
איפה כדאי ללדת?
באיזה בית חולים חולים מומלץ ללדת? התשובה לשאלה הזו מורכבת מכמה פרמטרים:
- מרחק נסיעה סביר מביתך
- אפשרויות הלידה בחדר לידה
- תנאי האשפוז במחלקת יולדות ובתינוקייה
- טיפול נמרץ ופגייה
במאמר זה ננסה לעזור לך להבין מה חשוב לבדוק, כדי שתוכלי לגבש את ההחלטה החשובה לאן לפנות בבוא העת. כמו כן רצינו לספר לך על עוד שיקול חשוב מאוד איפה כדאי ללדת, והוא האם בית החולים מאפשר לך לא להפרד מהתינוק שלך מרגע הלידה, למה זה חשוב? תוכל ללמוד על כך כאן.
ראשית נאמר, שאין בארץ בית חולים גרוע או מסוכן ושכל חדרי הלידה עומדים בסטנדרטים גבוהים ביותר של בטיחות ומקצועיות. כך שזו שאלה של סדרי עדיפות והעדפה. לכן המלצתו הראשונה אליך היא – אל תתעצלי (קורה לכולנו בהריון..), תאמי סיור במספר בתי חולים באזורך על מנת להתרשם מהמקום והאווירה, לשאול את כל השאלות שמעסיקות אותך. הכנו עבורך רשימת שאלות לקחת איתך לסיור, תוכלי להוריד את הרשימה כחלק מהמדריך שלנו לאפס הפרדה.
מרחק
מרחק סביר הוא דבר אישי. יש נשים שבוחרות להתפנות לבית החולים הקרוב ביותר אליהן, ויש כאלה שמוכנות להרחיק יותר בשביל ללדת במקום בו ירגישו הכי הרבה ביטחון. ההצעה שלנו – אם את חוששת מלידה מהירה, בדקי את 3 בתי החולים הקרובים ביותר אליך. שלא כמו בסרטים, לידות לרוב מתפתחות לאט ובהדרגה. את בהחלט יכולה ללדת בבית חולים מרוחק יותר אם את חושבת שיכולה להיות לך שם חווית לידה טובה יותר.
טיפ חשוב: פינוי באמבולנס הוא אופציה לגיטימית. כמו כן, אם בדרך לביהח מתחילה לידה, או יש פקקים, אפשר בהחלט להזמין משטרה שתלווה אתכם ותפנה לכם את הדרך. שימי לב שישנם בתי חולים שיפרידו אותך מתינוקך אם ילדת מחוץ לבית החולים, אפילו אם ילדת בחנייה. כנסי לטבלאות ההשוואה בין בתי החולים מתוך המדריך שלנו לאפס הפרדה כדי לבדוק את כל הנתונים לעומק.
אפשרויות הלידה
חדרי הלידה בארץ שונים זה מזה בגודלם ובתנאים הפיזיים כגון שקט ופרטיות, הימצאות מקלחת/אמבטיה, אפשרויות לידה טבעית, עמעום תאורה, מגוון משככי הכאבים והעזרים ללידה שלא-בשכיבה (כדור פיזיו, כסא הולנדי). אפשרויות הלידה ישפיעו על אופן הלידה, ואופן הלידה יכול לגרום לכך שיפרידו אותך מתינוקך, קראי כאן על כל הגורמים שבגינם בתי החולים מפרידים אמהות מתינוקות, עדיף להגיע מוכנה.
שיח עם הצוות
לגישת צוות הרופאים והמיילדות יש השפעה מכרעת על האווירה והטיפול ביולדת. כדאי לברר אם ממהרים להשתמש בהתערבויות רפואיות (זירוז לידה, ניטור רצוף, ניתוחים קיסריים, ואקום) או שמאפשרים ללידה להתקדם בקצב שלה. למי שילדה בעבר בניתוח קיסרי ומעוניינת בלידה וגינלית חשוב באופן מיוחד לברר את עמדת הצוות בנושא. אם את מעוניינת להביא עמך דולה, כדאי לוודא שהיא תתקבל באופן מכובד במחלקה בה בחרת ללדת. גישת הצוות תשפיע גם על הרגעים והשעות שלאחר הלידה, ועל ההתייחסות של הצוות לבקשה שלך להשאר עם התינוק שלך, כאן תוכלי למצוא טיפים לשיח עם הצוות שיאפשר שיתוף פעולה וירתום אותך לצידך.
תנאי האשפוז שלך
בחדרי האשפוז במחלקת יולדות יש 2-4 מיטות אשפוז. חלק מהמחלקות מיושנות וחלק משופצות, חשוב לראות ולהרגיש אותן בסיור המקדים. פרמטרים שכדאי לשים אליהם לב במיוחד הם המרחק מהתינוקייה, פגייה וטיפול נמרץ ילודים, לא עלינו, במיוחד אם ההריון שלך בסיכון. ישנן מחלקות חדשות בחלק מבתי החולים, ובחלק מהן הן נקראות – “מחלקת אפס הפרדה” או “מחלקת ביות מלא”. מחלקות אלה הן מחלקות ה-VIP של בית החולים, וכל מי שמגיעה לשם מרוצה מהשהות במחלקה, אך חשוב תמיד גם לבדוק אילו תנאים תקבלי אם לא תהיי במחלקות האלה (מחוסר מקום או סיבה רפואית), והאם תוכלי לא להפרד מהתינוק שלך גם במחלקות הרגילות.
תנאי האשפוז של תינוקך
בעבר, כל התינוקות היו נלקחים מיד אחרי הלידה לתינוקייה, שם עברו סדרת טיפולים כגון שקילה, חיסון ובדיקות. הם הושארו בתינוקייה להשגחה בזמן שאמם מתאוששת מהלידה, במהלכה קולחו, הולבשו, הואכלו בתמל ואף ניתן להם מוצץ.
כיום, נשים רבות יותר ויותר מבקשות שהתינוקות יושארו עמן ככל הניתן, גם במהלך ההתאוששות וגם במעבר למחלקת היולדות. מסתבר שניתן לדחות חלק מהטיפולים למועד מאוחר יותר, לאחר התאוששות האם, ושניתן לבצע את כל הטיפולים והבדיקות בליווי האם או האב, בתינוקייה ואפילו במחלקת היולדות.
בתי החולים השונים נבדלים זה מזה באופן בו הם תומכים בהשארות רציפה של התינוק עם אמו. השארות כזו נקראת – “אפס הפרדה”.
אנחנו מזמינות אותך לקרוא על אפס הפרדה, ללמוד על יתרונותיה עבור התינוק ואמו, כיצד ניתן לממש אותה גם בלידות מורכבות יותר ואילו בתי חולים תומכים בגישה זו יותר – ואילו פחות.