שיכוך כאבים לתינוקך

במהלך השהות בבית החולים תינוקך יידקר לצורך חיסון, מתן ויטמין ובדיקות דם שונות. מחקרים הראו כי תינוקות מרגישים כאב מרגע הלידה.
והפתרונות להקלה על הכאב הם טבעיים ביותר, כאלה שכל אדם בוגר יכול לספק.מגע עור לעור, הנקה, מתן חלב אם, מתן מי סוכר, מגע הדוק. כאשר אנו ההורים מורחקים מהתינוקיה ומהתינוקות שלנו בזמן שהם חווים כאב, פשוט כואב להם יותר. הפתרונות האלו צריכים וחייבים להיכנס לנוהל של טיפול ביילודים! עד שזה יקרה, אנחנו ההורים צריכים לדרוש להשתמש בהם על ילדינו הרכים שרק נולדו.

יילודים מרגישים כאב

בעבר היה מקובל לחשוב שיילודים ופגים לא מרגישים כאב, ולכן לא צריך להתייחס לסוגית הכאב בזמן שמטפלים בהם. לאורך השנים בוצעו מחקרים רבים בנושא כאב אצל יילודים, כאשר החוקרים מחפשים עוד ועוד דרכים לאבחן ולכמת את הכאב, וכן מחפשים עוד ועוד דרכים להפחית אותו.
הכנו פרוטוקול לשיכוך כאבים לשימוש בתי החולים בישראל. הפרוטוקול מבוסס על מחקרים, המלצות של מומחים ללקיחת דם ודיווחים של אנשי צוות בחו”ל, מה ניתן לעשות תוך כדי בדיקת דם כדי להקל על הכאב של התינוקות.

האם שימוש בפרוטוקול מתאפשר באמת בבתי החולים בישראל?

באופן מפתיע בחלק מבתי חולים בישראל, לא מתירים לאימא להניק את תינוקה ואף להחזיקו על הידיים בעת החיסונים והבדיקות. לעתים אף קובעים חד משמעית – או שאתם מניחים אותו בעריסה או שאנחנו לא מבצעים את הבדיקות!

למה? הידעת שמשרד הבריאות דוגל בנוהל זה וארגון הרופאים האמריקאי מתעקש עליו? אז מהי הסיבה שבחלק מבתי החולים בישראל יש התעקשות הפוכה?

על בתי החולים לשנות את ההתנהלות שלהם גם בנקודה הזו, ועד אז – תאלצי להתעקש.

פרוטוקול שיכוך כאבים לתינוקות

מציצה

לשים אצבע בפה התינוק

3

ניתן לעשות זאת עם יד נקייה או מכוסה בכפפה, מוצץ או מזרק, כדאי לטפטף חלב אם או מי סוכר על האצבע או לתוך פה התינוק לפני או תוך כדי המציצה.

עור לעור

החזקה של תינוקך בעור לעור

2

מגע עור לעור גורם להפרשת אוקסיטוצין בגוף, האוקסיטוצין משכך כאבים. מומלץ להתחיל במגע עור לעור כחצי שעה לפני הבדיקה המכאיבה.

הנקה

הנקה במהלך הבדיקה

1

שימי לב: יש להתחיל להניק מס’ דקות לפני הדקירה, כך שכבר תהיה לתינוקך זרימת קולוסטרום טובה שתסיח את דעתו מהכאב.

ריח מוכר

להניח ליד אף התינוק בד עם ריח שלך

6

ריח מוכר, הריח של אמא, או אפילו ריח אחר שהונח לידו בשעות האחרונות, נמצא כמשכך כאבים לתינוקות.

חימום

חימום כף הרגל של תינוקך לכמה דקות לפני הבדיקה

5

כך הדם יזרום יותר טוב, ניתן לחמם עם מים חמימים, כרית חימום, חיתול בד רטוב במים חמים או אפילו היד של המלווה.

החזקה במאונך

הרמה אנכית של תינוקך

4

כך הדם יזרום למטה, לכיוון כף הרגל, ולאחר הדקירה יטפטף החוצה ביתר קלות, מאשר כאשר תינוקך ישכב.

החלפת דוקרן

וודאי שימוש בדוקרן דק וקצר (כמו של סוכר)

9

לבורנטית מספרת כי פיתחה שיטה שבה לקיחת הדם לא כואבת לתינוק כלל., עם הדוקרן הדק היא לא נכנסת עמוק, וממתינה לזרימת הדם, בלי סחיטות של העקב.

הרגעה

הרגעה של תינוקך

8

הרגיעי מיד אחרי הבדיקה, בהנקה / בחיבוק / בדיבור רגוע, כל דרך שתעזור.

נחמה

נחמי את תינוקך

7

החזיקי את ידו, דברי אליו. גם אם ימשיך לבכות, לפחות את תהיי לידו תוך כדי.

ממה הצוות חושש?

אספנו כאן את הגורמים בגינם יש נשות צוות שמעדיפות לקחת דם/לחסן כשהתינוק על משטח (ולא בידיים/יונק):
1. חשש שהאמא תזוז ולא תהיה יציבה כיוון שהיא אחרי לידה.
2. חוסר הנוחות לאחות וכאב הגב.
מענה אפשרי:
אפשר להציע לאחות לעשות זאת כשהאמא שוכבת במיטה הגבוהה והתינוק מונח עליה.

3. בחיסון, מדובר על זריקה לשריר, ולכן צריך יותר דיוק בדקירה ובהזרקה.
מענה אפשרי:
להציע שאחות שמיומנת בפרקטיקה הזו תבצע זאת.

4. חשש ואזהרה מפני השתנקות של התינוק מהחלב, רתיעה מהכאב וקישור של התינוק בין הנקה וכאב בהמשך.
מענה אפשרי:
הנקה תוך כדי חיסון היא פרקטיקה שמוצעת על ידי משרד הבריאות וה-AAP ולכן ניתן להניח שנבדקה ונמצאה כבטוחה. גם בקבוצה שלנו יש המון עדויות תומכות, גם של אחיות שמבצעות את החיסונים כך.

כאן תוכלו לראות איך משלבים את המציצה עם עור לעור בשיכוך כאבים לפג במשקל 900 ג' (טריגר - רואים כף רגל זערורית), הפגיה באסף הרופא.

בדיקות דם רבות

לצערנו יש תינוקות שצריכים לעבור בדיקות דם כל כמה שעות.
1. מחקר מצא כי השילוב של עור לעור והנקה הוא המומלץ ביותר לשיכוך כאבים, אחריו עור לעור ומי סוכר ולבסוף עור לעור לבד.
2. מחקרים מראים כי הבדיקה פחות מכאיבה, נדרשת לפחות דקירות, ולוקחת פחות זמן כאשר לוקח הדם הוא עם המון ניסיון וביצע את הבדיקה מאות פעמים בעבר.
3. לקיחת דם דרך הוריד, ע”י מישהו שבקיא בכך, פחות מכאיבה לתינוקות מאשר דקירת העקב, ונדרשת לפחות זמן ופחות דקירות!
4. ידוע לנו כי כל הבקשות האלו יהיו קשות לביצוע לאחיות שלא ביצעו אותן אף פעם בעבר, ולכן הן נדרשות להכשרה והתנסות באפשרויות אלו של לקיחת דמים.

מיומנה של אחות אפס הפרדה

“תינוק שנמצא באפס הפרדה עובר את כל סדרת הבדיקות כמו כולם, ומה שממש בולט לכולנו הוא שכשהוא על אמא הדם זורם יותר טוב, הרגל חמה ולתינוק הרבה פחות כואב.
כשאני צריכה לקחת דם מתינוק, אני מודיעה לאמא מראש: אם את רוצה להניק תוך כדי הבדיקה, תתחילי להניק אותו ואבוא עוד כמה דקות, ורואים ממש שינוי שאי אפשר לתאר אותו, רק מי שלקחה דם בשתי הדרכים יכולה להבין.
לפעמים אני דוקרת את התינוקות פעמיים ושלוש כדי להצליח להוציא דם, ואם הם על אמא יונקים, הם לא בוכים, אולי משמיעים רעש קל.
המון המון אמהות שלא עשו אפס הפרדה בעבר, כשאני לוקחת מתינוקם בדיקת דם תוך כדי הנקה, פשוט מופתעות איך בדיקה שזכורה להן ככואבת וטראומטית הפכה לבדיקה שבה התינוק שלהן לא בוכה בכלל.
גם צוות שעובר שם לשאול משהו מופתע – את עכשיו לוקחת דם? מדהים, זה לא נראה כך”.

מיומנה של אחות אפס הפרדה

“תינוק שנמצא באפס הפרדה עובר את כל סדרת הבדיקות כמו כולם, ומה שממש בולט לכולנו הוא שכשהוא על אמא הדם זורם יותר טוב, הרגל חמה ולתינוק הרבה פחות כואב.
כשאני צריכה לקחת דם מתינוק, אני מודיעה לאמא מראש: אם את רוצה להניק תוך כדי הבדיקה, תתחילי להניק אותו ואבוא עוד כמה דקות, ורואים ממש שינוי שאי אפשר לתאר אותו, רק מי שלקחה דם בשתי הדרכים יכולה להבין.
לפעמים אני דוקרת את התינוקות פעמיים ושלוש כדי להצליח להוציא דם, ואם הם על אמא יונקים, הם לא בוכים, אולי משמיעים רעש קל.
המון המון אמהות שלא עשו אפס הפרדה בעבר, כשאני לוקחת מתינוקם בדיקת דם תוך כדי הנקה, פשוט מופתעות איך בדיקה שזכורה להן ככואבת וטראומטית הפכה לבדיקה שבה התינוק שלהן לא בוכה בכלל.
גם צוות שעובר שם לשאול משהו מופתע – את עכשיו לוקחת דם? מדהים, זה לא נראה כך”.

נוהל משרד הבריאות לשיכוך כאב החיסונים:

“חשוב לאפשר להורה להחזיק את הילד בעת מתן החיסון. המגע של ההורה מרגיע את התינוק”

“הנקה בעת מתן החיסון הוכחה כיעילה בהפחתת כאב. המתיקות בפה, הסחת הדעת על ידי המציצה וחוש המגע והריח של האם, מרגיעים את התינוק”

“בקרב צוות האחיות נמצא כי אימוץ אמצעים להפגת כאב בתינוקות בעת מתן חיסונים לא הקשה על עבודתן”

https://www.health.gov.il/Subjects/vaccines/professional/Pages/lesspain.aspx

היסטוריה, נהלים ומחקרים

כשתינוק בוכה

מחקרים עדכניים מצאו שהמח של התינוק ושל ההורה מחווטים באופן כזה, שהבכי של התינוק מפעיל חלקים רבים במוח של ההורה – חלקים שקשורים לתחושות הישרדות, החלק במוח שמשויך לפחד (האמיגדלה) ועוד.

כמה מהחלקים הללו מופעלים תוך 49 מילישניות מרגע שמיעת הבכי! מהר הרבה יותר מתגובה לבכי של מבוגר.
הבכי מעלה גם את רמת הדופמין במח כדי לעודד עוררות, מוטיבציה ויכולת קבלת ההחלטות – כנראה כדי לסייע להורה לקבל החלטה לגבי סוג הטיפול הנדרש לתינוק כרגע, ולעודד את הרצון לטפל בו

ויש גם השפעות הורמונליות! רמת האוקסיטוצין גם עולה במהירות יחסית, ומביאה לעידוד התחלת זרימת החלב אצל האמהות, וקידום התנהגות הורית

רמת הקורטיזול עולה בקצב איטי יותר כדי לתמוך בתגובות הלחץ הנגרמות משמיעת הבכי, וכדי להכין את ההורה להתנהגות תובענית בהתאם לסיבת הבכי. וכל המערך הזה מופעל רק כי תינוק בכה לידנו.
גם אצל התינוק מופעלים חלקים רבים במוח בזמן פעולת הבכי – בין היתר, בדומה למבוגר, האמיגדלה המשויכת לרגש הפחד.

הקשר הזה, החיווט הזה, הוא בעצם הקשר הראשון והחשוב ביותר לתינוק, החוקרים מניחים שהקשר הראשוני הזה הוא הבסיס להתהוות המנגנונים העצביים האחראים להתפתחות חלק מהמוח.
התעלמות מבכי של תינוק היא פעולה לא טבעית, שהתינוק לא מצפה לחוות. כל הגוף שלנו דורש להתייחס באופן מיידי לבכי של תינוק.

אגב – גם הגוף של האחיות בתינוקיה מגיב כך, רק שאין להן אפשרות להתייחס לבכי, הן פשוט עסוקות מדי

נוהל ארגון ה-AAP

מניעת הכאב אצל יילודים זו המטרה של כל אנשי המקצוע שמטפלים בהם, לא רק מפאת האתיקה הרפואית, אלא גם מכיוון שלכאב חוזר ונשנה אצל יילודים יש השלכות מזיקות.
כל בית חולים צריך לצמצם את כמות הבדיקות המכאיבות למינימום ושתהיה לו תוכנית לטיפול בכאב אצל יילודים, שתכלול רשימת שיטות אפשרויות לשיכוך הכאב, וכן כלים לאבחון וזיהוי רמות הכאב…

יילודים חשופים בתכיפות להליכים כואבים. למעשה, ככל שהם קטנים יותר (משקל, שבוע הריון) כך הם חשופים ליותר הליכים כואבים (דווקא אלו שבסיכון יותר גבוה לעיכוב בהתפתחות הנוירולוגית, הקטנים והחולים, הם אלו שנחשפים ליותר גירויים מכאיבים). למרות שיש פערים גדולים בידע של איך להקל על כאב יילודים, יש כבר כמה שיטות שיכוך כאב שבוססו ונחקרו, והשימוש בהם, למקרים כגון דקירת עקב, לא מתבצע במינון הרצוי.

המניעה וההקלה של הכאב אצל יילודים, בעיקר פגים, חשובות לא רק מהבחינה האתית, אלא גם מכיוון שהחשיפה לגירוי חוזר של כאב בגיל הצעיר עלולה לגרום לסיבוכים קשים בטווח הקרוב והרחוק, כגון חוסר יציבות פיזיולוגית, שינויים בהתפתחות המוח, התפתחות נירולוגית א-נורמלית, תגובה חושית ומערכת העצבים, שעלולים ללוות את הילוד עד לגיל הילדות. המחקרים הראו סימנים מוגברים למתח, וכמות גבוהה שלרדיקלים חופשיים, אפילו אחרי הליכים פשוטים כגון דקירת עקב או הוצאת הסלוטייפ מצנתרי ורידים מרכזיים, אשר יכולים להשפיע על התפיסה העתידית של כאב.

כבר ידועה העובדה שמציצה והחזקה על הידיים עוזרים לשכך כאב אצל יילודים בריאים. ע”פ סקירת 50 מחקרים בנושא, נמצא כי מציצה והחזקה על הידיים בזמן דקירת עקב מפחיתה את הכאב ליילודים, וכן נמצא שמגע עור לעור, עם או בלי סוכרוז, גם כן משכך רמות כאב אצל יילודים ומפחית רמות קורטיזול (הורמון הסטרס).

מחקר מ-2012 הראה כי הנקה תוך כדי דקירת עקב או לקיחת דם מהוריד, הראתה הפחתה משמעותית בבכי וקצב דפיקות הלב, כאשר היא נעשתה בשילוב עם החזקה של האם ונענוע. נמצא כי להנקה, למתן מוצץ / מזרק עם חלב אם ולמתן סוכרוז יש את אותה השפעה מפחיתת כאב.

שיטה נוספת שנמצאה כמשככת כאבים היא גירוי חושי –הסתכלות ודיבור עדין לתינוק בזמן ליטוף / עיסוי הפנים או הגב שלו, ונמצא כי היא יותר יעילה ממתן סוכרוז.

נמצא כי מינון של 0.2-0.5 סוכרוז 24% וכו מתן גלוקוז יעילים בשיכוך כאבים אצל היילוד. מחברי ההצהרה החדשה הביעו חשש כי שימוש מופרז בסוכרוז/גלוקוז ביילודים, עלול להשפיע על התפתחותם הנירולוגית.

קצת היסטוריה ונתונים

כבר לפני יותר מ-20 שנים נבדקה התגובה של יילודים להכנת העקב שלהם ולדקירתו לדגימות דם שגרתיות. נבדקה פעילות הפנים של היילוד – כיווץ עיניים, קמט במצח, הבעת זעף בשפתיים ובאף, ובכי. ובכן, התוצאות היו חד משמעיות – 97% מהיילודים הראו סימני כאב בפנים ובגוף.

לפני כעשר שנים מצאו דרך לזהות כאב אצל יילודים ברמת המוח, השתמשו במכשיר אינפרה אדום לזיהוי חמצון באזור במוח שאחראי על התחושות מאזורים אחרים, וביצעו את הבדיקה בזמן דקירת עקב. הממצאים שוב היו חד משמעיים – מהתינוק הצעיר ביותר שנבדק (שבוע 25) התינוקות מגיבים לכאב ברמה פיזית.

כך שהחוקרים כבר 20 שנה לא חושבים שתינוק בוכה כי הוא צריך לבכות, אלא כי כואב לו, והם עושים כל מאמץ לנסות למצוא את פתרון הקסם לכאב הזה.
הפתרונות שהתגלו הם הטבעיים ביותר ואותם, כל אדם בוגר יכול לספק. לכן, הפתרונות האלו צריכים להיכנס לנוהל של טיפול ביילודים!