התינוקיה

הרגע לו חיכית, ייחלת, התכוננת והתרגשת ממנו כל כך, קרב מאוד או שכבר הגיע- התינוק שלך נולד! עד לפני מספר רגעים הוא היה מוגן בתוך הרחם, ועכשיו הגיח לעולם הגדול.

הסטנדרט בבתי החולים בישראל הוא שכמה זמן לאחר הלידה תינוקך יעבור לתינוקיה בלעדיך. למה? אנחנו לא באמת יודעות.

אנחנו יודעות שיש אפשרות שזה לא יטיב איתך, יש הרבה מחקרים ועדויות שמראים שההפרדה הזו לא משפרת את המנוחה, את ההחלמה ואת ההרגשה של האמהות. היא גם עלולה להשפיע על ההנקה והרגשת הביטחון שלך כאמא. ממש כך.

ואנחנו יודעות שהשהות בתינוקיה לא תועיל לתינוקך, מחקרים ועדויות מראים שעלולות להיות השפעות לא טובות על המדדים ויכולת ההנקה של התינוקות שנשארים ללא מבוגר צמוד אליהם עם אחות אחת על יותר מעשרה תינוקות.

אנחנו גם יודעות שזה לא טוב למערכת, כי רוב בתי החולים במערב עברו לעבוד בשיטת אפס הפרדה בעיקר משיקולי בריאות הציבור שמשליכה על הכלכלה. בישראל המערכת נמצאת עדיין בתהליך של שינוי.

יש לך אפשרות להשפיע ולהביא לשינוי, להפעיל לחץ גם מצידך על משרד הבריאות ובתי החולים לשפר את המצב בתינוקיות ע”י הוספת כח אדם. קראי על כך בהמשך, בנתיים, עד שהמערכת לא תשתנה, זה התפקיד שלנו ללמוד ולהבין הכל. בשבילנו ובשביל התינוקות שלנו.

קיסרי ואפס הפרדה

מחקרים

הזכויות שלכם

גורמים להפרדה

התינוקיה

ואם בחרת להשאיר את תינוקך בתינוקיה

היי זמינה:
לתינוקות יונקים אין שעות הנקה קבועות, הם יכולים להיות רעבים גם פעם בשעה, בעיקר בלילה השני, במידה ובחרת הזנה מחלב אם בלבד, היי זמינה!, שכן ברוב התינוקיות כשהצוות מתקשר כדי שתבואי להאכלה, זה כבר כשהתינוק שלך רעב כחצי שעה ובוכה כבר לא מעט זמן.

מוצץ:
רוב הסיכויים שתינוק שיימצא זמן רב לבד בתינוקיה, יבכה ויצטרך נחמה, לצוות בתינוקיה לרוב אין זמן לנחם תינוקות, ולכן מוצץ יכול לסייע לתינוק במצב כזה, הוא גם יכול לסייע לו בזמן הטיפולים השונים, כגון בעת החלפת טיטול והלבשה.
אנחנו יודעות שמקובל להמליץ לא לתת מוצץ לתינוקות עד להתבססות ההנקה, אבל אם תינוקך בתינוקיה, ואת לא מרשה לתת לו מוצץ, את משאירה את הצוות חסר אונים.
מה שבעיקר יכול להפריע להנקה בשימוש במוצץ, זה שימוש רב מיידי לאורך היום, ובכך דחיית הנקות, ובכל זאת ייתכנו פעמים שמציצת מוצץ תשבש את ההנקה.

סימני רעב

Play Video

אימהות רבות שהשאירו את התינוק שלהן בתינוקיה בעבר, אומרות שהצוות הנפלא דאג לקרוא להן בכל פעם כשהתינוק שלהן בכה.

הבעיה היא שבכי זה הסימן האחרון שתינוקך ייתן לכך שהוא רעב.

לפני הבכי – ממש כמו שרואים בסרטון, הוא יתחיל למצוץ את הידיים, לעשות קולות מציצה עם הפה, לנוע בחוסר נוחות. כל הסימנים האלה יראו שהוא מוכן לגמרי לארוחה הבאה, הקיבה הפיצית שלו התרוקנה לגמרי מחלב.

.

גם אם האחיות בתינוקיה יהיו הכי מקסימות ויעילות בעולם, אין מצב שהן ישימו לב לסימנים האלו, מכיוון שיתכן שהרבה תינוקות שם יבכו ביחד..
הן עלולות גם לפספס רבע שעה אח”כ כשהתינוק יתחיל לייבב בשקט, וגם רבע שעה אח”כ כשהוא כבר ממש יבכה. אחרי רבע שעה של בכי בערך הן ישימו לב, או יתפנו להתקשר אליך. ועד שאת תגיעי. הוא כבר יהיה רעב בערך שעה, מאוד יכול להיות שהוא כבר יתייאש ויפסיק לבכות, כדי לשמר אנרגיה, החוקרים קראו למצב הזה “כיבוי”.

עדות אב ששהה בתינוקיה:

“התינוקיה הייתה עמוסה בטירוף, ילדים צורחים בכל מקום ואחות אחת חביבה שלא עומדת בעומס. מנסה לצלצל להורים כדי שיבואו להאכיל את הקטנים ואין לה מענה טלפוני, והקטנים פשוט ממשיכים לצרוח בעריסות שלהם.

לדעתי זה נובע מחוסר ידע שמותר ורצוי להישאר עם התינוק שלכם. מודה שנשבר לי הלב בכל פעם שעברתי ליד התינוקיה ושמעתי את הבכי חסר האונים שבוקע מכל העריסות. אני לא שופט שום אימא שלא נמצאת במצב פיזי לטפל בילד שלה, נראה לי שבמקרים כאלו מגיע לה שיישאר איתה מלווה וידאג גם לה וגם לתינוק”.

עדות של אם מהתינוקיה:

אחר כך הפרדה

“בלילות כדי לא להפריע לשותפות לחדר נכנסתי לתינוקיה כדי להניק, ותינוקות שם בוכים וצווחים, בחמש בבוקר נראה לי שכל התינוקות בכו, יותר מרבע שעה יותר מעשרים דקות, ישנתי מול התינוקיה, לא היה רגע של שקט משם, כל הזמן תינוקות צווחים לפעמים מרעב, לפעמים גרפס, לפעמים סתם צריכים מישהו שיניח עליהם את היד. זוועות!!! לא מבינה איך אפשר!”.

תמונת המצב בתינוקיה

השוואת התינוקיות בישראל

יצרנו עבורך השוואה לגבי המצב בתינוקיות בין בתי החולים בישראל.

סקר האחיות הבכירות

בחודש מאי 21 הועבר אלינו מכתב שנשלח למשרד הבריאות ע”י הפורום הארצי למתאמות הנקה בבתי החולים, הן העבירו שאלון בקרב אחראיות מחלקה או אחיות ותיקות בתפקידים בכירים ביותר באגף אם ילוד מ-22 בתי חולים (מתוך 25). התוצאות קשות לתפיסה.

ברוב התינוקיות בישראל אשת צוות אחת אחראית על בין 15 ל-25 תינוקות

התגלית הזאת אינה חדשה כלל עבור כל העובדים/ות במחלקות התינוקיה וחלק מהיולדות. יש הורים שעבורם זו תגלית.
המשפט שהאחיות אומרות הרבה פעמים ליולדת הוא: “את צריכה לנוח, תשאירי אותו כאן ואנחנו נטפל בו, נקרא לך כשהוא יבכה”. העבודה שלהן היא לטפל בתינוקות בזמן שהאמהות נחות, כך הן התרגלו במשך עשרות שנים. אמא נחה, תינוק הולך עם האחות לתינוקיה.

מתוך כבוד למקום עבודתן ורצון שהאם תרגיש בנוח, רובן לעולם לא יגידו לאמא –
“כדאי שתדעי שיש לנו בתינוקיה אחות אחת שאחראית לטיפול בכ-12 תינוקות. בלילות לפעמים על יותר. דעי כי לאחות הזו לא יהיה זמן להרגיע את תינוקך כשיבכה, היא בקושי תספיק להתקשר אליך אם תבקשי, וגם אם כן, סביר שזה יקרה אחרי שבכה כבר זמן רב”
או
“תזכרי בבקשה שבכי זה סימן מאוחר מאוד לבקשה לאוכל… את הסימנים הראשונים אחות התינוקיה לא תראה, כי הם שקטים”.

ברוב הסיורים בבית החולים לא תשמעי תיאורים מדויקים של המצב בתינוקיה, ובפרסומים השונים בתקשורת תמיד מצולמת תינוקיה עם תינוקות חמודים וישנים. נוצרה כאן מעין הסתרה של המצב. לכן לחלק מההורים זו כן תהיה תגלית.

יש הורים שזו לא הלידה הראשונה שלהם ובכל זאת לא יודעים זאת. כשעוברים ליד התינוקיה או נכנסים לרגע בשעות הטיפולים השונות, אפשר לשמוע בכי וזעקות ולחזות במראות קורעי לב. אם הם לא עברו לידה, לא שהו זמן רב בתינוקיה ורק באו לאסוף את התינוק שלהם בסוף הטיפולים, ייתכן שהתינוקיה נראית להם מקום רגוע.
כמובן שיש הורים רבים שמודעים למצב ובכל זאת בוחרים להשאיר את התינוק בתינוקיה ואף מתלוננים כשהאחיות קוראות להם או מביאות את התינוק אליהם.

לנו חשוב להציג את המצב כמו שהוא. אנחנו יודעות שלהורים שכבר השאירו את התינוק שלהם בתינוקיה המידע עלול להכאיב ומתנצלות על כך. זו המציאות היומיומית של אלפי תינוקות בתינוקיות ברחבי הארץ בימים הראשונים לחייהם. חשוב לנו שתדעו את האמת ותעשו בחירה על בסיס ידע.

ע"פ התשובות שהתקבלו ברוב התינוקיות ברוב הזמן ישנם יילודים בוכים
כתוצאה מבכי ללא מענה התינוקות בתינוקיה חווים גם את הדברים הבאים –
  • השתנקות
  • צרחות
  • רעד
  • צרידות עד איבוד קול
  • כחלון וחנק
  • פליטות (בהרבה מקרים לצוות אין זמן לנקות את התינוק)
  • הפסקות נשימה
  • ניתן גם לראות שכתוצאה מהעומס, ברוב התינוקיות בישראל עובדים בשיטת הסרט הנע בטיפול בתינוקות, ולא ע"פ צרכי התינוקות, כך תינוקות מואכלים לא כאשר הם רעבים או כאשר הם רעבים מאד, ולעיתים מתבססים בצרכיהם מבלי שיוחלף החיתול בזמן קצר

    רק ההורים שבוחרים להישאר עם התינוק שלהם ללא הפרדה רואים את כל מה שמתרחש בתינוקיה, בזמן שממתינים לטיפול בתינוק שלהם. כך הם נחשפים למה שקורה בתינוקיות, כותבים לנו תיאורים עצובים מאוד, וגם שולחים לנו סרטונים.

    חשוב להגיד, הנהלים והתקנים משתנים כמובן מבית חולים לבית חולים, וכך גם רמות העומס בתינוקיות ברחבי הארץ אינן אחידות. לפעמים כח האדם מספיק כדי לתת מענה לתינוקות בתינוקיה, אבל הרבה מאוד פעמים – ממש לא. אין לנו ספק שהאחיות והצוות עובדות מתוך תחושת שליחות וללא שום כוונה רעה. ובאותה המידה אין לנו ספק שטיפול אחת על אחד, או שניים (אבא ואמא) על אחד, הוא טוב ועדיף בהרבה.

    כשהתינוק שלכם יגדל ותחפשו לו משפחתון או גן, יחס כזה של מטפלות-ילדים ייראה לכם לא הגיוני.