הזכויות שלכןם

האם ידעתןם שבתי חולים בישראל מפרים את החוק?

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ״ב – 1962, חוק זכויות החולה התשנ”ו-1996, וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו אנו האפוטרופוסים של התינוק שלנו, יש לנו זכות חוקית ומשפטית ללוות אותו בכל בדיקה וטיפול, להחליט על כל הטיפולים שיקבל ולשהות איתו באפס הפרדה, ולתינוק שלנו יש את הזכות החוקית והמשפטית לשהות עם הוריו כל הזמן.

לכן, דעו כי יש לכם זכות מלאה המעוגנת בחוק לאפס הפרדה. ועדיין בחלק מבתי החולים הזכות הזו מופרת במצבים מסויימים, עליהם תוכלו לקרוא בהמשך.

חשוב לדעת: לעולם נוהל בית חולים לא גובר על חוק מדינה.

קראו את המידע, הדפיסו את מכתב העו”ד, הגיעו עם ידע לבית החולים.

אך שימו לב, דרך הפנייה שלכם לצוות בית החולים בעלת משמעות, לעיתים פנייה אל הלב של הצוות, ותקשורת נעימה איתם, תועיל יותר מאשר ציון זכויות חוקיות והצגת מכתב מעו”ד. שקלו זאת בהתאם למצב ברגע האמת.

תוכלו גם לצפות בקורס הכנה לאפס הפרדה שלנו כדי להתכונן.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם.ן

גורמים להפרדה

התינוקיה

ע”פ עדויות של הורים, בשנת 2016, רק שלושה בתי חולים בישראל אפשרו להורים להיות עם התינוקות 24 שעות ביממה בכל הטיפולים. נכון להיום המודעות לשינוי גבוהה, ויותר בתי חולים נענים לדרישת ההורים לשהות ליד תינוקם 24 שעות ביממה (לעיתים עם מעט התעקשות). ניתן לראות את השיח המשתנה בבתי חולים ואת הנהלים שמשתנים בהתאם, אך עדיין יש בתי חולים שמערימים מכשולים בדרך והנהלים בהם לא שונו.

במדינות מערביות מפותחות מודעים כבר למעלה מרבע עשור לזכותו של התינוק להיות עם אמו מרגע הלידה. ב-2016 התקיימו בז’נבה חגיגות השנה ה-25(!) לקמפיין של ארגון הבריאות העולמי לקידום בתי חולים ידידותיים לתינוקות- בתי יולדות באפס הפרדה

  • 20,000 בתי יולדות ברחבי העולם הפכו להיות ידידותיים לתינוקות .
  • בקונגרס החגיגי בנושא נכחו 300 שרי בריאות ואחראי הפרויקט מ-133 מדינות בעולם.
  • מדינות מכל היבשות, ובהן סין, אירלנד, ארה”ב ועוד הציגו את התהליך שהמדינה שלהם עברה בדרך להיהפך לידידותית לתינוקות.

אין אפילו בית חולים אחד שעונה על הקריטריונים ויכול להיות מוגדר כ”בית חולים ידידותי לתינוק!

למרות שמנהל הרפואה במשרד הבריאות אימץ את עשרת הצעדים להנקה מוצלחת של יוזמת בית חולים ידידותי לתינוקות עוד בשנת 2001 (וחידש זאת בחוזר “עידוד הנקה” נוסף ב-2012), ותנחשו מה הסעיף השביעי בחוזר שהם הוציאו?

בדיוק – אפס הפרדה…
הנה הציטוט מתוך חוזר מינהל הרפואה.
(חוזר מינהל מס׳ 60/2001 מיום 04/09/01
):

“יש לעודד, לתמוך ולהגן על ההנקה באמצעות השלבים להנקה מוצלחת – סעיף 3.3.7 קיום (rorming in) ביות של האם והתינוק קיום למשך כל שעות היממה בעת שהותם בית החולים”.

חוק זכויות החולה, תשנ”ו-1996
הגדרות
“טיפול רפואי” – לרבות פעולות איבחון רפואי, טיפול רפואי מונע, טיפול פסיכולוגי או טיפול סיעודי;
“מידע רפואי” – מידע המתייחס באופן ישיר למצב בריאותו הגופני או הנפשי של מטופל או לטיפול הרפואי בו;

סעיף 1 – מטרת החוק
חוק זה מטרתו לקבוע את זכויות האדם המבקש טיפול רפואי או המקבל טיפול רפואי ולהגן על כבודו ועל פרטיותו.

סעיף 6א – זכות לנוכחות מלווה בטיפול רפואי (תיקון מס’ 8) תשע”ה-2014
(א) מטופל זכאי לכך שאדם המלווה אותו, לפי בחירתו (להלן – מלווה), יהיה נוכח בעת קבלת טיפול רפואי, ובלבד שהמלווה לא יתערב במתן הטיפול הרפואי.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), מטפל רשאי שלא לאפשר למלווה להיות נוכח בעת קבלת טיפול רפואי, אם סבר שיש בנוכחותו כדי –
(1) לפגוע בבריאות המטופל, המלווה או מטופלים אחרים;
(2) לפגוע באיכות הטיפול הרפואי שניתן למטופל, בסיכויי הצלחתו של טיפול כאמור, או לפגום באפשרות לקבל מהמטופל מידע הנדרש לשם הטיפול הרפואי;
(3) להפריע הפרעה ממשית לעבודת המטפל או הצוות המטפל;
(4) לפגוע בפרטיות של מטופלים אחרים, ולא ניתן למנוע את הפגיעה באמצעים סבירים אחרים.
(ג) סבר המטפל כי אין לאפשר למלווה להיות נוכח בעת קבלת הטיפול הרפואי בשל אחת מהעילות המנויות בסעיף קטן (ב), יסביר למטופל את הטעם לכך ויאפשר למלווה, ככל הניתן, להיות נוכח סמוך לאחר מתן הטיפול הרפואי

הפנייה לחוק.

זכות התינוק למלווה

לכל תינוק, בדיוק כמו למבוגר, יש זכות חוקית למלווה בעת בדיקות רפואיות ואבחון רפואי. המלווים הם האפוטרופוסים שלו – אנחנו ההורים, או כל אפוטרופוס אחר שבחרנו עבורו.

אם תגיעו עם תינוק למיון ילדים רגיל, אף אחד לא יעיז אפילו לא לרגע לבקש מכם לעזוב את תינוקכם, אלא אם כן הוא חלילה יורדם לצורך ניתוח. שם, במיון, ליד כל עריסת תינוק יש כורסא נפתחת להורה, ומובן לכל אחד שההורה כל הזמן ליד תינוקו. למה במחלקת יילודים זה דורש הסבר?

איך מפירים זכות זו בבתי החולים?

אנו שומעות עדויות רבות על בתי חולים בארץ שמפרים את החוק הזה! יש עדיין בתי חולים שמחזיקים בכניסה לתינוקיה מאבטח, או נועלים את דלת התינוקיה ומרחיקים הורים מהתינוקיה בזמן טיפולי האחות, בדיקות הרופא או החלפת משמרות.

פשוטו כמשמעו – נועלים את דלתות התינוקיה יחד עם התינוקות של ההורים הללו בפנים, ולא נותנים להם גישה, לעיתים במשך שעות.
יש פעמים שהפרה זו מתבצעת בגלל רופא ילדים ספציפי שלא מוכן לעשות בדיקות בנוכחות ההורים.

הרבה פעמים האפשרות לשהות עם התינוק כל הזמן תלויה באחות ובנכונות שלה להתגמש.

הורים מספרים שבחלק מבתי החולים התעקשות ואסרטיביות הצליחו למנוע את ההפרדה. זיכרו- לא משנה מיהו הצוות ומה דעתו בנושא, זוהי זכותכם וזכות התינוק שלכם!

התירוץ שהם נותנים לפעולה הזו הוא סייג הקיים בתת סעיף בחוק – פגיעה בפרטיות מטופלים אחרים, אך בנסיבות הספציפיות האלה, על פי הייעוץ המשפטי שקיבלנו, קשה לראות איך הזכות לפרטיות גוברת על הזכות לליווי. הרי מדובר פה בתינוק חסר ישע שרק נולד וזקוק להוריו.

הפתרון הוא לא מניעת ליווי התינוקות, אלא מציאת הסדר שיאפשר לשמור על פרטיות וגם לאפשר ליווי במיוחד. ניתן לבדוק את התינוקות מאחורי פרגוד\וילון כשם שבמחלקות אחרות שמים וילון בין המטופלים. בנוסף, ידוע לנו מצוות בית החולים שאם הם מעוניינים להעביר מידע סודי בין הרופאים, הם יודעים לגשת הצידה ולדון על העניין בשקט בצד.

תינוקות זקוקים לליווי. עם עדיפות לשהות בעור לעור על המלווה ולא ככה.

המלצות שלנו

המלצה ראשונה: להצביע ברגליים, בדקו כאן אילו בתי חולים מאפשרים שהות רציפה של הורים בתינוקיה או מגלים גמישות בנושא, ובחרו ללדת באחד מהם. עדיף שתכתבו מכתב לבית החולים עליו ויתרתם מהסיבה הזו וידעו אותם בכך, ייתכן שהדבר יגרום להם לשנות נהלים.
המלצה שנייה: להדפיס את מכתב העו”ד שהכנו בנושא, ולהגיע איתו לבית החולים. כשיש איש צוות שלא מאפשר לכם להיות עם תינוקכם, ואתם לא מצליחים לפתור זאת בדרכי שלום, בשיח ובנעימות, הראו לו את זכותכם ועימדו עליה.

החלפת משמרות

ישנם בתי חולים בהם מבקשים מההורים לצאת מהתינוקיה בזמן החלפת משמרות. לרוב מדובר על סדר גודל של 15-30 דקות, 3 פעמים ביממה. ישנם בתי חולים שמגדירים זמנים ארוכים יותר לכך, עד שעה וחצי. בזמן זה ניתן לצאת עם התינוק מחוץ לתינוקיה ולהמתין איתו בחוץ או בחדר הנקה במידה ומצבו הרפואי מאפשר זאת ובמידה ולא – להתעקש על זכותו למלווה ולהציע פרגוד\וילון לשיכסה אתכם למשך זמן החלפת המשמרות.

שימו לב כי לפעמים דלת התינוקיה סגורה בזמן החלפת משמרות, זאת מכיוון שהצוות צריך כמה דקות להתרכז בלי הפרעות, והורים ששואלים שאלות בזמן הזה מאוד מעכבים את שחרור המשמרת. לכן כדאי לוודא מתי השעות של החלפת המשמרות, ולוודא שתינוקך לא נמצא לבד בתינוקיה בזמנים אלו, אחרת לא תמיד תוכלו להכנס אליו.

עדות של אמא: הפרדה בגלל טיפול באור

“ביקשו מהורים לצאת מהתינוקיה בלילה, בהחלפת משמרות (כולל זמן לפני ואחרי החלפת המשמרת), בבדיקת רופא לתינוקות אחרים, בנקיון התינוקיה, כל הזמן, היה ניתן להשאר רק כמה דקות בכל פעם, בעצם כמעט כל דבר בתינוקיה היה עילה להרחיק את ההורים, בין אם המחלקה סגורה וצריך לצלצל באינטרקום (ואם מישהי עונה) יפתחו לנו, בין אם שמו עמודים מחוברים בסרט בכניסה לתינוקיה וצעקו עלינו לצאת ולחכות בשקט עד שתוחלף משמרת/הרופא יסיים.

ביקשנו להיות איתו ולא הסכימו, ביקשנו עור לעור ולא הסכימו, אחיות התינוקיה לא ידידותיות לאפס הפרדה ונראה שלא מכירות את המונח עור לעור. לא אוהבות נוכחות הורים בתינוקיה כאילו יש מה להסתיר שם, אפילו לגלגו עלינו כשביקשנו להישאר בתינוקיה בעמידה בצד בלי להפריע או כשביקשנו לחתל אותו בעצמנו וכו .

התינוקיה נעולה בחלק מהיום וברוב הלילה, נעולה לחלוטין בלי אפשרות להיכנס, מאחורי 2 דלתות. לפעמים אם מצלצלים לאחיות המון באינטרקום ומתחננים מכניסים אותך.

12/19 צפון הארץ.

עדות של אמא: הפרדה לשם בדיקת מדדי צהבת

“הגענו ב-1 בלילה לראות רופא וביקשנו להכנס עם הקטן לחדר הבדיקה.
הרופא אמר ״לא כדאי, הבדיקות יוצאות יותר טוב ללא נוכחות ההורים״.
מה זה המשפט הזה??!! אני בשוק מניחה לו לקחת את העריסה ורואה שהם משאירים אותו לבד בחדר בדיקות והולכים לדון במקרה אחר, ואז האחות ורופא חוזרים לחדר ואני שומעת אותו צורח. אני אז נשבעת שלא אשאיר אותו לבד יותר לבדיקות.

היינו צריכים לחזור שוב בארבע בבוקר. הפעם התעקשתי להכנס עם התינוק אחרי ויכוח (התעקשתי שזו זכותו של כל אדם למלווה, האחות עונה ״כן, אבל לא במהלך בדיקה״). היא קוראת לרופאה אבל שום כח לא יזיז אותי ממנו עכשיו.

ראיתי שהאחות סוחטת לו את העקב הקטן שלו להפיק מספיק דם לצינורית, והוא צורח ונעשה סגול. אז כבר הספקתי לקרוא על מי סוכר וביקשתי שיתנו לו כדי להפחית את תחושת הכאב.

לולה בראון, 7/17 מרכז הארץ.

עדות של אמא: בזמן הפרדה לשם בדיקת רופא

ביקשתי להדביק על העריסה את המדבקה הצהובה של “הנקה בלבד”, אני לא אשכח את ההלם שהרגשתי כשחזרתי לקחת אותו אחרי ביקור רופא, וראיתי בקבוק תמ”ל פתוח ומרוקן חלקית בתוך העריסה.

“נתתם לו תמ”ל???? הרי רשום כאן הנקה בלבד!!!”
“ייתכן שהיה בלבול, סליחה”.
“בלבול!?!?!?”
“הוא כנראה היה מאוד רעב ובאמצע בדיקת רופא לא יכולנו לקרוא לך”

עדות של אבא: ליוויתי את תינוקתי בתינוקיה

מלווה באחות, עליתי במעלית אל עבר חדר התינוקות שפתאום נראה כל כך מאיים: שלוש עובדות צוות על בערך 20 תינוקות, רבע מהם צווחים, עובדת אחת יצאה בכלל לאנשהו, מוניטורים מצפצפים את קצב פעימות הלבבות הטריים ומוניטור מקולקל אחד שמצפצף רצוף ואף עובדת לא ניראית עושה סימנים של הולכת להפסיק את העניין. על כל תינוק – גריל כמובן. בהתחלה קיבלתי סחרחורת קלה, רציתי נורא לראות את בת זוגתי אבל ידעתי שלמרות המצב אליו נקלענו עדיין יש תוכנית לידה ויש דברים שאפשר ליישם מתוכה. בהיעדר אמא, רק אני יכול לעשות את הדברים.

הושטתי את ידיי אל הקטנה, דחפתי את אצבעותיי המורות בשני הצדדים אל קמיצותיה בעוד ששאר אמותיי נצמדו אל דפנות גופה של בתי הבכורה. הרגשתי את חום גופה והיא הרגישה שהיא בידיים בטוחות אצל אבא.

עמדתי ככה אולי חצי שעה מחכה שכבר מישהי תגיע ותתחיל את הטיפולים. כל הטפולים, הזריקות, לקיחות דגימות הדם, הכל תוך כדי שידיי עוטפות אותה. הרגשתי שזה עזר, ברור, אחרת היא היתה בוכה. נראה לי.
יניב נבון, 8/16.