ניתוח קיסרי באפס הפרדה
רצינו לספר לך, לכם, שיש דרך אחרת ללדת בניתוח קיסרי – ניתוח קיסרי באפס הפרדה. כך שגם אם הלידה צריכה להיות בניתוח קיסרי, לא תהיה הפרדה בינך לבין תינוקך. לא מיד לאחר יציאתו ולא לאורך כל האשפוז. זה דורש התאמות מבית החולים, אבל זה אפשרי! מאות ניתוחים כאלה התקיימו ומתקיימים במספר בתי חולים בארץ.
לא הצצה ונשיקה חטופה לאימא שנשארת לבדה עד לסיום הניתוח, אלא עור לעור והנקה ראשונה עוד בחדר הניתוח, בזמן שהרופאים מסיימים את עבודתם. לא התאוששות ארוכה לבד בזמן שהתינוקי עם אבא בתינוקיה, אלא התאוששות משותפת ומעבר יחד למחלקה עד לסיום האשפוז.
זה קורה, זה אפשרי, וגם הניתוח הקיסרי שלך יכול להיות כזה, תוכלי לבדוק כאן באילו בתי חולים זה מתאפשר.
מבהירים לבית החולים, שאם הוא לא יכול לספק את הדרישות האלו,
את תבחרי ללדת
בבית חולים אחר.
זיכרי, בתי החולים מקבלים כסף עבור כל יולדת, את יקרה להם.
כשהניתוח מתעכב
אחד המצבים המתסכלים ששמענו עליהם לא מעט בעדויות, הוא המצב שנכנסים עוד ועוד ניתוחי חירום, והניתוח של האפס הפרדה נדחה ונדחה, עד שעוברת משמרת, ואיתה חולפת השעה שבית החולים מאפשר ליישם אפס הפרדה, כי הצוות יותר מצומצם במשמרת השנייה.
מה שיכול לעזור, במידה ואת מגיעה למצב כזה, הוא בטרם נגמרת המשמרת, כבר כשאת רואה שיש עיכוב, לדבר עם מנהלת חדר הלידה ולהסביר שביקשת אפס הפרדה, היא תוכל להקפיץ מיילדת מהבית.
ההגדרות השונות
במהלך הבירורים שלכם, תתקלו בהגדרות שונות לנושא בכל בית חולים. קיסרי טבעי, קיסרי מחוברות הורית, קיסרי ידידותי.
אלו הן הגדרות שיווקיות בלבד!
ההגדרות האלה נעות על הסקאלה שבין הפרדה מרגע הניתוח, ועד לאפס הפרדה.
יש מקומות בהם התינוק יונח עלייך לכמה דקות וזהו, יש מקומות בהם תשהו ביחד כל הניתוח, ללא הנקה, יש כאלה שגם עם הנקה, אך לאחר הניתוח הפרדה בהתאוששות, ויש כאלה בהם תוכלי לשהות גם מעט זמן עם התינוק בחדר ההתאוששות, אך זה יהיה מותנה בכל מיני תנאים.
אנחנו מעריכות את המאמצים שנעשים בבתי החולים השונים לביצוע כל אלה,
אך אין פה מענה שלם לצורך האמיתי.
הפרקטיקה בעולם שמתבססת על מחקרים רבים היא כי דרך הפעולה הנכונה והטובה ביותר לאחר הלידה -לתינוק ולאם, גם ובמיוחד לאחר ניתוח קיסרי – היא להישאר ביחד עור לעור. זה נכון במיוחד לאחר לידה קיסרית, עבור תינוק שלא חווה את הכניסה לעולם בלידה וגינלית, ועבור אם כאובה שמתאוששת מניתוח – דווקא הם צריכים אחד את השני.
לכן חשוב להדגיש:
רק בית חולים שלא מפריד בין אמא ותינוק במהלך כל הניתוח וכל ההתאוששות – מאפשר קיסרי באפס הפרדה.
הרדמה עם מורפין אפידורלי
ממידע שקיבלנו מרופאים מרדימים עולה כי הדרך המיטבית להרדמה במהלך הניתוח היא של מורפין אפידורלי, שישפיע גם לאחר הניתוח במקום לקבל אלחוש פומי שמגיע לחלב.
עדות של אם מניתוח באיכילוב: “קיבלתי אפידורל שנאמר לי עליו כך: זה משהו חדש. הזריקה עדינה יותר (גם המחט דקה יותר). זה מעורבב עם כמות של מורפיום שמאפשרת התאוששות מהירה מאוד והרגשה טובה ל-24 שעות. לפני כן שמים אלחוש כלשהו כך שזה גם לא כאב בכלל בהזרקה. ובאמת, באורח פלא קמתי מהמיטה לאחר מס שעות והתרוצצתי בבית החולים, לאחר 24 שעות פג הקסם… ואז התחלתי לבקש משככי כאבים!”
איך מגיעות לניתוח קיסרי באפס הפרדה?
כאן תוכלי לבדוק באילו בתי חולים זה מתאפשר בארץ.
בית החולים המועדף עליי אינו מבצע ניתוחים באפס הפרדה. מה אפשר לעשות?
אם בתי החולים שמנתחים באפס הפרדה אינם זמינים עבורך, תוכלי לפעול לכך שגם בבית החולים הקרוב אליך האופציה הזו תהיה קיימת. כך זה התחיל במקומות אחרים: יולדת שפנתה וביקשה פגישה, הגיעה עם רשימת הבקשות, ויצרה עבורה ועבור הבאות אחריה מציאות חדשה. במידה והצוות יעלה קשיים לוגיסטיים ואחרים בביצוע ניתוח שכזה, אנו ממליצות להעלות פוסט בקבוצת הפייסבוק שלנו בעניין, בשנים האחרונות הצטבר מידע רב ופתרונות שונים לגבי האופן שניתן ליישם ניתוחים כאלה. אין צורך להמציא את הגלגל מחדש.
תוכלי להעביר לבית החולים את המדריך שלנו לקיסרי באפס הפרדה:
***כל ההמלצות שלעיל רלוונטיות אך ורק במידה והכל תקין במהלך הניתוח ואין שום אירועים חריגים. במידה שיש צורך רפואי, בריאותי, להתנהל אחרת עם היילוד שלכם, הרי שצורך זה גובר על הרצון באפס הפרדה.***.
מה לבקש מבית החולים כדי לעבור ניתוח קיסרי באפס הפרדה?
בהכנה לניתוח אבקש ש:
- מדבקות האק”ג ימוקמו בגב או לצידי גופי ולא באזור החזה.
- לחץ הדם והסטורציה ימדדו ברגל במקום ביד.
- העירוי הפריפרי ימוקם שלא במפרק היד ולא ביד הדומיננטית שלי, כדי שתהיה פנויה לחבק.
- הוילון ימוקם מתחת לחזה שלי, ולא בגובה הצוואר, כדי שאוכל לשהות עם התינוק בעור לעור ולהניק אם ארצה ויתאפשר.
- הוילון יונמך בזמן יציאת התינוק כדי שאוכל לראות את יציאתו מהרחם במידה וארצה זאת (יש בתי חולים שיש להם וילון שקוף במקום).
- ההרדמה תהיה חלקית, ורק בחוסר ברירה הרדמה כללית.
במהלך הניתוח אבקש ש:
- לאחר שההרדמה תשפיע, ישחררו לי את הידיים מהקשירה (אם נקשרו) כדי שאוכל להחזיק את התינוק.
- איש צוות יסביר לי בכל שלב מה נעשה.
- התינוק יישלף החוצה בעדינות האפשרית ביותר בהתאם לתנאי הניתוח, אעדיף שרק ראשו ישלף, וימתינו עד שהוא יצא החוצה.
- הוילון יונמך בזמן יציאת התינוק כדי שאוכל לראות את יציאתו מהרחם במידה וארצה זאת.
- לאחר יציאת התינוק לא יחתכו או ישימו קליפס על חבל הטבור.
- אם חבל הטבור מספיק ארוך, התינוק יועבר אלי מיד לעור לעור, ויכסו את שנינו. ארצה שהמלווה שלי י/תחתוך את חבל הטבור לאחר ההשהייה, בזמן שהתינוק עלי בעור לעור.
- אם חבל הטבור לא מספיק ארוך הוא יונח על רגליי או בטני או יעורסל בגובה נמוך ע”י המנתח.
- מכיוון שהוא יהיה בגובה השיליה, הדם יוכל לזרום מהשיליה אליו ביתר יעילות. לחילופין, תבוצע חליבת חבל הטבור. פרקטיקה שמטרתה לחסוך בזמן, אך ארגון ה-AAP הצהיר שאין על זה מספיק מחקר ומחקרים הראו שהפרטיקה אינה מומלצת עבור פגים.
- אם חבל הטבור יהיה קצר הוא יעבור אלי לאחר סיום ההשהייה וחיתוך חבל הטבור
- פתרונות שמבוצעים בבתי חולים שונים לשמירה על חום גופו של התינוק בחדר הניתוח הקר – כיסוי התינוק בשמיכה או סדין שחוממו מראש, הגברת הטמפרטורה בחדר הניתוח, שימוש במפזר אויר חם, מיקום גרילר נייד מעל התינוק.
- המיילדת תסייע לתינוק לינוק.
- בסיום הניתוח והתפירה, התינוק יישאר עלי בדרך להתאוששות, או יועבר לאביו בזמן שאני עוברת למיטה, ויוחזר עלי, או יהיה עליו בעור לעור בדרך לחדר ההתאוששות, כשאבא אוחז פריט לבוש שלי שלבשתי יום קודם כך שיהיה עם הריח שלי.
- בסיום הניתוח, לא יינתן לי טשטוש כפי שנהוג בניתוחים רגילים משום שאני רוצה להיות ערנית לשהייה עם התינוק שלי. המורפיום שינתן לי עם ההרדמה האפידורלית ישכך את כאבי ליממה, לכן לא אהיה זקוקה לטשטוש או משכך כאבים נוסף בשלב ההתאוששות.
בהתאוששות אבקש ש:
- נכנס יחד לחדר התאוששות בו ניתן לשהות משך כל זמן ההתאוששות עם התינוק והמלווה. בבתי חולים שונים מצאו פתרונות שונים לצורך התאוששות משותפת – בחדר לידה, בחדר התאוששות יעודי במחלקת יולדות או בחדר התאוששות נפרד ליולדות בקיסרי באפס הפרדה, וכן התאוששות בחדר התאוששות כללי של מחלקת נשים, עם או בלי פרגוד חוצץ.
- במידה ויש צורך בביצוע בדיקות לתינוק, אשמח שאחות תינוקיה תגיע להתאוששות לבצען, או שנבצע אותם ביחד לאחר ההתאוששות.
- בדיקת רופא תבוצע בהתאוששות במידת האפשר, או ביחד לאחר ההתאוששות.
- אבקש להיעזר במשככי כאבים שאינם גורמים לטשטוש כדי שגם בהתאוששות אוכל להיות ערנית עם התינוק שלי, וכאלה שאפשר להניק איתם, אני רוצה להניק כבר בניתוח וגם לאחריו.
- היות שהנקה יכולה להיות מאתגרת יותר לאחר ניתוח קיסרי אלקטיבי, אשמח שיועצת הנקה תגיע להתאוששות לסייע לי במידה ואבחר להניק.
- בסיום ההתאוששות, נעבור כולנו ביחד, כאשר התינוק נמצא עלי או מוחזק ע”י אביו בעור לעור, למחלקה.
במהלך האשפוז במחלקה
- אשהה באפס הפרדה וכל הבדיקות הנוספות שצריך לעשות יעשו רק בנוכחותי ונוכחות המלווה שלי.
- במידה ולא ניתן היה לבצע את בדיקת הרופא ובדיקות נוספות בהתאוששות או במחלקת יולדות, הן יבוצעו לאחר שאתאושש ואוכל להגיע לתינוקיה.
- מלווה יוכל להישאר איתי כל העת על מנת לסייע לי בטיפול בתינוק, אם יש חדר עם כורסא נפתחת למלווה נשמח לשהות בו.