תקנים בתינוקיה בבתי החולים

בכמה תינוקות אמורה אחות לטפל?

בכמה תינוקות אמורה אחות לטפל?

לפני שתמשיכי לקרוא את הנתונים, חישבי רגע, בכמה תינוקות לדעתך יכולה לטפל אחות אחת כדי שכל התינוקות יקבלו טיפול ראוי ויחס מותאם לגיל שלהם?
לדוגמא – התקן ליחס מבוגר : ילד במעונות היום בגילאים 6-15 חודשים הוא 6:1,
אז לדעתנו, בהתאמה, יחס של אחות אחת לכל 4-5 תינוקות – יהיה סביר.

אבל צריך שניה לעצור ולזכור, לא מדובר במעון יום עם שגרה מובנית וטיפול יומיומי, לתינוקות בתינוקיה צריך גם לתת טיפול רפואי, לבצע מעקבים, לתעד בתיקים הרפואיים.
חשוב גם לזכור שהתינוקות נמצאים בתינוקיה בעיקר בלילות, דווקא בלילות לרוב התינוקות יותר ערניים, זקוקים ליותר תשומת לב ומגע, ודווקא בלילות יש פחות צוות בתינוקיות.
וזה עוד בלי שספרנו את התינוקות “המורכבים” – התינוקות שמצבם הרפואי מצריך מעקב נוסף כמו מעקב סוכר, צהבת או חום, תינוקות שנמצאים בניטור חמצן, בטיפול באור, בהשגחה וכיו”ב. ומה לגבי תהליך ה”חיול” שהתינוקות עוברים, החיסונים והבדיקות בשלב קבלת התינוק גם הם מצריכים זמן עבודה נוסף מהאחיות.
כך שבעצם, ההגיון מחייב תקן ליחס מבוגר : ילד נמוך עוד יותר, לא?
אז זהו, שלא. ההגיון הסביר שלך ושלנו, לא עובד בישראל.

מה המסקנות מההשוואה בין בתי החולים
כשסקרנו את המצב הקיים בתינוקיות בישראל (ואנו מודות לבתי החולים שנתנו לנו מידע), כפי שתוכלי לראות בטבלאות בהמשך, גילינו ש –
  • כמו בכל נושא, גם כאן, כל בית חולים מתנהל אחרת, המשמעות היא שעוד טרם יתווספו תקנים ע”י משרד הבריאות, בתי החולים בעצמם יכולים לבצע התאמות פנימיות ולשפר את המצב בתינוקיה.
  • רוב בתי החולים הסתירו את המצב בשטח, חלק מבתי החולים נמנעו מלתת לנו מידע, וחלק נתנו לנו מידע טוב משמעותית מהמידע שקיבלנו מהשטח.
  • נושא נוסף שהשווינו בין בתי החולים הוא האפשרות לשהות ליד התינוק, גם בנושא זה כל בית חולים מתנהל אחרת, המשמעות היא שלכל בתי החולים יש אפשרות למצוא פתרונות, לאפשר להורים שהות רציפה ליד התינוק שלהם בתוך התינוקיה ולהמנע מנעילת התינוקיה.
  • והמסקנה הכי חשובה – יש בתי חולים שבהם אשת צוות אחת אחראית על 10 תינוקות לפחות והמספר יכול להגיע אף ל-25. חלקם יכולים להיות תינוקות הדורשים תשומת לב רבה וטיפול מורכב.

מה זה אומר בפועל?
דמייני מצב שבו אחות עסוקה בהאכלת אחד מעשרת התינוקות שבאחריותה, כאשר תינוק אחר מתחיל לבכות כי הוא צריך החלפת חיתול, ואז השני מתחיל לבכות כי לא נוח לו והשלישי כי שומע את הבכי. מה היא אמורה לעשות? להפסיק להאכיל? איך היא אמורה לבחור במי לטפל? לפי מי שבוכה חזק יותר?
התסריט הזה הוא לא דמיוני, הוא יומיומי וקורה ברוב התינוקיות בארץ, כך שיתפו אותנו אחיות תינוקיה.

חשוב לנו לציין שיש תינוקיות בודדות מתוך התינוקיות בהן אחות אחראית על עשרה תינוקות ואף פחות מזה, בהן חלק מהאחיות שיתפו אותנו שהן מצליחות לדאוג לך שכל התינוקות יטופלו במשמרת שלהן ולא יגיעו לכדי בכי, אך הן עובדות מאד קשה כדי להצליח בכך.

למה ההשוואה בין התינוקיות בבתי החולים השונים חשובה?

למה ההשוואה בין התינוקיות בבתי החולים השונים חשובה?

אם את מתכננת להשאיר את תינוקך בתינוקיה, חשוב שתדעי איפה הוא יקבל את היחס הטוב ביותר, בדיוק כפי שתעשי לפני שתשימי אותו במעון ובגן.

אם את מתכננת להיות באפס הפרדה כדאי שהאספקט הזה יכנס במכלול השיקולים שלך בבחירת בית החולים, פשוט כי לצערנו, כל אחת עשויה למצוא עצמה במצב שבו התינוק שלה צריך לשהות בתינוקיה בשל צורך רפואי שלה או של התינוק.

שהייה ליד התינוק בתינוקיה שבה הצוות עמוס יכולה להיות חוויה טראומטית. אנחנו יודעות זאת מהנסיון האישי שלנו, ומהסיפורים של יולדות ששיתפו אותנו. יתכן שזו גם החויה עבור התינוקות.

מקרא

מקרא

פירוט לגבי אופן חישוב הנתונים בטבלה תוכלי לקרוא בסוף העמוד

מרכז הארץ

מרכז הארץ

* באסף הרופא יש שני חדרים של תינוקות באשפוז רגיל, בכל חדר לכל היותר 16 תינוקות ואחות, בנוסף יש חדר לתינוקות בטיפול מוגבר, ישנה אחות נוספת שעוברת בין החדרים האלה ומסייעת.
ביה”ח חישב את כמות התינוקות בחלוקה ל-3 אחיות, כיוון שישנם זמנים שאחות נמצאת בחדרה לבד בלי לקבל סיוע, אנו לא חישבנו את האחות השלישית, אלא התייחסנו לעובדה הזו וציינו שהמספר המקסימלי הוא 16.

* וולפסון ענו לנו באופן חלקי, לכן לא שיתפנו במצב אצליהם, נשמח לשמוע ממי ששהתה בתינוקיה שם לזמן ארוך.

* במעייני הישועה המצב דינאמי, יכול להיות מצב שאין כוח עזר,ואם זה בזמן שיש עומס גדול, ובנוסף לכך בזמן שכל התינוקות ממתינים בתינוקיה להגעת הרופא (ללא בגדים), והרופא גם עלול להתעכב – נוצרים גם מצבים שאחות אחת נותרת לבד על המון תינוקות.

* בתל השומר אם יש יולדת חיובית שלא יכולה לטפל בתינוק שלה, התינוק שלה נמצא בתוך התינוקיה בחלק נפרד, ואחות מצוות התינוקיה נדרשת להתמגן ולטפל בו.

רוצה לדעת מה תוכלי לעשות כדי לגרום לשינוי?

פירוט לגבי אופן חישוב הנתונים בטבלה תוכלי לקרוא בסוף העמוד

צפון הארץ

צפון הארץ

* בבני ציון אם יש יולדת חיובית לקורונה, אחות מהתינוקיה יוצאת לבדוק את התינוק שלה, דבר שלוקח זמן כיוון שהיא צריכה לצאת מהמחלקה, להתמגן, להסיר מיגון, להתקלח וכו’, בזמן הזה התינוקיה תשאר עם שתי אחיות, אחות כללית תגיע להחליף אותה אך היא לא בקיאה בתינוקיה.

* בהלל יפה לטענת ביה”ח במשמרות הלילה יש שלוש אחיות. ביה”ח לא ענה לגבי כמות התינוקות הרגילים והמורכבים. לפי כמות המיטות יכולות להיות מקס’ 48 יולדות, אנו יודעות שבחלק ממשמרות הלילה יש רק שתי אחיות, גם כאשר יש 44 יולדות במחלקה. אנו יודעות בנוסף שיכולים להיות בממוצע 11 תינוקות שנדרשים לטיפול מורכב, ציינו את המצב עבור שני התיאורים.

* בכרמל אם יש יולדת חיובית לקורונה, הכוננית תהיה איתה, וכך לא תהיה כוננית לצוות התינוקיה, כלומר, גם כאשר יגיעו ל-28 תינוקות, ואף ל-34 הן יישארו שתי אחיות, וכאשר אחת מהן תצא ליולדות שהן באפס הפרדה, גם לאלו שבקומה 7, האחות תשאר לבד עם כל התינוקות.

רוצה לדעת מה תוכלי לעשות כדי לגרום לשינוי?

פירוט לגבי אופן חישוב הנתונים בטבלה תוכלי לקרוא בסוף העמוד

דרום הארץ

דרום הארץ

רוצה לדעת מה תוכלי לעשות כדי לגרום לשינוי?

פירוט לגבי אופן חישוב הנתונים בטבלה תוכלי לקרוא בסוף העמוד

ירושלים

ירושלים

* בהר הצופים הנתונים השמאליים הם עבור תינוקיה ב’ והנתונים הימניים עבור תינוקיה א’.

* בשערי צדק צוות עדכן אותנו שלעיתים יש מחסור בכח עזר, ולכן כמות התינוקות מתחלקת על שלוש נשות צוות, ולא ארבע.

רוצה לדעת מה תוכלי לעשות כדי לגרום לשינוי?

אופן החישוב

אופן החישוב

פנינו לכל בתי החולים בישראל בבקשה למתן מידע בנושא.
בטבלה ציינו אילו בתי חולים סיפקו לנו מידע מלא, ואילו בתי חולים בחרו לא להגיב או לא לספק את המידע המלא, ולכן נעזרנו במידע פנימי ומידע מעדויות. ישנם בתי חולים בודדים שלא הסכימו לספק את המידע ואין לנו מידע עבורם ממקור אחר.

כיוון שכל תינוקיה פועלת בדרך אחרת, בוצעו מספר התאמות כדי להגיע להשוואה מאוזנת:
התינוקות שנספרו:
המספר שנרשם הוא הכמות המקסימלית של תינוקות, לא כמות נדירה, אלא מספר שמגיעים אליו מפעם לפעם.
כיוון שבחלק מהתינוקיות חלק מהתינוקות נמצאים במחלקה בחדר האם, ואחות תינוקיה היא זו שאחראית עליהם, ויוצאת בלילות לטפל בהם, באותן תינוקיות ספרנו גם את התינוקות האלו.

תינוקות שהטיפול בהם מורכב:
בתינוקיות ישנם שלושה “סוגי” תינוקות, תינוקות רגילים ששוהים שם במהלך האשפוז והטיפול בהם כולל את טיפול השגרה בלבד, תינוקות שנולדו עכשיו וצריכים לעבור תהליך קבלה, ותינוקות בהשגחה רפואית שנדרשים לקבל יותר יחס וטיפול.
כיוון שבבתי החולים הגדולים התינוקות שבהשגחה או אלו שבתהליך הקבלה נמצאים בחלקים אחרים בתינוקיה עם אחיות אחרות שמוקצות להן, ושם יש יחס יותר טוב של כמות תינוקות פר אחות כיוון שיש יותר עבודה, החלטנו לא להכניס את התינוקות האלה להשוואה.
אם זאת, ישנן תינוקיות ששם אין הפרדה, כל התינוקות ביחד ואותן אחיות מטפלות בכולן ולכן לא יכולנו להוציא את התינוקות האלה מהמשוואה.
כדי להבהיר באילו תינוקיות המצב כך, ציינו זאת בעמודה נוספת.

התייחסות ללילות בלבד:
כיוון שבחלק מהתינוקיות כל התינוקות נמצאים עם היולדות בשעות היום והערב, ואחיות התינוקיה מסתובבות בחדרי היולדות, וגם כך העבודה בתינוקיה בשעות היום מורכבת שכן יש ביקורי רופא, משימות רבות ומשתנות ולשם כך צוות רב יותר, בחרנו לייצג רק את הנתונים בלילות שאז רוב התינוקות נמצאים בתינוקיה (כיוון שהיולדות לא בחרו אפס הפרדה) והטיפול הוא פחות דינאמי (עדיין מורכב מאוד).

הצוות שנספר:
בחלק מהתינוקיות בנוסף לאחיות ישנן נשות כוח עזר שנמצאות גם בלילה.
בחלק מהתינוקיות כוח העזר יכולות להאכיל ולחתל את התינוקות. כיוון שזו עזרה משמעותית, בתינוקיות האלו חישבנו את כוח העזר כעוד אשת צוות.
בתינוקיות בהן כוח העזר מסייעות לטפל בתינוקות רק במשך כחצי מהמשמרת שלהן, חישבנו את כוח העזר כחצי אשת צוות.
בתינוקיות בודדות יש מתנדבות / סטודנטיות שמגיעות לעזור בלילות, כיוון שהן מגיעות באופן אקראי ולא למשמרות שלמות לא לקחנו אותן בחשבון.