ניתוח קיסרי באפס הפרדה
רצינו לספר לך, לכם, שיש דרך אחרת ללדת בניתוח קיסרי – ניתוח קיסרי באפס הפרדה. כך שגם אם הלידה צריכה להיות בניתוח קיסרי, לא תהיה הפרדה בינך לבין תינוקך. לא מיד לאחר יציאתו ולא לאורך כל האשפוז. זה דורש התאמות מבית החולים, אבל זה אפשרי! מאות ניתוחים כאלה התקיימו ומתקיימים במספר בתי חולים בארץ.
לא הצצה ונשיקה חטופה לאימא שנשארת לבדה עד לסיום הניתוח, אלא עור לעור והנקה ראשונה עוד בחדר הניתוח, בזמן שהרופאים מסיימים את עבודתם. לא התאוששות ארוכה לבד בזמן שהתינוקי עם אבא בתינוקיה, אלא התאוששות משותפת ומעבר יחד למחלקה עד לסיום האשפוז.
זה קורה, זה אפשרי, וגם הניתוח הקיסרי שלך יכול להיות כזה, תוכלי לבדוק כאן באילו בתי חולים זה מתאפשר.
שאלות שכדאי לשאול לפני ניתוח אלקטיבי, ולפני לידה רגילה לגבי קיסרי חירום.
• איפה חדר הניתוח?
• איפה התינוקיה ומה המרחק ביניהם?
• מה קורה בהתאוששות? איפה היא תתרחש? בהתאוששות כללית עם חולים מכל בית החולים? בהתאוששות של מחלקת יולדות? בחדר לידה?
• מי הולך לאן ועם מי?
• מה התהליך באותו יום?
• מה קורה מיד לאחר הניתוח?
• האם כתוב שאני באפס הפרדה?
• איזה הרדמה אקבל
• איזה משככי כאבים ניתן לקבל?
• כמה זמן לאחר הניתוח ניתן לקום מהמיטה?
• שם של איש קשר אם יש בעיות
טיפים
- מהרגע שנקבע לך תור לניתוח, לברר ולוודא שמדובר בקיסרי באפס הפרדה, לשאול כמה פעמים וכמה אנשי צוות שונים שתפגשי כדי לתזכר ולרדת לפרטים כדי לוודא שמדברים “באותה שפה” ויש תיאום ציפיות לגבי מה שיקרה בניתוח. חשוב לא להסתפק בכותרת “אפס הפרדה” כי מנסיוננו, בתי חולים שונים מפרשים את המושג אחרת..
- לשאול כל שאלה שיש לך, בלי להתבייש!
- יש בתי חולים שבהם נדרשת הדרכה מקדימה לקיסרי באפס הפרדה, בידקי אם את בבית חולים כזה וודאו שאתן והמלווים עוברים את ההדרכה.
- מומלץ ליצור יחס אישי עם אנשי הצוות שיש לכם אינטראקציה איתם. זיכרו, זהו יום חשוב עבורכן, יום הלידה של התינוק והם שותפים לו. כדאי לנסות לזכור את השמות של כולם: המיילדת, אחות היולדות, כל אחות או רופא שפוגשים בדרך, המרדים, אפילו הסניטר. זה יפחית לכן את תחושת הניכור ויסייע לכן לגייס אותם לבקשות מיוחדות למשל – להכניס מצלמה, להתיר ידיים קשורות וכן הלאה.
- אנו ממליצות שהמלווה י/תבוא עם חולצה מכופתרת, כך אין צורך להוריד את החולצה בשביל עור לעור, אלא רק לפתוח את הכפתורים. ניתן גם להיעזר בחולצה עם ריח האם, זה יכול לסייע לתינוק להרגע.
- חשוב מאוד בכלל באפס הפרדה ובמיוחד לאחר קיסרי להיעזר במלווה:
התנועתיות מוגבלת במיוחד בהתחלה ויתכן שתסבלי מכאבים. קשה עד בלתי אפשרי לא להפרד מהתינוק ללא עזרה. מלווה יוכל לסייע לך בטיפול בתינוק, בהבאתו אלייך, וגם בטיפול בך. בעניין זה כדאי לחשוב “מחוץ לקופסה” אם בן הזוג לא יכול אפשר לבקש מבת משפחה (אמא, אחות, דודה וכו’), חברה טובה וכן יש דולות פוסט פארטום ואחיות לילה שניתן לשכור בתשלום. - עבור אחות / מטפלת פרטית בתשלום הקופות מחזירות סביב ה-500 ש”ח ליום (בהתאם לסוג הביטוח) (פרט למאוחדת שהחריגו ניתוחים קיסריים). עלות של אחות פרטית נעה סביב ה200 ש”ח לשעה. ביטוחים פרטיים לעיתים מחזירים סכום יומי מעט יותר גבוה. מדובר על החזר לאחות אחרי ניתוח, בלי קשר לסל של הריון ולידה.
- יולדת לפני קיסרי שאלה בקבוצה: “עד כמה קשה אפס הפרדה והאם כדאי ביות מלא כדי שאוכל לנוח?”, תוכלי לקרוא כאן את התשובות שקיבלה.