקרה של בעיות בנשימה, טמפרטורה לא יציבה או דופק לב מהיר, ניטור סוכר במקרה של סיכון להיפוגליקמיה, מעקב בילירובין וטיפול בעריסת אור במקרה של צהבת יילודים, ספירת דם (בדיקה מהווריד כמו “גדולים”) ומתן אנטיביוטיקה עקב חשש או סימנים לזיהום. בחלק מהבדיקות האלו הפרוטוקול למניעת כאב שלנו יהיה יעיל ואפקטיבי.

אם רוצים לעשות בדיקה כלשהיא לתינוק שלכם, וזה לא מקרה חירום, והבדיקה לא מוכרת לכם – תשאלו עליה בקבוצת אפס הפרדה בפייסבוק, אחיות תינוקיה מבתי חולים אחרים יענו לכם מה עושים אצלם.

בעמוד גורמים להפרדה תוכלו למצוא את כל המקרים שמצריכים השגחה וניטור בתינוקיה, וגם לקרוא מה ניתן לעשות וממה ניתן להמנע.

בכל בית חולים יש נהלים אחרים לגבי ניטורים וטיפולים במקרים רפואיים וחשד למקרים רפואיים, חלקם גורמים להפרדה, מומלץ לבדוק מה הנהלים בבתי החולים בטבלאות ההשוואה שלנו שהם חלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה.
21015817_10155525091468211_1459692036200371435_o (1)

16/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

ניטור נשימה בתינוקיה

ביקשתי ביות מלא אבל זה לא באמת קרה, לקחו לי את הילדה ישר אחרי הלידה.

היו מים מקוניאלים ולקח לה שניה יותר להתחיל לנשום. רצו לעשות בדיקות שאני לא מתנגדת לבדיקות, רק רציתי שהן יהיו איתי והם לא הסכימו.
כמה בכיתי כשבעלי שלך לי את הסרטון הזה. ראיתי שהיא מחפשת אותי ורוצה לינוק והתחלתי לבכות בהיסטריה, כל כך רציתי להיות איתה.

אחרי חצי שעה הוציאו את בעלי מהתינוקייה. הוא נסע הביתה להביא לי דברים לפני החג.
נשארתי לבד בחדר בלי לדעת מה איתה ואסור היה לי ללכת אליה.
עד שהעבירו אותי למחלקה, ואחות בדקה אותי כבר עברו 4 שעות מהלידה, רק אז הגעתי אליה לתינוקיה.

היא עדיין שכבה מתחת לעריסת החימום במקום להתחמם מהחום שלי. היא הייתה לא רגועה.
מיד רציתי להרים אותה, אבל הרופאה אמרה שזה אסור כי יש לה בעיות נשימה ורופא עוד לא בדק אותה.
הדופק שלה לא היה סדיר. ידעתי שזה היה כך כי היא הייתה נסערת ורצתה אותי. הרגשתי את זה.
התווכחתי עם הרופאה והאחות ואמרתי להן שאני לוקחת אותה עכשיו לינוק ולא מעניין אותי כלום.
בסוף הן “אישרו” לי לקחת אותה לחצי שעה.

עשינו חצי שעה עור לעור, היא ינקה ונרגעה כאילו לא קרה כלום.
הרופאה והאחות היו בשוק לגלות שלא היו לה בעיות נשימה יותר, כי חשבו שיש לה בעיות אחרות.

ההפרדה הזו הייתה ממש מיותרת”. סברינה, מרץ 2017.

Play Video

התינוקת של סברינה מיד לאחר ההפרדה

Play Video

התינוקת של סברינה לאחר 4 שעות בתינוקיה

17/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

טיפולים נוספים

בדיקת שמיעה
זוהי בדיקה לא מכאיבה שהתינוק לרוב לא מרגיש כלל.
בעבר היא התבצעה ללא ההורים בחדר ייעודי מהטיעון שנדרש שקט לביצוע הבדיקה.
כיום ביותר ויותר בתי חולים הבדיקה מתבצעת עם ההורים באותו חדר, או מגיעים לחדר האם. אם בבית החולים שבו אתם נמצאים לא מאפשרים להישאר יחד עם התינוק בזמן הבדיקה, חשוב שתדעו שהפרדה אינה חיונית לבדיקה וזוהי זכותו של התינוק לקבל ליווי במהלך בדיקה זו, גם אם אלה לא הנהלים בבית החולים הזה.

מדידת אורך התינוק
ברוב בתי החולים לא מבצעים מדידות אורך שכן ידוע כיום שאין למתוח את התינוק לפני גיל 3 חודשים, עליו להישאר מעורסל כמו שהיה ברחם. המדידה הזו לא נעימה בכלל לתינוקות.
ישנם בתי חולים שעוד עושים את הבדיקה הזו.
שקילה
בחלק מבתי החולים מבצעים שקילה נוספת בתינוקיה, בנוסף לשקילה הראשונה שמתבצעת בחדר הלידה (ניתן לקרוא עוד על השקילה הראשונה כאן) על מנת לסנכרן בין המשקל בחדר הלידה לבין המשקל בתינוקיה עליו יבוצעו מעתה השקילות הבאות. זה חשוב כיוון שיש צורך לעקוב אחר משקל התינוק ולוודא שאם יש ירידה במשקל היא איננה גדולה מ-10% ממשקל גופם. באותם בתי חולים הצוות שיתף אותנו שהמשקל בחדר הלידה לא רלוונטי משום שיש הבדלים בין משקל למשקל, וחשוב לכייל על אותו משקל.

כשמניחים את התינוק בצורה מהירה על הגב על המשקל, כמו שלפעמים האחיות עושות, לתינוק יש רפלקס מורו, הוא נבהל ובוכה. ניתן להניח אותו בעדינות על הצד או על הבטן. כמו כן אחד מכם יכול להניח אותו על המשקל.
תוכלו לבצע סנכרון בעצמיכם ע”י שקילה של אותו פריט בשני המשקלים ובדיקה האם יש הבדל במשקל.

18/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

בדיקת ה-PKU

בדיקת דם חשובה ביותר שסוקרת 19 מחלות מטבוליות (לדוגמא בלוטת התריס), ומהווה זיהוי מוקדם כמעט קריטי שמאפשר טיפול מהיר ופשוט יחסית, ומונע סיבוכים עתידיים. ממש לא מומלץ לוותר על הבדיקה הזו. במידה והתוצאות חיוביות נוצר קשר עם ההורים. (ניתן לבצע אותה החל מ-36 שעות לאחר הלידה, בדיקת מוקדמת יותר לא מהימנה)
אז מה הבעיה?
הבעיה היא שזאת בדיקה כואבת מאוד! היא מתבצעת במהלך השהות האחרונה בתינוקיה לפני השחרור, ורוב ההורים בכלל לא יודעים שהיא מתבצעת ושהיא כל כך כואבת. אילו היו מודעים, והיו עם התינוק, מנחמים ומרגיעים אותו, זה היה הרבה פחות כואב. פגים ויילודים שמאושפזים זמן ארוך יעברו את הבדיקה הזו שוב.

כיצד מתבצעת הבדיקה?
התינוק שוכב בעריסה (אולי יטפטפו לו מי סוכר לפה, להרגעה). האחות אוחזת בעקב התינוק ודוקרת אותו. צריך להוציא מספיק דם כדי למלא קרטון עם ארבעה עיגולים שכל אחד מהם צריך להיות ספוג לחלוטין. סוחטים את העקב וכשהדם מתייבש, עושים עוד דקירה. אפשר להגיע גם ל-5 דקירות לבדיקה!

מה אפשר לעשות?
הורים שהשתמשו בשיטות להקלה על כאב מתוך הפרוטוקול להקלה על כאב שלנו הרבה פעמים העידו שהבדיקה הזו עברה על התינוקות שלהם בקלות, שהם אפילו לא התעוררו.

הרבה אחיות רגילות לעשות את הבדיקה ללא נוכחות ההורה ולא בהכרח מכירות את השיטות האלה. הן לא יודעות שיש דרך שהבדיקה תכאב פחות לתינוק והן לא יצטרכו לשמוע כל כך הרבה בכי כמו שהן רגילות (אולי הן חושבות שהבכי הוא בלתי נמנע). ,תוכלי להיות אסרטיבית ולהתעקש על בדיקה בדרך שלך, להמתין לאחות שמאפשרת זאת, או להמתין עם הבדיקה ולבצע אותה בקהילה (מומלץ לבצע אותה מהר שכן חלק מהמחלות שנבדקות עלולות לפרוץ בגיל שבועיים, בנוסף שימי לב שבטיפת חלב וקופות חולים האחיות לרוב לא מיומנות בביצוע בדיקה זו, ולכן הן עלולות להכאיב יותר).
Play Video

19/20

הטיפולים בתינוק

מה עובר התינוק בתינוקיה

בקשה של מיילדת מבית חולים “אתן חייבות להעלות סרטון כזה, בכל פעם שאני מביאה תינוקות לתינוקיה, אני רואה את התינוקות עוברים את הבדיקה הזו, זה פשוט נורא, כמה הם בוכים, ואף אחד לא מנחם אותם, אחר כך משאירים אותם שם לבכות, לפעמים אני חוזרת אחרי שעה עם עוד תינוק, והם עוד בוכים. אתן חייבות לספר להורים על הבדיקה הזאת, שהם יידעו, שהם ינכחו בה וינחמו.”
עדות של אמא
“רק רוצה לציין שגם במהלך הימים שהם בתינוקיה הם עוברים בדיקות וחבל שאנחנו לא שם לצידם… אני נחשפתי לבדיקה ביום השחרור ופשוט הזדעזעתי! הבדיקה עם הסטיק שצריך למלא בדם, ועוד מלא בדיקות שמפשיטים את הילדים והם פשוט צורחים… אני הייתי שם במקרה ופשוט בכיתי יחד עם הנסיכה שלי…בפעמים הבאות אלך מראש לבדיקות האלה כדי להיות איתה”
Phenylketonuria_Test_342x198_C0123988

20/20