צהבת יילודים - טיפול באפס הפרדה

ידעת מה הגורם מס’ 1 להפרדה בין תינוקות להורים לאחר הלידה? צהבת יילודים.
מה עושים? איך נמנעים? איך מצליחים לא להיפרד גם במצב הזה?

יש פתרונות וזה אפשרי להיות ביחד באפס הפרדה.
קראי והתכונני, כי זה יכול לקרות לכל אחת.

מה היא צהבת יילודים?

צהבת יילודים אינה מחלה, אלא תופעה שמתרחשת בזמן שגוף התינוקות מתאקלם לעולם שבחוץ, התופעה הזו מתרחשת אצל 60% מהילודים.
חשוב להבין – אין קשר בין התופעה הזו לבין החיסון נגד צהבת B (הפטיטיס B) שנותנים לתינוקות לאחר הלידה.
ברוב המקרים אין צורך בשום טיפול, התופעה חולפת באופן טבעי, אך מכיוון שבמידה ורמות הצהבת עולות ומגיעות לרמה גבוהה, התופעה עשויה לגרום נזק ארוך טווח – מתבצע מעקב אחר רמת הצהבת בכלל התינוקות.

צהבת יילודים פיזיולוגית מתחילה 24 שעות לאחר הלידה. היא נובעת מעודף טבעי של כדוריות דם אדומות שיש לתינוקות לאחר הלידה. הכדוריות המיותרות מתחילות להתפרק והבילירובין (הצהבת) הוא תוצר של הפירוק שלהן.

צהבת שהיא תוצאה של סוג דם שונה בין ההורים, כשתינוקות שנולדים לאמא עם דם מסוג O הם עצמם עם סוג דם שונה, או כשיש עניין של גורמי Rh – כלומר סוג דם מינוס, יכולה להופיע כבר ביום הלידה והיא נקראת צהבת מוקדמת או המולטית. במקרה כזה מאד חשוב לעקוב אחרי רמת הצהבת כיוון שהערכים שלה יכולים לזנק בפתאומיות. רוב התינוקות האלו יגיעו לטיפול באור כבר ביום הראשון או השני ללידה. הצהבת הזו נוטה להתגבר מתינוק לתינוק (של אותה אמא).

החל מגיל שבוע, תינוקות שנשארים צהובים, נחשבים כבר עם צהבת חלב אם. בחלב יש חומרים מסוימים שעדין לא הצליחו לעמוד על טיבם, שגורמים לכך שרמות הצהבת לא יורדות מהר. במידה והתינוק מתנהג כרגיל, יונק היטב ונותן מספיק צואה – אין צורך לדאוג, רק לעקוב אצל רופא בקהילה. ישנם רופאים שממליצים על הפסקת הנקה להפחתת הבילירובין, הנה הסבר של רופא בנושא הזה.

איך מאבחנים צהבת?

כפי שהסברנו ברוב בתי החולים עושים זאת באמצעות הצמדת מכשיר אל עור התינוק. אמנם למכשיר יש סטייה מסוימת אבל הוא נותן אינדיקציה. קיימת פרקטיקה של בדיקה כפולה או משולשת, וחישוב ממוצע בין התוצאות. התינוק לא מרגיש את הבדיקה.

מחקרים מראים שנעשות יותר מידי בדיקות דם לצהבת, ושאם האחיות יבדקו האם התינוק אוכל מספיק, כחלק מהשיקול האם לקחת בדיקת דם, יחסכו המון בדיקות מיותרות. למידע נוסף עיינו כאן.

שימו לב

לא ניכנס כאן לעומק של כל הסוגים של הצהבת ולגורמים נוספים לתופעה, אלא רק להשפעת הצהבת על אפס הפרדה בבתי החולים בישראל. אם את מעונינת להעמיק בנושא – את מוזמנת לקרוא כאן עוד לגבי גורמי הסיכון, האבחון, המניעה והטיפול כאן וכאן.

למה הפרדה?

צהבת ילודים עלולה לגרום להפרדה כאשר יש צורך בטיפול באור.

רמה גבוהה של צהבת עלולה לגרום לתינוק נזק לטווח ארוך. הטיפול היחיד שעוזר הוא טיפול באור – פוטותרפיה. טיפול זה מאיץ את פירוק הבילירובין ומסייע לפינויו מהגוף. בטיפול באור, התינוק מונח בעריסה או אינקובטור תחת מנורת אור כחולה, עיניו ואיברי מינו מכוסים, כך שבעצם הוא שוכב כמעט ערום, בלי אפשרות לראות, שומע רעשים לא מוכרים, לבד, במשך שעות ולפעמים ימים.

אז מה עושים? אנחנו לא רוצים הפרדה!

ניתן לגלגל את עריסת האור אליכם לחדר, ישנם בתי חולים כמו עין כרם שעושים זאת גם כאשר צריך להאיר בעוצמה של 4 מנורות, וכאלה כמו איכילוב שעד שתי מנורות, ואחרים שרק אם צריך מנורה אחת, ישנם מקומות בהם ניתן אף לכוון את מנורת האור אליכם למיטה ולשכב עם התינוק מתחת לאור. ניתן גם להרים את העריסה עם המנורה למיטה שלכם, או להגביה את המיטה עד למנורה. ישנם בתי חולים שיש להם סדין אור (ביליבלנקט) (לרוב ספורים), שמאפשר להמשיך עם טיפול האור לאור (אמנם בעצמה פחותה) גם כאשר מוציאים את התינוק להנקה. כך שפחות לחוצים להחזיר אותו לעריסה. כנסו לטבלאות ההשוואה מתוך המדריך שלנו כדי לראות מה כל בית חולים מאפשר ודעו להתעקש על הזכויות שלכם בבתי חולים שזה לא הנוהל שלהם.

אם מנורת הפוטו היא כזו ניתן בקלות לכוון אותה אל האם ולא אל העריסה. יש אמהות שהרכיבו משקפי שמש

אם לא הצלחתם או שבבית החולים שבו אתם נמצאים הטיפול באור הוא בתינוקייה – שבו ליד מיטת האור עם התינוק על הידיים וכוונו את המנורה אליכם (זה לא מקובל אבל שווה התעקשות), כך התינוק יקבל מגע שחשוב לו כל כך וגם טיפול.
בכל מקרה, שבו לידו, געו בו, דברו איתו. זה קשה. במיוחד לאישה אחרי לידה אז תעשו משמרות וגייסו עזרה.

יש הבדל בין בתי החולים גם לגבי האפשרות לשהות בתוך התינוקיה ליד התינוק ללא הפסקה, דעו שזו הזכות החוקית שלכןם
. כנסו לטבלאות ההשוואה מתוך המדריך שלנו ללמוד איך מתנהל כל בית חולים כנוהל, כדי לדעת למה להתכונן. יחד עם זאת, חשוב לשים לב לא להוציא את התינוק מהאור יותר מידי, בכדי לא לעכב את הריפוי. כאמור, נדרשות כ-17 שעות מצטברות של שהייה תחת האור ביממה. אמא אחת שיתפה אותנו בכך שהתינוק עבר את טיפול האור לידה בחדר, והיא כל הזמן ריחמה עליו והוציאה אותו מהמיטה ועטפה אותו, ובכך עיכבה בכמה ימים את ירידת הבילירובין.

הפרקטיקה המומלצת ע”י ה-AAP :

בכדי להצליח ליישם את ההמלצות הבינלאומיות להנקה לפי דרישה ועור לעור:

בערכי בילירובין גבוהים – תינוק שוכב על אחד מהוריו / סביו, כאשר סדין אור מונח בין התינוק למבוגר, ומנורת אור מכוונת על התינוק והמבוגר.
מגני עיניים שקופים למבוגר ואטומים לתינוק, ברגעים שרוצים לעשות עור לעור או להניק מוציאים את סדין האור.
בערכי בילירובין נמוכים – ניתן להשתמש רק בסדין אור אחד או שניים.
הטיפול מתבצע בחדר האם, התינוקות מנוטרים כל 6 שעות ע”י אחות. הסיוט האמיתי מתחיל, כשהצהבת לא עוברת אחרי כמה ימים, והגיעה זמנה של היולדת להשתחרר והתינוק צריך להשאר בתינוקיה. גם כאן צריך להיוועץ בטבלאות ההשוואה כי כל בית חולים נוהג אחרת לגבי המשך אשפוז או מקום לינה להורים. המצב כאמור לא תואם את ההמלצות הבינלאומיות לאפס הפרדה לאחר הלידה.

פתרונות אפשריים:
– הארכת השהות של האם בבית החולים
– ארגון מזרן מתנפח / כורסא לאחד ההורים ליד עריסת האור בתינוקייה
– פתרון נוסף שקיבלנו מהורים – להתעקש להתאשפז במחלקת ילדים, ולא בתינוקייה. שם, זכותה של אמא לשהות ליד תינוקה ברורה לחלוטין. יתרה מכך, שם מצפים שהיא תשהה ליד התינוק כל הזמן. החסרונות באלטרנטיבה הזו:
– האחיות במחלקת ילדים פחות מיומנות בלקיחת בדיקות דם לתינוקות כל כך קטנים. אם בחרתם באופציה הזו, תוכלו לבדוק אם אפשר בכל זאת את הבדיקות לבצע בתינוקייה.
– קיים סיכון להידבק שם במחלה אחרת מילד מאושפז. יחד עם זאת, תינוקות רכים בדרך כלל מאושפזים בחדר נפרד.
אם רמת הצהבת אצל התינוק לא מצריכה טיפול באור, רק מעקב, חשוב שתדעו שאפשר גם לבצע את המעקב בבית, מבלי להישאר בבית החולים או לחזור אליו מדי יום/יומיים למעקב. היתרון בכך הוא גדול, כך נחסכת הטרחה בחזרה לבית חולים (לעיתים המעקב הוא במיון ילדים), ניתן לשהות ברוגע בבית, עם יותר הזדמנויות הנקה. מי שמבצעת מעקב כזה היא מרים, אחות שיש לה מכשיר לבדיקת בילירובין, אישור עבודה של משרד הבריאות וניסיון רב (גם אישי) עם תופעת הצהבת.
מרים מקבלת בביתה בירושלים, או נוסעת לביקורי בית בירושלים בלבד, במחיר שווה לכל נפש – 054-8458416

אפשרויות טיפול אלטרנטיביות

קיבלנו הצעות נוספות מהורים עם נסיון לטיפול טבעי בצהבת יילודים בנוסף לטיפול הקונבציונאלי –
אם האם מניקה:
– היא צריכה לשתות הרבה לימון
– היא יכולה לאכול שזיף יפני
– רפלקסולוגיה, יש סרטונים לדוגמא ביוטיוב
– במחקר עם מדגם קטן של תינוקות נמצא כי עיסוי תינוקות עוזר להורדת רמות הבילירובין. העיסוי שהתבצע תואר כלהלן – “לחיצה עם שתי אצבעות על מצח התינוק, הלחיים ואזור ארובת העין, בחזה מזיזים שתי אצבעות לרוחב לכל צד, בבטן מעסים בתנועות סיבוביות מימין לשמאל, בידיים וברגליים למתוח ולהגמיש ולבסוף בגב לחיצות עדינות על החוליות משני הצדדים מלמעלה למטה.” לקריאת המחקר קראו בקובץ המחקרים.
– נשמח לשמוע על עוד שיטות טיפול טבעי שעזרו לכםן